Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

V for Vassia

“Μέθοδος τσούκου-τσούκου” με κλειστά… αφτιά !


-Νομίζω ότι πρέπει να χάσεις μερικά κιλά, πάχυνες!
-Είσαι πολύ αδύνατη, φάε λίγο παραπάνω!

- Κάνε κανένα τατουάζ, είσαι εκτός εποχής!
- Έκανες τατουάζ; Σε λίγο καιρό θα το βαρεθείς ή θα το μετανιώσεις και πώς θα βρεις δουλειά σαν φυλακισμένος είσαι!

- Δεν γυμνάζεσαι; Έχεις κυτταρίτιδα, νομίζω πως χρειάζεσαι γυμναστήριο !
- Έλεος! Σπαταλάς όλη σου τη μέρα σε διατροφές και σε γυμναστήρια, αντί να βγαίνεις περισσότερες βόλτες!

- Είσαι ακόμα στην ανεργία; Βρες καμιά δουλειά, όλο το εύκολο χρήμα κυνηγάς ή το χαρτζιλίκι των γονιών σου!
- Καλά, δουλειά είναι αυτή που βρήκες; Σκέτη εκμετάλλευση! Κορόιδα σαν εσένα ψάχνουν να τα εκμεταλλευτούν για τόσα λίγα χρήματα!

-Ακόμη με τον ίδιο άνθρωπο είσαι τόσα χρόνια σε σχέση, δεν βαρέθηκες; Σε αυτή την ηλικία πρέπει να περνάς καλά και να κάνεις τη ζωή σου, όχι να κολλάς σε ένα άτομο!
- Έλεος, αυτή είναι τόσα χρόνια μόνη της, μάλλον δεν έχει το χαρακτήρα να κρατήσει κάποιον, ας την προσέχουμε μην μας “φάει” τα αγόρια μας! / Αυτός, τόσα χρόνια μόνος, δεν σταύρωσε σχέση, κανένας κομπλεξικός θα είναι με… ανατομικά προβλήματα ή τις αλλάζει σαν τα πουκάμισα!

-Πώς μου τη δίνουν οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται ότι τους αρέσει το ίδιο φύλο και ντρέπονται για τις επιλογές τους, τόσο δήθεν!
-Κοίταξε τι αηδία, άκου να τους αρέσει το ίδιο φύλο, λυπάμαι τους γονείς τους, μακριά από μας μην κολλήσουμε κανένα κακό συνήθειο!

-Ένα πτυχίο δεν αξιώθηκες να πάρεις, σκράπας, κοίτα τους άλλους!
-Τι τα θες όλα αυτά τα πτυχία; Τζάμπα χάνεις το χρόνο σου, χαρτί τουαλέτας τα κάνουν όλοι!

-Αντί να πάρεις ένα δάνειο να αγοράσεις δικό σου σπίτι, ζεις στο ενοίκιο. Τι χαζός, με τόσα λεφτά που δίνεις!
-Μα καλά, πόσο ανόητος είσαι, χάλασες τόσα χρήματα και πήρες σπίτι με δάνειο, οι τράπεζες θα σου το “φάνε” στο τέλος !

… Σου θυμίζουν κάτι όλες αυτές οι φράσεις; Μήπως κι εσύ έχεις πει μια ή και περισσότερες από αυτές; Σίγουρα ναι, κι ας μην το παραδέχεσαι! Θα σε συμβούλευα λοιπόν, κάθε φορά που ακούς κάτι τέτοιο είτε για σένα είτε για κάποιο άλλο πρόσωπο, να κλείνεις τα αφτιά σου. Γιατί;

Διότι ο κόσμος πάντα έχει κάτι να πει! Πάντα κάτι θέλει να πει! Κανένας δεν κοιτάει την “καμπούρα” του και κανένας στο βάθος του δεν θέλει να πετύχει ο διπλανός του. Οι άνθρωποι από τη φύση τους είναι σκληροί και ζηλιάρηδες, όμως εσένα δεν πρέπει να σε νοιάζει. Κάνε το ελάττωμά σου προτέρημα και μην ακούς τη γνώμη των άλλων.

΄Η μάλλον, άκου όλες τις γνώμες των άλλων, αλλά αξιολόγησέ τες πρώτα και κράτα από αυτές μόνο εκείνα τα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος για σένα! Για σένα και μόνο! Μην προσπαθήσεις ποτέ να αλλάξεις για κανέναν και σίγουρα μην προσπαθήσεις να αλλάξεις κανέναν. Σημασία φίλε μου έχει, να μάθεις να αγαπάς πρώτα εσένα και να κάνεις πράγματα για σένα και μετά, πίστεψέ με, θα είναι πολύ φυσιολογικά να αγαπάς και τους γύρω σου και να κάνεις πράγματα γι‘ αυτούς. Και πάντα να παλεύεις! Να παλεύεις να γίνεις καλύτερος, να παλεύεις για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Σημασία δεν έχει το βάρος σου, το ύψος σου, η ηλικία σου, το φύλο σου, η εθνικότητά σου,  το χρώμα του δέρματός σου ή ό,τι άλλο ρατσιστικό σου προσάψει κάποιος που σε ζηλεύει και θέλει να σε μειώσει, είτε για να φανεί καλύτερός σου και να θρέψει τη ματαιοδοξία του, είτε για να σε τραβήξει στον πάτο μαζί του.

Εσύ, μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις τη “μέθοδο τσούκου-τσούκου” (που είπε και ένας ηθοποιός κάποτε στην τηλεόραση και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση) και δεν θα βγεις χαμένος. “Τσούκου-τσούκου”, σιγά-σιγά δηλαδή, step by step που λένε και οι Άγγλοι, ξεκίνα για το καθετί στη ζωή σου, που είτε σου φαίνεται βουνό, είτε το έχεις αφήσει πίσω, είτε το αναβάλλεις συνεχώς. Μικρά σταθερά βήματα, όπως κάνει ένας ορειβάτης για να ανέβει στην κορυφή ενός βουνού. Και να θυμάσαι, στην κορυφή φθάνουν ελάχιστοι και βάζουν τη σημαία τους, οι αποφασιστικοί, οι δυνατοί και αυτοί που δεν επηρεάζονται αρνητικά από τις γνώμες των άλλων. Οι τεμπέληδες, οι αδύναμοι και οι φοβικοί με το “τι θα πει ο κόσμος”, απλά θα σε κοιτάζουν από κάτω και φυσικά θα σχολιάζουν αρνητικά, γιατί ποτέ δεν θα βρουν το κουράγιο να ανέβουν το βουνό σου. Και να μη σε νοιάζει και καθόλου αν είσαι ο μόνος που προσπαθείς και αισθάνεσαι ότι κανένας δεν καταλαβαίνει το γιατί καταβάλλεις τόση προσπάθεια. Στην κορυφή θα βρεις σίγουρα κι άλλους που θα ξέρουν τι έχεις περάσει και θα απορήσεις με το πόσα κοινά θα βρεις με αυτούς.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να γίνεις αλαζόνας και να καταχραστείς αυτήν την ψυχική δύναμη που σου έδωσε ο Θεός για να φτάσεις εκεί που έφτασες και να ξεχωρίσεις. Ρίξε σχοινιά από το βουνό και προσπάθησε να βοηθήσεις κι άλλους ορειβάτες να ανέβουν και μη σε νοιάζει αν κάποιοι δεν το άξιζαν… αυτοί θα πέσουν πρώτοι και μάλιστα από μόνοι τους… Εσύ το καθήκον σου ως άνθρωπος θα το έχεις κάνει και θα συνεχίζεις πάντα να προχωράς ακάθεκτος και με τη “μέθοδο τσούκου-τσούκου” για την κατάκτηση της επόμενης κορυφής σου, για το επόμενο βουνό σου…



Γκούβρα Βάσια , Πολιτισμιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου