Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Smash Point : Guest Hour

    ΒΙΑΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Καθημερινά διαβάζουμε για θέματα βίας (βιασμοί, ξυλοδαρμοί κ.α.) προς τις γυναίκες, τα οποία ειδικά το τελευταίο καιρό πιθανόν της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί. Ας μείνουμε στο θέμα βιασμού προς το παρόν. Εδώ έχουμε τη μόνιμη δικαιολογία είναι ότι φταίει η γυναίκα (θύμα) διότι προκάλεσε σεξουαλικά τον άνδρα (θύτης). Χμ αναρωτιέμαι τι ισχύει τελικά.

Αρχικά ας κάνουμε τους δικηγόρους του διαβόλου. Ας πούμε ότι οι γυναίκες προκάλεσαν τους άνδρες σεξουαλικά και αυτοί ενέδωσαν στις ορμές τους. Έτσι προήλθε ο βιασμός. Πράγματι υπάρχουν πολλές γυναίκες που ντύνονται και συμπεριφέρονται αρκετά προκλητικά, αναζητώντας την σεξουαλική διέγερση του άνδρα. Αυτά ισχυρίζονται οι δικηγόροι υπεράσπισης των βιαστών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία το 2016 υπήρξαν περί τους 50 καταγεγραμμένους βιασμούς στην Αθήνα. Άρα αν πάρουμε αυτές τις 50 γυναίκες και τα λεγόμενα των δικηγόρων μιλάμε ότι και οι 50 ήταν φιλήδονες γυναίκες που προκάλεσαν σεξουαλικά τους άνδρες.  Κάτι δεν κολλάει διότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων (άνω του 90%) είναι φιλήσυχες κοπέλες και κυρίες που ούτε προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους αλλά ούτε με την εμφάνισή τους. Πολλά θύματα δέχτηκαν ξαφνική επίθεση και κατόπιν αιφνιδιασμού έγιναν θύματα βιασμού. Σε μελέτη που έχει γίνει στο Ισραήλ με βάση περιστατικά βιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων δεν ήταν σεξουαλικά προκλητικό. Όχι ότι δεν υπάρχουν προκλητικές κοπέλες αλλά το ποσοστό τους είναι πάρα πολύ μικρό και δεν συνάδει με τα στοιχεία των ερευνών. Άρα το ζήτημα ότι τα θύματα προκάλεσαν τον βιασμό τους δεν ευσταθεί και μπορούμε να το διαγράψουμε σαν δικαιολογία.

Όμως από τις μελέτες βλέπουμε κάποια άλλα θέματα με κύριο το πώς οδηγήθηκαν στον βιασμό. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αν ρωτήσουμε 100 γυναίκες 18-35 τι θα έκαναν αν τις θώπευαν η καθολική απάντηση θα είναι «θα γυρίσω και θα του χώσω ένα χαστούκι». Όμως στην πράξη ούτε το 5% δεν θα αντιδράσει. Γνώρισα παλαιά ένα θύμα βιασμού που συνόδευσε ένα μεθυσμένο τύπο που μόλις τον είχε γνωρίσει σε ένα μπαρ, μέχρι το σπίτι του όπου στην συνέχεια μπήκε μέσα  και βιάστηκε. Γιατί το έκανε; Διότι ντρεπόταν να του πει όχι και τον λυπήθηκε έτσι μεθυσμένο που τον είδε. Άλλη κοπέλα έγινε θύμα βιασμού διότι για να κόψει δρόμο πέρασε από σκοτεινό δρομάκι παρόλο που είδε 2 άνδρες να κάθονταν στα σκοτεινά, αλλά βιαζόταν και δεν θεώρησε ότι χρειάζεται να αφιερώσει 10 λεπτά παραπάνω να πάει από άλλο στενό. Άλλη κοπέλα λόγω βροχής δέχτηκε να μπει σε όχημα που δεν γνώριζε τον οδηγό , ο οποίος όταν την πήγε σε ερημική τοποθεσία όπου και την βίασε. Στο Μαρούσι 8 γυναίκες βιάστηκαν διότι είδαν ένα παιδάκι να κλαίει ότι έχασε τη μαμά του, και αντί να ειδοποιήσουν την αστυνομία, συνόδευσαν το παιδάκι  στο σπίτι όπου περίμενε ο πατέρας που τις βίασε.

Σίγουρα όλες οι γυναίκες αναγνώστριες θα νομίζουν ότι τα παραπάνω παραδείγματα είναι εξωπραγματικά και επινόηση του γραφόντος. Δυστυχώς δεν είναι. Είναι περιπτώσεις γυναικών- θυμάτων που έχω μιλήσει και από περιστατικά που έχουν επισήμως καταγραφτεί από τις διωκτικές αρχές σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης η International Krav Maga Federation στην οποία ανήκω σαν εκπαιδευτής συγκεντρώνει κάθε χρόνο από όλο κόσμο στατιστικές και τρόπους ενέργειας των βιαστών (Modus Operadi) για να μπορέσει να διδάξει στις γυναίκες αυτοάμυνα. Έτσι έχουμε στοιχεία από όλο τον κόσμο που τεκμηριώνουν τα παραπάνω παραδείγματα.

Συνεπώς προκύπτουν νέα ερωτήματα με βασικό το μήπως τελικά φταίνε οι γυναίκες; Η γυναίκα από τη φύση της τείνει να είναι πολλές φορές αφελής, δίχως αίσθηση κινδύνου και ευκολόπιστη ειδικά σε ευπαρουσίαστους άνδρες. Κάποια όμορφα λόγια, καλά ρούχα, ένα ήρεμο και όμορφο παρουσιαστικό τις κάνει να ρίξουν την άμυνά τους. Ο Ted Bundy (ο πρώτος που έλαβε τον τίτλο serial killer) που βίασε και σκότωσε πάνω από 100 γυναίκες στις ΗΠΑ ανέφερε ότι το ήρεμο παρουσιαστικό του και το γεγονός ότι παρουσιαζόταν σαν τραυματίας (χέρι σε γύψο κ.α.) έκαναν τις γυναίκες να τον πλησιάσουν και να τον ακολουθήσουν. Εν συνεχεία τις παγίδευε, τις βίαζε και τις δολοφονούσε.

Το τραγικό είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες- θύματα βιασμού μετά ντρέπονται την κοινωνική κατακραυγή και δεν κάνουν δήλωση στην αστυνομία με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες γυναίκες να πέσουν θύματα. Σε σειρά βιασμών πριν  3 χρόνια στα Μελίσσια προέκυψε ότι μόλις μια γυναίκα δήλωσε το βιασμό της άμεσα η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη. Προς έκπληξη μετά την σύλληψη ήρθαν άλλες 7 κοπέλες να αναγνωρίσουν το δράστη. Τι θα είχε γίνει αν η πρώτη είχε κάνει δήλωση στην αστυνομία; Το πιο πιθανόν οι άλλες 7 δεν θα είχαν βιαστεί. Έτσι βάση της Ελληνικής Αστυνομίας οι 50 καταγεγραμμένοι βιασμοί στην Αθήνα το 2016 είναι δυστυχώς ένα μικρό ποσοστό από του πραγματικού αριθμού θυμάτων.

Οι εκπαιδεύσεις σε συστήματα Αυτοάμυνας δεν είναι μόνο να βοηθήσουν την γυναίκα να αμυνθεί σε μια επίθεση αλλά να κάνει πρόληψη, δηλαδή να μπορέσει να αποφύγει την επίθεση προτού αυτή εκδηλωθεί. Στο Κραβ Μαγκά υπάρχει ειδικό σεμινάριο για αυτοάμυνα γυναικών που αποσκοπεί να τις προστατεύσει από περιπτώσεις απαγωγών και βιασμών με κατάλληλες άμυνες και αντεπιθέσεις. Επίσης δίνουμε μεγάλη έμφαση να έχουμε την γυναίκα σε εγρήγορση για να αντιλαμβάνεται το κίνδυνο και να μπορέσει να τον αποφύγει προτού εκδηλωθεί η επίθεση.

Εν κατακλείδι πρέπει όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε στο θέμα αυτό και ειδικά οι γυναίκες ΤΩΡΑ να αρχίσουν να εφαρμόζουν την κοινή λογική και να εφαρμόζουν απλές συμβουλές όπως:
·         Δεν πίνουμε ανοιγμένα ποτά κερασμένα από αγνώστους
·         Δεν δίνουμε προσωπικές πληροφορίες (τηλέφωνο, διεύθυνση, προφίλ σε facebook) σε αγνώστους
·         Δεν μπαίνουμε σε όχημα αγνώστου
·         Δεν κυκλοφορούμε μόνες σε σκοτεινά και απόμακρα μέρη
·         Αν κάποιος μας κολλάει τον απομακρύνουμε και ακόμα καλύτερα κάνουμε φασαρία διότι θα προσελκύσει πολλά βλέμματα και αυτός θα σηκωθεί να φύγει
·         Δεν καλούμε αγνώστους στο σπίτι ή πάμε εμείς στα σπίτια τους
Το πιο σημαντικό όμως αν μια γυναίκα γίνει θύμα βιασμού πρέπει να κάνει τα εξής:

·         Άμεση δήλωση στην Αστυνομία. Όσο πιο γρήγορα δηλωθεί τόσο πιο γρήγορα η αστυνομία θα μπορέσει να συλλάβει το δράστη και θα σώσει και άλλες γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική αστυνομία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εξιχνίασης εγκλημάτων στην Ευρώπη.
·         Άμεση αίτηση ψυχολογικής υποστήριξης από επαγγελματία ψυχολόγο. Δυστυχώς το 90% δεν θα ξεπεράσει το γεγονός διότι δεν ζητά ψυχολογική βοήθεια. Αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται στην εσωστρέφεια και στην κατάθλιψη.
·         Να καταλάβει το θύμα ότι είναι θύμα και όχι υπαίτιος. Όλα τα θύματα νοιώθουν ντροπή προς τους οικείους τους και προς τον κόσμο. Το γνωστό «τι θα πει ο κόσμος» μας έχει φάει. Όμως το θύμα δεν είναι υπεύθυνο και να ζητήσει τη βοήθεια των αγαπημένων του προσώπων να ξεπεράσει το συμβάν.


Θοδωρής Δ. Σαράφης
Εκπαιδευτής Krav Maga
International Krav Maga Federation


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου