Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Society's Reflection

H ΑΤΥΧΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ ΜΕ…
    Πρόσφατα διάβασα σε ένα αξιόπιστο και δημοφιλές ενημερωτικό site ένα δημοσίευμα που το θεώρησα άκαιρο, αρχικά από τον τίτλο και αργότερα όταν  ολοκλήρωσα το διάβασμά του. 

    Πρώτα απ’ όλα, ο τίτλος ήταν προκλητικός διότι ήταν μια αβάσιμη σύγκριση για το αν οι Έλληνες προτιμούν την ομοφυλοφιλία από τον αλκοολισμό, που είναι δύο πράγματα ασύνδετα. Το πρώτο είναι ένα φαινόμενο που έχει αποδειχθεί από την επιστήμη ότι είναι γενετικό και ούτως ή άλλως αποτελεί επιλογή του κάθε ανθρώπου, με την οποία θα πορευτεί σε όλη του τη ζωή και η οποία επηρεάζει πολλούς τομείς συγχρόνως, και δεν αφορά μόνο τη σεξουαλικότητά του. Από την άλλη πλευρά, ο αλκοολισμός είναι μόνο επιλογή του κάθε ανθρώπου, δεν υπάρχει γενετική σύνδεση. Επιπροσθέτως, στον αλκοολισμό υπάρχει ο εθισμός, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί νοητική/παθολογική εξάρτηση ενώ στην ομοφυλοφιλία δεν υπάρχει αντίστοιχος παράγοντας.  


     Παρόλο  αυτά, ακόμα και ο τίτλος δεν αντιπροσώπευε ολόκληρο το άρθρο, το οποίο απαρτίζεται από ένα βίντεο, στο οποίο ο δημοσιογράφος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ρωτάει τους περαστικούς, κυρίως μεγάλης ηλικίας, αν προτιμάνε την ομοφυλοφιλία από διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως τον τζόγο, την υιοθεσία και όχι μόνο τον αλκοολισμό. Άρα ο τίτλος είναι ελλιπής ως προς το περιεχόμενο του βίντεο. 


     Όσον αφορά στο βίντεο, προσωπικά θεωρώ και τις ερωτήσεις αλλά και τις απαντήσεις “εντυπωσιακές”. Καταρχάς είναι άκαιρο να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, όπως τον τζόγο και τον αλκοολισμό με την ομοφυλοφιλία (για τους προαναφερόμενους λόγους). Δεύτερον, είναι αξιοσημείωτο  ένας γονιός (υποτιθέμενος ή πραγματικός) να επιλέγει τον εθισμό από τον γενετικό παράγοντα, αν και προσωπικά αμφιβάλλω αν πολλοί από τους ερωτηθέντες ήξεραν τη διαφορά και τι εστί πραγματικά το καθένα, μιας που όπως προανέφερα οι περισσότεροι ήταν μεγάλης ηλικίας, άρα άνθρωποι που έχουν ζήσει με άλλα ήθη και πρότυπα. Μπορεί να μην είμαι ακόμη γονιός, αλλά θα ήθελα να υποστηρίζω το παιδί μου στις πεποιθήσεις του και να μην το κρίνω, κυρίως γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα βιώσει πολλά ρατσιστικά σχόλια από το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον.    


     Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θεωρούν ότι η ομοφυλία είναι μια νέα τάση της μόδας προερχόμενη και προωθημένη από την τηλεόραση. Όσοι άνθρωποι μοιράζονται τη συγκεκριμένη άποψη, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν ότι υπήρχαν ομοφυλόφιλοι πολύ πιο πριν από την τηλεόραση… 

     Επιπροσθέτως, μία ακόμα απάντηση που μου έκανε εντύπωση είναι η προτίμηση ένα παιδί να ζήσει σ’ ένα ορφανοτροφείο αντί να υιοθετηθεί από ένα ομόφυλο ζευγάρι. Η απάντηση δόθηκε χωρίς καν λίγη σκέψη. Δε θα επεκταθώ περεταίρω στο συγκεκριμένο θέμα, διότι είναι λεπτό και θέλει μεγάλη ανάπτυξη (ίσως σε ένα από τα προσεχή μου άρθρα) απλώς ίσως σε αυτήν την ερώτηση θα ήταν καλύτερο να απαντήσει ένας ενήλικας που έχει ζήσει σε ορφανοτροφείο…

     Παρόλο αυτά, πρέπει να επισημάνω ότι το βίντεο του άρθρου προέρχεται από ρεπορτάζ δημοσιογράφου γνωστού καναλιού. Ο δημοσιογράφος τελειώνει με τη φράση «από το Ιράν» που δείχνει ξεκάθαρα την αποστασιοποίησή του από την γνώμη των ερωτηθέντων. 

     Εν τέλει, μίλησα όπως προανέφερα με εκπροσώπους της συγκεκριμένης ομάδας σεξουαλικών προτιμήσεων, για το συγκεκριμένο βίντεο, με το οποίο νιώσανε ότι συγκρίνονται λανθασμένα με άλλες κοινωνικές ομάδες. Προσωπικά, αν και δεν ανήκω σε αυτήν την ομάδα, θεωρώ ότι είμαι σε θέση να καταλάβω τη θέση τους και τα σχόλια ή υπονοούμενα που δέχονται συστηματικά από τους συνανθρώπους τους, τα οποία (και γενικά η ασέβεια ως προς τον συνάνθρωπο μας) ίσως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη παιδεία στα σχολεία… αλλά αυτό θα το συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα…



Σαράφη Βασιλική , Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου