Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Εύλογη απορία όποιου διαβάσει τον τίτλου του σημερινού άρθρου να πει τί σχέση έχει το περίφημο μαθηματικό πρόβλημα (ο τετραγωνισμός του κύκλου) με την Μεγαλόνησο. Μα ακριβώς αυτό : είναι ένα πρόβλημα που δεν προβλέπεται να λυθεί κρίνοντας από τις άκαρπες συναντήσεις στo Κραν Μοντάνα της Ελβετίας προ ολίγον ημερών αλλά και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί σχεδίων Β’ και Γ’ για την Κύπρο. Γιατί όμως δεν υπάρχει λύση ? Μα φυσικά γιατί τα  πολιτικά συμφέροντα όλων των πλευρών είναι διαφορετικά…και εξηγώ τι εννοώ.

 Όσον αφορά την Ελληνό-Κυπριακή πλευρά και την Ελλάδα η λύση είναι εφικτή, αλλά ουσιαστικά μόνο με την πλήρη υπαναχώρηση της Τουρκικής πλευράς στο βασικότερο θέμα, που δεν είναι άλλο από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Τούρκο – Κυπριακή πλευρά της Κύπρου. Το απόλυτο λογικό και πολιτικά ορθό αν θέλουμε να δούμε μια ανεξάρτητη και ενιαία Κύπρο ,είναι αυτό που ζητά η Ελληνική Πλευρά , που ωστόσο θα δώσει μια πολιτική “γροθιά” στην Τουρκία και στις προκλήσεις της και θα τερματίσει τις όποιες βλέψεις της γείτονας χώρας στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την Τούρκο – Κυπριακή πλευρά και κυρίως την πλευρά της Τουρκίας η λύση είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και αυτό γιατί τα Τουρκικά συμφέροντα είναι αντίθετα στην ένωση της Κύπρου. Αυτό γιατί σε περίπτωση ένωσης θα πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής , κάτι που θα φανεί ως πολιτική ταπείνωση από την Ευρώπη και την Δύση , η Τουρκία δεν θα έχει πάτημα μέσω του Ψευδοκράτους και του ρόλου της σαν εγγυήτρια δύναμη στα οικονομικά οφέλη της Μεγαλόνησου και επίσης οι Τούρκοι έποικοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία κάτι που θα αποτελεί μείζον θέμα για την Τουρκική ηγεσία συνεπάγοντας ένα ταραχώδες πολιτικό σκηνικό με αφορμή το εν λόγω ζήτημα.

Κλείνοντας λοιπόν θα πω πως πράγματι ποτέ δεν γνωρίζεις τις εξελίξεις καθώς και τι πολιτικά “παιχνίδια” παίζονται στα παρασκήνια , που μπορεί να μας οδηγήσουν τελικά στην δημιουργία του πολυπόθητου ενιαίου Κυπριακού Κράτους. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να δούμε μια Τουρκία τελείως διαφορετική από ότι μας έχει συνηθίσει… κάτι που φαντάζει απίστευτο στο μυαλό μου με τα μέχρι σήμερα δεδομένα , βέβαια ο χρόνος φέρνει πολλές ανατροπές οπότε δεν έχω παρά να πω… Ίδωμεν.



Βάλλας Γεώργιος , Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

2 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι, το ενιαίο Κυπριακό κράτος (διζωνική-δικοινωτική ομοσπονδία), αν ποτέ ο μη γένοιτο πάρει σάρκα και οστά, δεν θα είναι πολύ λειτουργικότερο από την Κυπριακή Δημοκρατία το διάστημα 1960-1963.
    Με τους Ελληνοκύπριους να είμαστε υπέρ δυο συνιστώντων κρατιδίων με κεντρική ισχυρή κυβέρνηση ενώ οι Τουρκοκύπριοι (σ.σ. η Τουρκία που τους πιέζει) τίθενται ξεκάθαρα υπέρ δύο κρατιδιών με ισχυρές κυβερνήσεις κι αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, ένα τέτοιο μόρφωμα θα ήταν εξαρχής θνησιγενές. Οι εντυπώσεις, δήθεν θετικές, που πάντα φροντίζουν οι εμπλεκόμενοι να καλλιεργούν στην αρχή κι όχι μόνο κάθε νέου γύρου διαπραγματεύσεων, απέχουν έτη φωτός από την πραγματική κι ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Και μόνο που η Τουρκία επιμένει (και νομοτελειακά θα συνεχίσει να επιμένει) στην πολιτική των εγγυήσεων και την παραμονή πολύ περισσότερο των στρατευμάτων κατοχής, δεν υπάρχει καν λόγος να διαπραγματευόμαστε με την τουρκική πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και πράγματικα τα παραπάνω λεγόμενα είναι ορθά και τεκμηριωμένα. Η μόνη σε εισαγωγικά παρατήρηση είναι πως καλό είναι να διαπραγματευόμαστε γιατί μπορεί τελικά να αποκομίσουμε κάτι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή