Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Smash Point : Guest Hour

    ΠΓΔΜ το αδιέξοδο της Ελλάδος

Το 2016 ξέσπασε μια μεγάλη πολιτική κρίση στη ΠΓΔΜ εξαιτίας της δικτακτορικής στάσης του πρωθυπουργού κ. Γκουέφσκι που έχει δυναμιτίσει τα πνεύματα στην περιοχή. Η πολιτική του ελληνικής καταγωγής κ. Γκρουέφσκι οδεύει την ΠΓΔΜ σε ένα διπλό εμφύλιο πόλεμο. Από την μία έχουμε πόλεμο πολιτικό μεταξύ σλαβομακεδόνων και αλβανών για το θέμα της καταπάτησης του συντάγματος από τον κ. Γκρουέφσκι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Ιβανώφ και από την άλλη τον εθνικό πόλεμο μεταξύ Αλβανών και Σκλαβομακεδόνων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εμφύλιος του 2001 ουσιαστικά δεν έληξε και υπάρχουν στο κράτος της ΠΓΔΜ συνεχόμενες αψιμαχίες, με κυριότερη πριν 2 χρόνια την μάχη στο Κουμάνοβο μεταξύ αλβανών ατάκτων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

Η τακτική του κ Γκρουέφσκι έχει προκαλέσει και σοβαρούς τριγμούς με όλους τους γείτονες του. Αρχικά στην Ελλάδα έχουμε το γνωστό θέμα της ονομασίας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ από το κράτος της ΠΓΔΜ και το ζήτημα καπήλευσης της Ελληνικής ιστορίας. Επίσης με την αναγνώριση του Κοσόβου από τη ΠΓΔΜ, η Σερβία και το Μαυροβούνιο πάγωσαν τις σχέσεις τους με την ΠΓΔΜ ενώ η Βουλγαρία είναι στα μαχαίρια με την ΠΓΔΜ για θέματα μειονοτήτων και ιστορίας. Δηλαδή από παντού οι Σκοπιανοί είναι εγκλωβισμένοι στην ματαιοδοξία του πρωθυπουργού τους και των προκατόχων του.

Τώρα με αυτή τη κρίση που επικρατεί πολλοί λένε ότι είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Πράγματι είναι μεγάλη ευκαιρία. Το ζήτημα είναι τι θα επιλέξει διότι υπάρχει μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα. Από την μια μπορεί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση που εκλέχτηκε το 2016 με πρωθυπουργό τον κ Γκρουέφσκι ,αλλά έτσι τον ενδυναμώνει στην πολιτική αλυτρωτισμού, μίσους και παραχάραξης της ιστορίας μας ενώ νομιμοποιούμε τις μη δημοκρατικές τακτικές του που δεν συνάδουν με την Ελληνική πολιτική. Από την άλλη έχουμε την αντιπολίτευση και τα αλβανικά κόμματα τα οποία καθοδηγούνται από τον Έντι Ράμα που προωθεί την αλλαγή συνόρων τα Βαλκάνια και θέτει θέματα αλυτρωτισμού που μας επηρεάζουν άμεσα διότι οδηγούν σε ένοπλες συγκρούσεις.


Δυστυχώς η αδράνεια της Ελλάδος επί σχεδόν 26 χρόνια μας έχει φέρει σε αυτό το αδιέξοδο ότι και αν διαλέξουμε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία και στην ασφάλεια όχι μόνο της ΠΓΔΜ αλλά και όλων των Βαλκανίων. Εύχομαι ο τωρινός ΥΠΕΞ να λάβει την λιγότερο οδυνηρή απόφαση και να κρατήσει την ειρήνη, κάτι που μόνο η Ελλάδα μπορεί και θέλει να εξασφαλίσει. 


Θ.Σ. Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου