Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Smash Point : Guest Hour

      Μεταναστευτικό και τρομοκρατία

Το 2016 έκλεισε στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο με την αναπάντεχη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία κάτι που τρομοκράτησε τον κόσμο όλο, λόγω της αστάθειας του χαρακτήρα του και των ακραίων του αντιλήψεων.

Πρόσφατα συνέδεσε την τρομοκρατία με τους μετανάστες. Δηλαδή η τρομοκρατία συνδέεται άμεσα με τους μετανάστες. Κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν. Η αλήθεια όμως κρύβεται στην μέση.

Θα εξετάσουμε την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα σε ΗΠΑ και σε ΕΕ. Άλλωστε η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα πολλές φορές συνεργάζονται άμεσα.

Στις ΗΠΑ από την εποχή του 1960 με το πόλεμο του Βιετνάμ παρατηρούμε ένα μεγάλο και κλιμακούμενο κύμα βίας που περιλαμβάνει και τρομοκρατικά χτυπήματα. Βέβαια το πιο γνωστό είναι η 11 Σεπτεμβρίου 2001 που εκτελέστηκε από Σαουδάραβες τρομοκράτες και στοίχησε τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους. Όμως είναι όλοι οι τρομοκράτες στις ΗΠΑ μετανάστες; Η απάντηση είναι όχι. Τουναντίον πλην την απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους τη δεκαετία του 1990 και της 11 Σεπτεμβρίου όλα τα υπόλοιπα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν γίνει από Αμερικάνους πολίτες. Ναι δεν είχαν το θέαμα των δίδυμων πύργων αλλά σύμφωνα με το FBI η τρομοκρατία καλά κρατά στις ΗΠΑ με κύριους δράστες λευκούς ακροδεξιούς και νεοναζί και σε δεύτερη θέση με μαύρους ακραίους (πχ Μαύροι Πάνθηρες) χωρίς όμως να μην συμπεριλάβουμε τους eco-terrorists (οικολόγοι-τρομοκράτες) με αρκετά κτυπήματα και δολοφονίες σε εταιρίες καλλυντικών, πετρελαιοειδών κ.α. Στην 4η θέση βλέπουμε τρομοκρατικά χτυπήματα με θρησκευτικό υπόβαθρο με κύριους δράστες ακραία δόγματα Χριστιανών και σε λιγότερο βαθμό ακραία δόγματα του Ισλάμ.

Όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα αυτό ξεκίνησε από τους μετανάστες το 19ο κυρίως αιώνα με συμμορίες Ιταλών, Ιρλανδών, Ελλήνων και Εβραίων. Ο Σκορτσέζε με το «κάποτε στην Αμερική» μας βάζει στο νόημα του εγκλήματος. Σιγά- σιγά οι Έλληνες και οι Εβραίοι έγιναν νομοταγείς και παρέμειναν κύριοι του παιχνιδιού οι Ιταλοί με μπράβους τους Ιρλανδούς ενώ σε περιοχές όπως η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη ακόμα υπάρχουν κόντρες Ιταλών και Ιρλανδών. Η μαφία ασχολείται με την πορνεία, τα ναρκωτικά, τα καζίνο, το εμπόριο λευκής σαρκός και την αποκομιδή απορριμμάτων. Όσο αφορά τις συμμορίες λατινοαμερικανών που βλέπουμε στις ταινίες, ναι υπάρχουν σε πολλές περιοχές και είναι αδίστακτες και ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών. Οι κύριες χώρες προέλευσης είναι το Μεξικό, Ονδούρα, Νικαράγουα και Ελ Σαλβαδόρ. Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι 2 και 3η γενιά Αμερικανοί πολίτες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε δυο είδη τρομοκρατίας : την θρησκευτική και την πολιτική. Η θρησκευτική τρομοκρατία ξεκίνησε το 2004 με τα κτυπήματα στην Ισπανία και εν συνεχεία στην Μεγάλη Βρετανία ενώ έγινε πιο έκδηλη από το 2015 μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία αλλά με τις συλλήψεις δεκάδων τρομοκρατών σε  Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Δανία και Γερμανία. Το μεγαλύτερο μέρος είναι Ευρωπαίοι πολίτες 2ης και 3ης γενιάς που έχουν πολεμήσει με το Ισλαμικό κράτος. Έτσι την παρούσα στιγμή υπάρχουν στην Ευρώπη περί τους 8000 βετεράνους του Ισλαμικού κράτους σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες Αυστρίας, Ουγγαρίας, Δανίας και Γερμανίας. Δεν είναι όλοι όμως άραβες. Υπάρχουν και πολλοί καυκάσιοι που αλλαξοπίστησαν έτσι υπάρχουν Σουηδοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ελβετοί και Τσέχοι Ισλαμιστές έτοιμοι να μαρτυρήσουν για την πίστη τους.

Η πολιτική τρομοκρατία είναι βασικά με πολιτικά κίνητρα από ακραίους κύκλους της άκρας δεξιάς και της αριστεράς με φυλετικό, ταξικό και θρησκευτικό μίσος όπου όλοι οι εγκληματίες είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Όσο αφορά το οργανωμένο έγκλημα έχουμε τώρα κυρίως ξένους. Τα μεγάλα κεφάλια στο οργανωμένο έγκλημα είναι η Ρωσική Μαφία αλλά το σόου το τρέχει η Αλβανική μαφία που είναι υπεύθυνη για το 80% του εμπορίου ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το 90% του εμπορίου λευκής σαρκός και πορνείας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και μικροσυμμορίες Αλγερινών, Μαροκινών, Πακιστανών, Τσετσένων και Αφγανών που σκοτώνονται μεταξύ τους για το εμπόριο ναρκωτικών. Μάλιστα η Βιέννη είναι η πόλη που δέχεται τα περισσότερα κτυπήματα αυτού του πολέμου συμμοριών. Οι εν λόγω συμμορίες δεν ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν στο μέλλον.

Έτσι βλέπουμε ότι στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος να είναι από Αμερικάνους πολίτες. Στην Ευρώπη έχουμε μια μικτή εικόνα με την τρομοκρατία να απασχολεί ευρωπαίους πολίτες (είτε παιδιά μεταναστών είτε και καυκάσιους) αλλά το οργανωμένο έγκλημα να απασχολεί καθαρά αλλοδαπούς.

Άρα η αλήθεια των λόγων του Τραμπ βρίσκεται κάπου στη μέση.


Θ.Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου