Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ : ΛΥΣΗ Ή ΜΠΛΕΞΙΜΟ

Η εκλογολογία είναι για άλλη μια φορά στο προσκήνιο μετά την αποτυχία να υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup που πραγματοποιήθηκε 20/03 για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Αυτή τη φορά όμως θα αναλύσω, όχι το τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, αλλά την δυσκολία των μεθεπόμενων που θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική.

Ο περισσότερος κόσμος, ακούγοντας την λέξη απλή αναλογική, στη εκλογική διαδικασία θεωρεί ότι είναι ένα πιο δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, σε σχέση με την ενισχυμένη αναλογική που υφίσταται μέχρι σήμερα (και θα υφίσταται μέχρι και τις επόμενες βουλευτικές εκλογές). Είναι όμως το κατάλληλο εκλογικό σύστημα που πρέπει να έχουμε στην Ελλάδα; 

Αν πρέπει να την σχολιάσω ως προς την δημοκρατικότητα της , πράγματι η απλή αναλογική εκφράζει πιο δημοκρατικά την βούληση του λαού καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ποσοστό που πρέπει να λάβει κάποιο κόμμα για να εκπροσωπείται στην Βουλή (πρέπει να έχει το απαραίτητο ποσοστό όμως για να λάβει έστω και μία έδρα). Βέβαια η απλή αναλογική  που έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές διατηρεί το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή οπότε θα μου επιτρέψετε να μην την χαρακτηρίσω τόσο  “δημοκρατικό”.

Ας πάμε όμως στο ουσιώδες κομμάτι που είναι η εφαρμογή επί του πρακτέου. Πράγματι το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, που υφίσταται μέχρι σήμερα και μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι κατά την γνώμη μου υπερβολικό καθώς δίνει μια ισχυρή ενίσχυση στο πρώτο κόμμα που ουσιαστικά δεν αντικατοπτρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως στον αντίποδα δίνει την δυνατότητα να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη είτε με συνασπισμό μικρού αριθμού κομμάτων και αποφεύγεται η ακυβερνησία που δεν είναι καθόλου επιθυμητή ,ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης. 

Με την κατάργηση λοιπόν αυτού του μπόνους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ένα χαώδες πολιτικό τοπίο, την δημιουργία κυβέρνησης να είναι δύσκολη ( αν λάβουμε υπόψιν τα δημοσκοπικά ποσοστά μπορεί να χρειάζονται με απλή αναλογική περισσότερα των 3 κομμάτων για να εξασφαλισθούν οι 151 βουλευτές της πλειοψηφίας κάτι που θεωρώ ανέφικτο με τις ηγεσίες των σημερινών εκλεγμένων κομμάτων) και τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες πολύ πιθανές.


Υπάρχει βέβαια πάντα η πιθανότητα να καταργηθεί ο εν λόγω νόμος ( αν και χρειάζεται τα 2/3 του κοινοβουλίου να εγκρίνουν κάτι τέτοιο άμεσα) ωστόσο αν διατηρηθεί το εν λόγω εκλογικό σύστημα είναι πολύ πιθανό να μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας , που κακά τα ψέματα δεν είναι καθόλου προς όφελος μας. Ο χρόνος λοιπόν θα δείξει καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας για το πώς θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο, πάντα προς όφελος της δημοκρατίας μας και της χώρας μας... θέλω να ελπίζω έστω.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου