Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Health's Spot

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σήμερα θα μοιραστώ επιτέλους, το μυστικό της μακροζωίας. Κάπου ίσως το έχετε ξανακούσει, ονομάζεται κίνηση. Και ιδιαίτερα άσκηση.

Μπορείς να προσέχεις διατροφή, αλλά δεν είναι το μοναδικό αν δεν έχεις δραστηριότητα. Και φυσικά, μην περιμένεις να λειτουργήσεις σωστά, κάποιο υποθερμιδικό διαιτολόγιο, αν δεν ασκείσαι.


Η άσκηση δεν είναι κάτι απλό. Ειδικά αν είναι έντονη, όπου και να γίνει, είναι λεπτή η γραμμή, μεταξύ του μυϊκού ερεθισμού με τον τραυματισμό. Το να πλησιάζεις τα όρια, είναι κάτι αποδοτικό, αλλά το να τα πλησιάζεις με το να ξεπερνάς, θέλει χρόνια εμπειρίας και προσοχή.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να σταματήσεις την άσκησή σου και να καθυστερήσεις την πρόοδό σου, είναι να προκαλέσεις τραυματισμό. 

Ο τραυματισμός δεν είναι ανάγκη να είναι να είναι άμεσος, πρέπει να έχεις κατά νου, ότι το πιο σύνηθες φαινόμενο τραυματισμού, καλείται “τραυματισμός μικροφορτίων”, όπου μια, εσφαλμένα επαναλαμβανόμενη εκτέλεση άσκησης –ακόμη και με μικρό φορτίο- μπορεί να επιφέρει χρόνιο τραυματισμό.


Παρακάτω, αναλύονται οι συνηθισμένες αιτίες τραυματισμού, ώστε να τις εντοπίσεις και να τις απομακρύνεις γρήγορα από σένα:



A.     ΛΑΘΟΣ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ: Η πιο συνηθισμένη αιτία τραυματισμού. Η λάθος τεχνική, μπορεί να υπερτεντώσει και να σκίσει κάποιον μυ ή να τραυματίσει τον συνεκτικό ιστό.

Κάθε σώμα, έχει συγκεκριμένο βιομηχανικό προσανατολισμό. Οι αρθρώσεις, ανάλογα το είδος τους και το σημείο του σώματος, μπορούν να κινηθούν με ορισμένο τρόπο και εσύ αν τις φορτώσεις με ένταση ή βάρος, υπάρχει πιθανότητα να τις εξαναγκάσεις να κινηθούν σε ανεπιθύμητες κατευθύνσεις. Προσπάθησε να γίνει τέλειος σε κάθε άσκηση και να την εκτελείς τόσο ελεγχόμενα, σαν να ήσουν μηχάνημα, χωρίς να σε πηγαίνει όπου θέλει. Εκεί, θα απολαύσεις τα μέγιστα οφέλη αυτής.


B.     ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ: Πότε ένα βάρος είναι “πολύ” για σένα; Όταν δεν μπορείς να το ελέγξεις, καθώς το κατεβάζεις και όταν δεν εκτελείς τις κινήσεις, σύμφωνα με τις βιομηχανικές σου ικανότητες. Το βάρος υπόκειται στη βαρύτητα. Πάντα πέφτει και παρασέρνει οτιδήποτε βρεθει στο δρόμο του.

C.     ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΣΚΟΥΜΕΝΟ: Υπάρχουν ασκήσεις, συγκεκριμένες προπονήσεις και περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστείς βοήθεια. Ο συναθλητής ή ασκούμενος που θα την προσφέρει, θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος, να γνωρίζει τι κάνει, να προσφέρει ελάχιστη βοήθεια και όχι τη μισή εκτέλεση, να έχει τέλεια συναίσθηση και συγκέντρωση.

D.    ΚΛΕΨΙΜΟ: Το κλέψιμο δεν απαγορεύεται και είναι ολόκληρο κεφάλαιο στην βιομηχανική της άσκησης, Όμως πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, περιπτώσεις και με συγκεκριμένο τρόπο. Απαιτεί χρόνια εμπειρία, αρμονία και άψογη σύνδεση νου με σώμα και οποιαδήποτε παραμικρή και λανθασμένη κίνηση γίνει, μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμο τραυματισμό.

E.     ΣΥΧΝΗ ΑΣΚΗΣΗ: Η καθημερινή άσκηση, έχει τρομερές απαιτήσεις. Πολύ προσεγμένη διατροφή, συχνή, πολύ έξυπνες επιλογές με ποσοστά θρεπτικών συστατικών που αλλάζουν ανάλογα την εποχή και την περίοδο, όπως και ασκησιολόγιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αργά ή γρήγορα, πέφτεις στην παγίδα της υπερπροπόνησης και της υπερφαγίας
F.      ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ: ‘Μαζί με την προθέρμανση το Α και το Ω. Μπορούν να εκτελεστούν στο τέλος της άσκησης, μετά από ένα καλό ζέσταμα ή και μια ολόκληρη προπόνηση μόνες τους. Επιμηκύνει τον μυϊκό ιστό και απομακρύνει άχρηστους μεταβολίτες, επιτυγχάνοντας καλύτερη ξεκούραση ή προετοιμασία
G.    ΖΕΣΤΑΜΑ: Όπως αναφέρθηκε προηγμένως, το Α και το Ω. Με το κατάλληλο ζέσταμα, επιτυγχάνεις άνοδο θερμοκρασίας στον πυρήνα και προετοιμάζεις μύες και αρθρώσεις για την επερχόμενη καταπόνηση. Λίγα λεπτά τρεξιματάκι και άλλα λίγα τις κινήσεις που θα εκτελέσεις μετά, αρκούν για μια σωστή προετοιμασία
H.    ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ (ΠΛΕΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ): Πολύ σημαντικές αν εκτελεστούν σωστά, είναι το σημείο της άσκησης, που ο μυς τεντώνεται, εκεί που εκπνέεις. Δείχνουν πόσο καλά κατέχεις την άσκηση και αν τις εκτελέσεις τέλεια και αργά, θα σε βοηθήσουν σε όλο το σύνολο αυτής
I.        ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ: Ίσως το σημαντικότερο. Αν δεν θέλεις, αν είσαι κουρασμένος, αν δεν επιθυμείς, αν σκέφτεσαι κάτι άλλο, αν δεν είσαι εκεί ψυχή και σώμα άστο. Με απλά λόγια άστο. Θα επιτύχεις τα ελάχιστα δυνατά αποτελέσματα της άσκησης και πολύ πιθανό να τραυματιστείς κιόλας. Περισσότερη συγκέντρωση, ισούται, με λιγότερη ώρα άσκησης, ποιοτικότερη και αποδοτικότερη, καθώς και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμού
Άλλαξε φιλοσοφία και ασκήσου όποτε μπορείς να ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές. Ασκήσου έξυπνα. Δεν χρειάζεται να είσαι βόμβα. Για 2 μήνες η πιο σκληρή προπόνηση και ύστερα 3 και 4 εβδομάδες εκτός. Μην ξεχνάς, οτιδήποτε σε οδηγήσει, στο να μην ασκείσαι, είναι πιθανόν λόγω τραυματισμού ή λόγω προειδοποίησης του σώματος για αποφυγή του. Γυμνάσου για πάντα!

 




 ( Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα )

 Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων - Στέλεχος διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου