Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΡΟΥΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Η εκλογική διαδικασία πάντα αποτελεί πόλο έλξης του ενδιαφέροντος στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. Πόσο μάλλον όταν η εκλογική διαδικασία λαμβάνει χώρα στην κύρια οικονομική δύναμη της Ευρώπης, που δεν είναι άλλη από την Γερμανία . Στις 24 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες καλούνται να εκλέξουν την νέα ηγεσία της χώρας τους με όλο τον κόσμο αλλά κυρίως τις χώρες της Ευρώπης να περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των εν λόγω εκλογών. Θα ρωτήσει κανείς «γιατί με τόση αγωνία ;» και η απάντηση είναι η εξής : Με τόση αγωνία, καθώς βάση της οικονομικής πολιτικής που στηρίζει η Γερμανία κινούνται λίγο ως πολύ και οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του Ευρώ. Όμως το καίριο ερώτημα είναι : Ποιόν θα ψηφίσουν οι Γερμανοί για νέο Καγκελάριο τους;

Η νυν Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανανεώνει την υποψηφιότητα της και μέχρι στιγμής εμφανίζεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο η σκληρή πολιτική οικονομικής λιτότητας που έχει προωθήσει σε όλη την Ευρώπη μαζί με τον “σκληροτράχηλο¨ Υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκειας ακόμη και στον Γερμανικό λαό. Αυτό το κλίμα θέλουν να εκμεταλλευτούν, όπως φαίνεται οι έως τώρα συγκυβερνώντες Σοσιαλιστές κάνοντας μια κίνηση “Ρουά”  όπως θα την χαρακτήριζα επηρεασμένος από το καλύτερο θα έλεγα παιχνίδι στρατηγικής : τo Σκάκι .

Το SPD (Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας) μέχρι τώρα δημοσκοπικά ερχόταν δεύτερο, με διαφορά περίπου στις 10 ποσοστιαίες μονάδες , καθόλου περίεργο αφού ο ηγέτης του είναι ο νυν Αντικαγκελάριος και συγκυβερνών της Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στο πρόσωπο του Γκάμπριελ οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να δουν κάτι το καινούργιο , καθώς υπήρξε υποστηρικτής της πολιτικής λιτότητας της νυν Καγκελαρίου και μόλις πρόσφατα άρχισε να αλλάζει την ρητορική του προς τερματισμό της λιτότητας. Για αυτό και αποφασίστηκε πως την καγκελαρία θα διεκδικήσει το SPD με υποψήφιο τον γνωστό και μη εξαιρετέο  σε όλη την Ευρώπη, Μάρτιν Σούλτς.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου σε αντίθεση με τον Γκάμπριελ δεν υποστήριξε την πολιτική λιτότητας της Μέρκελ ,κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα με το οικονομικό ζήτημα της Χώρας μας. Επίσης η στάση του υπέρ του ισότιμου διαλόγου και των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των θεμάτων που μαστίζουν την Ευρώπη τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο στον Γερμανικό αλλά και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης , που βλέπουν την αλλαγή στο “τιμόνι” της Γερμανίας ως μια πιθανή αλλαγή στην χρόνια και μη αποδοτική λιτότητα που έχει προωθήσει το CDU (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ).  Η πίστη στην προσωπικότητα του Σούλτς φαίνεται άλλωστε και από τα τελευταία δημοσκοπικά αποτελέσματα που πλέον δείχνουν τους Σοσιαλιστές να είναι σε απόσταση αναπνοής ,της τάξεως των δύο έως και μίας ποσοστιαίας μονάδας από τους Χριστιανοδημοκράτες ή ακόμη και να προηγούνται ελάχιστα.


Ο χρόνος μέχρι το Σεπτέμβριο είναι μεγάλος και όπως όλα δείχνουν λειτουργεί υπέρ του Μάρτιν Σούλτς … οπότε δεν έχουμε παρά να αναμένουμε προκειμένου αν οι Σοσιαλιστές έκανα “Ρουά” και “Ματ” για να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας τους ή όχι. Αλλά εγώ θα θέσω και το άλλο ερώτημα : Έστω ότι ο Σούλτς είναι ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας , θα τηρήσει πράγματι την υπόσχεσή του κατά της λιτότητας της νυν Καγκελαρίου ή θα κάνει κάποια άλλη κίνηση στην οικονομική “σκακιέρα” της Ευρώπης ; Ο χρόνος θα δείξει…

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου