Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Smash Point: Guest Hour

   Αεροδιακομιδες

Σε καθημερινή βάση οι ένοπλες δυνάμεις, η Ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα καλούνται να φέρουν εις πέρας την μεταφορά τραυματιών στους πλησιέστερους υγειονομικούς σταθμούς (κέντρα υγείας, νοσοκομεία). Την κατάσταση τη δυσκολεύει η μορφολογία της Ελλάδος με τα χίλια νησιά και η έλλειψη δομών στα νοσοκομεία ειδικά στις Κυκλάδες όπου οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα είναι γνωστή σε όλους. Έτσι ειδικά για τα νησιά οι Ένοπλες Δυνάμεις με αεροσκάφη και ελικόπτερα σώζοντας χιλιάδες ζωές κάθε έτος. Για παράδειγμα η Πολεμική Αεροπορία μόνο το 2016 εκτέλεσε 1261 μεταφορές ασθενών χωρίς να αναφέρουμε τη διάθεση πτητικών μέσων για έρευνα- διάσωση. Ως απάντηση στον κ Πάγκαλο βλέπουμε πόσο αντιπαραγωγικοί είναι οι στρατιωτικοί.

Όμως αν πάμε στο εξωτερικό θα δούμε ότι χρησιμοποιούν άλλα μέσα και οι ένοπλες δυνάμεις δεν αναλαμβάνουν το έργο αεροδιακομιδών ή διάσωσης. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν κατάλληλα πτητικά μέσα τόσο στην Πολεμική Αεροπορία (παλαιότερα είχαν αγοραστεί από το ΕΚΑΒ) και τη Πυροσβεστική τα οποία είναι ακινητοποιημένα λόγω πολιτικών αποφάσεων.

Τα πληρώματα των πτητικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχουν τη κατάλληλη γνώση για αεροδιακομιδες ή για έρευνα διάσωση. Επίσης τα πτητικά μέσα τους είναι κατασκευασμένα για εμπόλεμες καταστάσεις και όχι για αεροδιακομιδές με αποτέλεσμα να λείπουν κρίσιμα μηχανήματα. Ένα παράδειγμα το 2016 που ασθενής έπρεπε από Κυκλάδες να μεταφερθεί στην Αθήνα με ελικόπτερο ΝΗ-90 του στρατού και το πλήρωμα έκανε μαλάξεις στον ασθενή κατά την διάρκεια της πτήσης για να τον κρατήσει ζωντανό διότι δεν υπήρχε απινιδωτής. Χάρη στο συνοδό ιατρό και στο πλήρωμα του ελικοπτέρου ο ασθενής σώθηκε. 

Στην διάσωση έχουμε το τραγελαφικό να βλέπουμε ακόμα και ελικόπτερα του ναυτικού να πάνε μέσα σε χαράδρες του Ολύμπου για διάσωση. Για επικοινωνία το ελικόπτερο μιλάει με το κέντρο επιχειρήσεων της Αεροπορίας που θα μιλήσει με το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής που θα μιλήσει με το πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής. Κλάφτα Χαράλαμπε.

Κάτι που έχει προταθεί από πολλά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είναι η αναδιοργάνωση του ρόλου των αεροδιακομιδων και έρευνας διάσωσης λόγω του χάους που επικρατεί στο τομέα αυτό, τη κακή υπηρεσία προς το πολίτη-ασθενή και φυσικά τεράστιο κόστος λειτουργίας. Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια η πολιτική ηγεσία έχει καταχωνιάσει τις προτάσεις αυτές στα παλαιά τους υποδήματα.

Τι προτείνεται λοιπόν από τους αντιπαραγωγικούς στρατιωτικούς (όπως μας χαρακτήρισε ο κ Πάγκαλος) :
·         Η έρευνα διάσωση να χωριστεί σε επίγεια και θαλάσσια. Η επίγεια να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη με  της Πυροσβεστικής (τα 2 ελικόπτερα Super Puma και 3 ελικόπτερα ΒΚ-117) με συντονιστικό κέντρο και διάθεση δυνάμεων ενώ η θαλάσσια έρευνα διάσωση στο Λιμενικό Σώμα (6 ελικόπτερα Daulphin και 2 Super Puma) με παράλληλη αποδέσμευση των πτητικών μέσων ΕΣ, ΠΑ και ΠΝ και με αποτέλεσμα το καλύτερο συντονισμό και τη μείωση κόστους λειτουργίας. Ειδικά τα ΒΚ-117 λόγω του μεγέθους τους είναι πιο κατάλληλα να ενεργούν σε ορεινούς όγκους και σε χαράδρες αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους δράση και μειώνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων. Επίσης τόσο τα ΒΚ-117 όσο και τα Daulphin έχουν μικρότερο κόστος πτήσης από τα πτητικά μέσα των ενόπλων δυνάμεων με αποτέλεσμα να μειωθεί περισσότερο το κόστος της έρευνας διάσωσης, μια μείωση που υπολογίζεται σε περίπου 50%.
·         Επίσης στο τομέα αεροδιακομιδών προτείνεται η αναβάθμιση των 3 Α-109 που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στην 112 ΠΜ και αποτελούν κινητές εντατικές. Τα εν λόγω ελικόπτερα είχαν αγοραστεί από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία. Την παρούσα στιγμή τα 3 ελικόπτερα είναι καθηλωμένα ενώ με 260.000 Ευρώ μπορούν να βρίσκονται και τα 3 σε πτητική κατάσταση. Τα εν λόγω ελικόπτερα έχουν κόστος πτήσης/ώρα τα 870 ευρώ ενώ αντίστοιχα ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων ξεκινάνε από 3.000 ευρώ την ώρα ενώ τα C-130 έχουν 20.000 ευρώ κόστος πτήσης. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται δραστικά τα έξοδα μεταφοράς ασθενών ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος χάρη στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν.
·         Επίσης προτείνετε η προμήθεια άλλων 2 ελικοπτέρων Α-109 που μπορούν να βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα για αεροδιακομιδές ενώ με τον ενισχυμένο αυτό στόλο μπορούν να πραγματοποιηθούν και αεροδιακομιδές ασθενών από σοβαρά τροχαία ατυχήματα απευθείας από το σημείο του συμβάντος όπως γίνεται στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία κ.α.)
Βάση των μελετών που έχουν γίνει από στελέχη από τις παραπάνω προτάσεις κερδίζουμε αρκετά όπως:
·         Η μείωση κόστους αεροδιακομιδων που θα είναι 85% μείωση σε σχέση με του υπάρχοντος κόστους. Ας αναλογιστούμε ότι το Δ Τρίμηνο του 2016 ο ΕΣ διέθεσε άνω των 265.000 ευρώ σε αεροδιακομιδές που αποτελούν το κόστος αναβάθμισης των Α-109 του ΕΚΑΒ. Έτσι για μεταφορά 33 ασθενών με 66 ώρες πτήσης το κόστος ανήλθε σε 265.000 ευρώ ενώ με τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ το κόστος για τον ίδιο αριθμό ασθενών θα ήταν 57.420 ευρώ.
·         Με εξειδικευμένα πληρώματα και μέσα θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης των θυμάτων τόσο σε περιπτώσεις έρευνας διάσωσης όσο και για την μεταφορά ασθενών. Ας φανταστούμε ότι το καλοκαίρι στο συμβάν με ταχύπλοο που έπεσε σε άλλο σκάφος στην Αίγινα με νεκρούς και τραυματίες η μεταφορά των ασθενών έγινε με σκάφος του Λιμενικού όπου οι ασθενείς βρίσκονταν στη πρύμη δίχως προστασία από τον καιρό, με συνοδό 1 ιατρό άνευ ιατρικών μηχανημάτων και η μεταφορά διήρκεσε περί τις 3 ώρες. Αν είχαμε τα εν λόγω ελικόπτερα η μεταφορά θα ήταν 1 ώρα με ελάχιστο κόστος και καλύτερη φροντίδα.
·         Θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και ορθολογισμός αποστολών έρευνας διάσωσης με παράλληλη αποδέσμευση μεγάλου μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων από ρόλο ξένο προς την αποστολή τους και τα μέσα που διαθέτουν.
·          Τέλος θα παρέχεται καλύτερη υπηρεσία έρευνας διάσωσης και αεροδιακομιδών στο πολίτη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.

Τα μέσα τα έχουμε. Ας αναλογιστούν οι ανεύθυνοι υπεύθυνοι πολιτικοί το κόστος των πράξεών τους και ας δράσουν αναλόγως. Με τις παραπάνω προτάσεις και θα μειώσουν τις δαπάνες (βλέπε μνημόνια τρόικα κ.α) αλλά και θα αυξήσουν την προσφορά προς τον Έλληνα πολίτη.


Θ.Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου