Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Health's Spot



3, 2, 1, ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ!

Εσύ που ξεκίνησες να διαβάζεις, είμαι αρκετά σίγουρος ότι πίνεις καφέ. Αναφέρομαι, στο ‘’τώρα’’ στο ’’γενικά’’, αλλά και στο ‘’ειδικά’’, υπονοώντας το πρωί. 

Ναι, το μεγαλύτερο ποσοστό ενηλίκων ανθρώπων, βασίζεται στην
καφεΐνη για να ξυπνήσει το πρωί, μάθε όμως, ότι εκείνη την ώρα τα επίπεδα της κορτιζόλης σου, είναι υψηλά (η ορμόνη που αλληλεπιδρά με το άγχος), οπότε ο καφές δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσεις, αντιθέτως η πόση του 2 ώρες ύστερα (όταν φτάσεις στη δουλειά, όχι να πιείς εκεί τον δεύτερο).

Επίσης, σε περιπτώσεις που τα επίπεδα ενέργειάς σου, έχουν πιάσει πάτο, περίπου το απογευματάκι, εκεί είναι που θα προτιμήσεις ένα ενεργειακό ποτό ή κι άλλο καφέ για να σε κρατήσει. Και το χειρότερο είναι, ότι με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση του καφέ, ανάλογα την ηλικία αυξάνεται. Έχουμε μάθει, να στηριζόμαστε στον καφέ, παραπάνω απ’ όσο πρέπει.


Για την ακρίβεια, πίνοντας καφέ για να καταπολεμήσουμε την κούραση, είναι σαν να ζεσταίνουμε έναν τραυματισμένο μυ. Λειτουργεί καλά μετά, αλλά το πρόβλημα ποτέ δεν έφυγε. Θα αντιμετωπίσει για λίγο την κούραση, αλλά με τον καιρό, θα σου ρουφάει όλη την ενέργεια, αντί να σου δίνει, ενώ θα επηρεάσει το ορμονικό σου σύστημα, αφού επιδρά σαν στρεσσογόνος παράγοντας, στο σώμα.

 Μην ξεχνάς, η καφεΐνη, έχει καταχωρηθεί σαν ψυχοενεργό διεγερτικό ναρκωτικό
Δεν καταλογίζουμε «κακή», την κατανάλωση καφέ, ίσα ίσα που μέτρια χρήση του, έχει αποδειχθεί ευεργετική για το νευρικό σύστημα. Η εξάρτηση από αυτόν και οι 5 καφέδες την ημέρα, καταλογίζονται ως αναποτελεσματικοί.

Έτσι λοιπόν, ερχόμαστε στο ζητούμενο. Σε ακούω να μου λες, ‘’τόση ώρα λες, μακριά ο καφές, έχεις να μου προτείνεις κάτι άλλο, σε περιπτώσεις που χρειάζομαι ενέργεια;’’. Προφανώς. Για να καταπολεμήσεις την κούραση στη ρίζα της, χρειάζεσαι τρόφιμα, τα οποία είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα αναζωογονήσουν σώμα και πνεύμα.


Τα παρακάτω τρόφιμα, είναι γεμάτα με πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά, τα οποία θα σε κρατήσουν χορτάτο για πολύ ώρα και θα σε βοηθήσουν, να αποφύγεις την πρωινή και την απογευματινή κούραση. Δοκίμασέ τα αντί για καφέ, για κάποιες εβδομάδες και σου εγγυώμαι σίγουρα αποτελέσματα!




a.       ΒΡΩΜΗ: Βράσε την με νερό, ανέμιξέ την με φρούτα, μέλι σταφίδες και ό,τι άλλο θες, για να ξεκινήσεις την ημέρα σου όσο πιο υγιεινά γίνεται. Με φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε γεμίζει ενέργεια αργά και σταθερά, με αποτέλεσμα να μην ξεμένεις ποτέ! Μαζί με βιταμίνες από το σύμπλεγμα B, βοηθάει το μεταβολισμό σου να λειτουργεί ακμαία, εκμεταλλευόμενος πλήρως τα θρεπτικά συστατικά
b.      ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Μια φυσική πηγή ενέργειας, δίνει ενέργεια δρώντας στο περιφερικό νευρικό σύστημα (η καφεΐνη δρα στο κεντρικό) και βοηθά στην αλλαγή διάθεσης, αφού διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τρυπτοφάνη, υπεύθυνη για εγκεφαλική διαύγεια. Τα οφέλη αυτά, συναντώνται σε σοκολάτες, με περιεκτικότητα κακάο >70%
c.       ΨΑΡΙΑ: Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά αυτή η –χαμηλών υ/δ και θερμίδων- τροφή, μπορεί να προμηθεύσει το σώμα σου με ενέργεια, είτε τη χρησιμοποιείς ως σνακ, είτε ως γεύμα, απογειώνοντας την ζωτικότητά σου. Με βιταμίνες A, B, C, D, E και σίδηρο, τα ψαράκια παρέχουν όλα τα μικροσυστατικά που χρειάζεσαι, αλλά και αξιόλογες ποσότητες –υψηλής βιολογικής αξίας- πρωτεΐνων και -τα καλύτερα- λιπαρά οξέα (ειδικά Ω3). Όλα αυτά μαζί, κρατούν σώμα και πνεύμα, σε διαρκή οξύτητα και ομαλή λειτουργία, ενώ ειδικά ο σίδηρος που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά οξυγόνου, παίζει καθοριστικό ρόλο, για τη λειτουργία των ερυθροκυττάρων.
d.      ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΆΛΕΣΗΣ: Πρωτοστάτες των σύνθετων υ/δ, μαζί με φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με τον ορισμό της ενέργειας και μάλιστα όπως ακριβώς την θες. Αργά, σταθερά και μόνιμα. Προτίμησε προϊόντα 100% ολικής αλέσεως, ενώ θα ήταν προτιμότερο, να φτιάχνεις εσύ το ψωμί σου, με αλεύρι 100% ολικής.
e.       ΚΙΝΟΑ & ΦΑΓΟΠΥΡΟ: Επόμενα στη σειρά, κατατάσσονται στα θαύματα πλέον και όχι στα τρόφιμα. Φυτικές ίνες, σύνθετοι υ/δ και πρωτεΐνες, όλα στις κατάλληλες ποσότητες, έτοιμα να σε πάνε όχι στη δουλειά ή το γυμναστήριο, αλλά τον πόλεμο! Με σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και πολλά αντιοξειδωτικά, καταλαβαίνεις, ότι δεν θα έχεις ανοσοποιητικό, αλλά την ασπίδα του Captain America και με τις χαμηλές θερμίδες που έχουν, θα μοιάζεις και με αυτόν! Ενσωματωσέ τα άμεσα στη διατροφή σου, σαν πρωταγωνιστές και θα πετάς!
f.        ΟΣΠΡΙΑ: Γνωρίζω ότι τα λατρεύεις, από την εποχή που η μανούλα σου στα είχε έτοιμα μετά το σχολείο και εσύ έτρωγες σουβλάκια ή Everest. Μέγα λάθος, καθώς είναι η βασική τροφή που περιέχει τα πάντα, με πολύ καλές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τρώγε τα ακόμη και καθημερινά, είτε και σαν σνακ, ώστε το μυαλό σου να δουλεύει στο 100%, ακολουθώντας το σώμα με άλλο τόσο.
g.      ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Τελευταίοι, μα σε καμία περίπτωση καταιδρωμένοι, σε βλέπω να μου λες ‘’το περίμενα…’’. Ε, λοιπόν εγώ ξέρεις τι δεν περίμενα; Να μου λες, ότι αυτές τις μικρές βομβίτσες θησαυρού, που περιέχουν, Ω3, πρωτεΐνες, μαγγάνιο, φώσφορο (να συνεχίσω;), μαγνήσιο, χαλκό, βιταμίνες συμπλέγματος Β και Ε και φυτικές ίνες, δεν προλαβαίνεις να τις φας σαν μια χουφτίτσα μπαμ-μπαμ. Προστατεύουν την καρδιά σου και εκτοξεύουν τη συγκέντρωση, τη διαύγεια και τη δύναμη σου στα ύψη. Ξεκίνα να τους καταναλώνεις καθημερινά, δυο και 3 φορές την ημέρα, ανάλατους, ωμούς και σε πολύ μικρές ποσότητες και ετοιμάσου να κατακτήσεις τον κόσμο.

Μπορείς πλέον να βάλεις αυτό το φλιτζάνι με τον καφέ στην άκρη και να βασιστείς στην καλά δομημένη διατροφή σου, ώστε εκτός από την διαρκή ενέργεια και τον γεμάτο ύπνο, να απολαύσεις και ένα όμορφο ναι αναζωογονημένο σώμα.
Και μην ξεχάσω, όταν καταναλώσεις εκείνο το φλιτζάνι, ετοιμάσου η 
καφεΐνη να σε "κλωτσήσει" πιο δυνατά από ποτέ!

 ( Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα )


 Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων - Στέλεχος διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου