Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Health's Spot

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Ξοδεύεις ώρες και ώρες την ημέρα, σε διαδικτυακές κοινότητες, σε τηλέφωνα, σε συναντήσεις με φίλους, άλλες φορές απλά για ψυχική ανάταση, άλλες φορές λόγω εργασίας.

Στηρίζουμε την επικοινωνία, θεωρείς όμως ότι είναι τόσο δύσκολο να ξοδέψεις μισή ώρα την ημέρα, για το σώμα σου, το οποίο εν τέλει σου προσφέρει στέγη και βοήθεια στον τρόπο επικοινωνίας σου?.

Ξεκίνα. Ο οργανισμός σου το εκτιμάει, θα στο δείξει κι ας νομίζεις ότι δεν θα το βλέπεις. Σκέψου τα οφέλη που θα αποκομίσεις.

Αναρίθμητες μελέτες, έχουν αποδείξει ότι η άσκηση και δη ο αθλητισμός, προσφέρουν στην καθημερινότητα του ατόμου, αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης, ταχύτερη λήψη αποφάσεων και ορθότερη κρίση στα προβλήματα. Όλα αυτά, χάρη στην βέλτιστη έκκριση νευροδιαβιβαστών, αλλά και στην σωστή χρήση μικρο-θρεπτικών και μακρο-θρεπτικών συστατικών, αλλά και στην ψυχική και σωματική προσπάθεια που μαθαίνει να καταβάλει ο οργανισμός, σε καταστάσεις έντονου stress(άσκηση).

Τίποτα μα τίποτα δε γίνεται χωρίς προετοιμασία. Γιατί λοιπόν να γίνεται η εκγύμνασή σου?

Η συνολική διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να φτάνει μάξιμουμ τα 65’-70’.
Η οποία θα χωριστεί σε 3 μέρη:

1. Προθέρμανση. Γενική 5-7’, για την κατανομή του αίματος, την αύξηση θερμοκρασίας πυρήνα, την διαστολή αγγείων και την κυκλοφορία του οξυγόνου και Ειδική 8’-10’, με βαλλιστικές-δυναμικές διατάσεις στην μυϊκή ομάδα που θα καταπονήσουμε, για την ελαστικότητά της και την κινητικότητα των αρθρώσεων της περιοχής
2. Κύριο μέρος άσκησης 45’
3. Αποθεραπεία. Στατικές διατάσεις 5'-10' (ανάλογα την ένταση και το φόρτο).

Είναι γενικότερα απαραίτητες για την αποκατάσταση και τη σηματοδότηση του πέρατος της άσκησης, αλλά και ενάντια στις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας, ενδείκνυνται -επιστημονικά αποδεδειγμένα- και για όσους αναζητούν την πολυπόθητη μυϊκή υπερτροφία!

Αυτά μπορεί να διαφέρουν ανά περιόδους άσκησης, μέσω ειδικών προπονητικών προγραμμάτων, συχνότητας, έντασης, όγκου χρόνου και θερμοκρασίας αλλά πάντα διατηρούνται ως υπόβαθρο.

Προσέχουμε, να μην παραλείπουμε ποτέ, τα βήματα 1) και 3), αλλά και να μην το παρακάνουμε γιατί αφενός στην πολύ προθέρμανση, μπορεί να καταλήγουμε σε  υπερβολικά επίπεδα άσκησης, με αποτέλεσμα την κούραση και αφετέρου στις διατάσεις, να προκαλούμε τραυματισμούς από την υπερδιάταση των μυών αλλά και την υπερελαστικότητα των συνδέσμων.  

( Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα )

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής-Γυμναστής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου