Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Smash Point : Guest Hour

               ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΛΩΝ

Στις 8 Ιουνίου ένα 11χρονο παιδάκι έχασε τη ζωή του από σφαίρα που προήλθε από άσκοπους πυροβολισμούς στην περιοχή του Μενιδίου από τσιγγάνους και φυσικά ακούσαμε από τους «ειδήμονες» δημοσιογράφους ότι βλακεία υπάρχει σχετικά με τα όπλα χωρίς να μιλήσει κανείς για το πραγματικό πρόβλημα που είναι τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΠΛΑ.  

Προσωπικά ασχολούμαι επί σχεδόν 17 χρόνια με τα όπλα. Έχω ασχοληθεί με την σκοποβολή, με την πρακτική σκοποβολή (βάλλω εν κινήσει) και έχω περάσει σχολεία σε Ελλάδα και εξωτερικό τακτικής χρήσης οπλισμού, σχολεία ειδικών επιχειρήσεων, αντιτρομοκρατικής και σχολείο ελεύθερου σκοπευτή. Βάση αυτών θεωρώ ότι έχω μια μικρή ιδέα για το τι εστί όπλο σε αντίθεση με πολλούς «ειδήμονες».

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάποιους όρους που θα μας βοηθήσουν γενικά στην ανάλυσή μας.
o    Οπλοκατοχή είναι όταν κατέχω όπλο το οποίο δεν έχω δικαίωμα να έχω πάνω μου. Το όπλο μετακινείται με ειδικές προφυλάξεις και όχι σε κοινή θέα
o    Οπλοφορία είναι να έχω πάνω μου το όπλο συνεχώς.
o    Οπλοχρησία είναι να κάνω χρήση του οπλισμού μου.

Ιστορικά οι Έλληνες, και όχι μόνο Μανιάτες και Κρητικοί, έχουμε μακρά παράδοση με τα όπλα. Βλέπουμε στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο όλους τους άνδρες να οπλοφορούν. Όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821 όλοι σχεδόν οι Έλληνες ήταν ήδη αρματωμένοι και γνώστες του οπλισμού τους κάτι που χάρισε την νίκη και την ανεξαρτησία μας από τους Οθωμανούς. Η ίδια παράδοση με τα όπλα οδήγησε τους Έλληνες στην εθνική αντίσταση γράφοντας νέες σελίδες δόξας. Στην σημερινή εποχή περί τους 70.000 έλληνες ασχολούνται με την σκοποβολή και το κυνήγι, ενώ άλλοι 100.000 Έλληνες κατέχουν νόμιμα όπλα. Ενάντια στις κραυγές απόγνωσης κάποιων φιλειρηνιστών, σαν χώρα, βάση στοιχείων της INTERPOL, έχουμε  ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων ή τραυματισμών στην Ευρώπη από πυροβόλα όπλα. Γιατί αυτό το μένος με τα όπλα;

Η απάντηση έρχεται  με την μεταπολίτευση πλέον επιβάλλονται αυστηρότατοι νόμοι χωρίς λογική για την οπλοφορία, την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία μετά από πιέσεις συγκεκριμένης πολιτικής πτέρυγας προκειμένου μην μπορέσει ο λαός να έχει την δύναμη να αμυνθεί σε κινδύνους, κάτι που νομοθέτησαν πολλοί σύγχρονοι δικτάτορες όπως ο Χίτλερ, ο Πούτιν και ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Σαν λογική εξήγηση αυτών των οι «φιλειρηνιστές» αναφέρουν ότι τα όπλα σκοτώνουν. Λάθος, τα όπλα δεν σκοτώνουν είναι εργαλεία. Ο άνθρωπος σκοτώνει. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2017 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σκοτώθηκαν 17 άτομα σε τροχαία ατυχήματα και 4 άτομα από πυροβόλα όπλα. Άρα με την ίδια λογική και το αυτοκίνητο σκοτώνει άρα πρέπει να τα απαγορεύσουμε.

Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν νόμιμα όπλα σε νομοταγείς πολίτες αλλά η καταπολέμηση των παράνομων όπλων. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Ας δούμε 2 απλές συγκρίσεις:
·         Ελβετία- Ονδούρα. Η Ονδούρα είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με πληθυσμό 8 εκατομμυρίων που έχει από τους αυστηρότερους νόμους παγκοσμίως για οπλοκατοχή και οπλοφορία. Παρόλα αυτά κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε δολοφονίες. Στον αντίποδα έχουμε την Ελβετία με 8 εκατομμύρια κατοίκους και υπάρχουν στην χώρα περι τα 16 εκατομμύρια όπλα (πλην των τυφεκίων που χρεώνεται ο κάθε Ελβετός μετά τη στρατιωτική του θητεία). Τα παιδιά μάλιστα από το γυμνάσιο μαθαίνουν τη χρήση των πυροβόλων όπλων και διαγωνίζονται στην σκοποβολή. Και όμως η Ελβετία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά δολοφονιών παγκοσμίως.

·         Καναδάς- ΗΠΑ. Οι 2 χώρες έχουν τους ίδιους νόμους για οπλοκατοχή και οπλοφορία. Και όμως βλέπουμε στις ΗΠΑ να γίνονται συνεχώς δολοφονίες, και σύμφωνα με στατιστική κάθε 1 ώρα δολοφονείται και ένας άνθρωπος στη χώρα. Την ίδια στιγμή ο Καναδάς είναι από τις ασφαλέστερες περιοχές στο κόσμο.

Ελέγχοντας τις 2 αυτές περιπτώσεις καλύτερα θα δούμε ότι στις Ονδούρες το 100% και στις ΗΠΑ το 95% των δολοφονιών προέρχονται από την χρήση ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΌΠΛΩΝ. Στην Ελβετία και στον Καναδά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η ύπαρξη παράνομων όπλων σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και φυσικά με την Ονδούρα. Βάση των στατιστικών σπάνια βλέπουμε νομοταγείς ανθρώπους να κάνουν χρήση των νόμιμων όπλων τους και το 98% των περιπτώσεων αυτών είναι για νόμιμη άμυνα, δηλαδή να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή τρίτους. Πολύ καλό παράδειγμα είναι ότι μόνο το Φεβρουάριο του 2017 στις ΗΠΑ 4 περιστατικά spree shooting (κακοποιός οπλισμένος με πυροβόλο όπλο βάλει αδιακρίτως εντός δημοσίων χώρων) εντός σχολικών εγκαταστάσεων αποφεύχθηκαν από ένοπλους πολίτες που εξουδετέρωσαν άμεσα τους κακοποιούς, έτσι γλύτωσαν νέο Columbine.  

Τώρα όμως μπαίνουμε στο κομμάτι έγκλημα και χρήση όπλων από νομοταγείς πολίτες. Ας δούμε μια μελέτη του 2016 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διενεργήθηκε από κορυφαία πανεπιστήμια και αστυνομικούς. Τα ευρήματα αναφέρουν πολύ απλά ότι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΠΛΑ= ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Όχι δεν σας κοροϊδεύω αλλά αν το κοιτάξετε είναι λογικό διότι ποιος θα ληστέψει μια τράπεζα ή θα κάνει μια διάρρηξη ή θα απειλήσει νομοταγείς πολίτες όταν ο νομοταγής πολίτης είναι ένοπλος; Έτσι Βάση και του παραδείγματος με τα σχολεία στις ΗΠΑ ας σκεφτούμε ένα απλό σενάριο, βάση των εμπειριών από τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη. Έτσι ένας αλλόφρων (δεν είναι απαραίτητο να είναι τζιχαντιστής) μπαίνει με ένα πιστόλι σε ένα εμπορικό κέντρο και αρχίζει να βάλει αδιακρίτως. Στην Αθήνα ο μέσος όρος άφιξης περιπολικού ή ομάδας της ΔΙΑΣ είναι 3 λεπτά από την στιγμή της κλήσης. Βάση στατιστικής σε αυτό το διάστημα των 3 λεπτών μέχρι να εξουδετερωθεί ο δράστης από την αστυνομία, ο δράστη δρα ανενόχλητος και θα βάλει περι τις 60 σφαίρες που ισοδυναμούν με 5-6 νεκρούς και περίπου 10 τραυματίες (ας ευχηθούμε ότι δεν λαμβάνει μέρος σε περίοδο γιορτών που υπάρχει μεγαλύτερη κοσμοσυρροή). Επιθυμούμε να έχουμε αυτό το σενάριο; Σκεφτείτε καλά πριν απαντήσετε διότι μπορεί εσείς να είστε στα θύματα. Την ίδια στιγμή στο Ισραήλ όμως σε τέτοιες περιπτώσεις ο κακοποιός εντός 1 λεπτού έχει εξουδετερωθεί από πολίτες. Στην Νίκαια της Γαλλίας στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα πολίτης που οπλοφορούσε ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τον τρομοκράτη και κατάφερε να τον τραυματίσει και να τον κάνει να σταματήσει τη δράση του σώζοντας αρκετές ζωές μέχρι ο δράστης να  εξουδετερωθεί από την αστυνομία

Γυρνώντας στην Ελλαδίτσα μας παρατηρούμε ότι το 98% των δολοφονιών με πυροβόλα όπλα πραγματοποιείται με παράνομα όπλα. Έτσι βλέπουμε στην Κρήτη όλες οι βεντέτες και οι μπαλωθιές να είναι με παράνομα όπλα. Όλοι οι εγκληματίες Έλληνες, Τσιγγάνοι, Αλβανοί,  Γεωργιανοί κ.α. είναι οπλισμένοι με παράνομα όπλα. Ο εγκληματίας έχει τρόπο να βρει το όπλο. Το θέμα είναι ο νομοταγής πολίτης τι μπορεί να κάνει; Βλέπουμε μια Ευρώπη όπου οι εγκληματικές ομάδες φέρουν πολεμικά τυφέκια και χειροβομβίδες και η αστυνομία και ο πολίτης είναι ουσιαστικά άοπλοι και ανυπεράσπιστοι.


Έτσι θεωρώ ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα όπλα αλλά να τα σεβόμαστε και να κοιτάξουμε να έχουμε ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο για την οπλοφορία και την οπλοχρησία αλλά και για την πάταξη των παράνομων όπλων, που τώρα δεν υπάρχει. Έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κατά πολύ το έγκλημα, το τρομοκρατικό κίνδυνο αλλά και για να μην έχουμε ξανά περιστατικά άδικων θανάτων από μπαλωθιές. 

Θ.Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου