Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

V for Vassia

Διασκέδασες σήμερα;

Δε λέω, η δουλειά, η καριέρα, η φροντίδα του σπιτιού, οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν, οι υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθεις… και μάλιστα τώρα… άμεσα… κατεβάζουν τον αριθμό των ωρών του ελεύθερου χρόνου σου πολλές φορές στο μηδέν… Ωστόσο, φίλε μου, όσο απαραίτητα κι αν είναι όλα αυτά, όσο “καλοκουρδισμένος” και να είσαι, σίγουρα θες το διάλλειμά σου, τον προσωπικό σου χρόνο και χώρο !

Όλοι μας έχουμε ανάγκη να βρούμε λίγα λεπτά -έστω- μέσα στην ημέρα και να κάνουμε κάτι που πραγματικά μας χαροποιεί ! Κάποιοι λένε ότι είναι χάσιμο χρόνου και ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Δεν μετριούνται όμως τα πάντα σε αυτή τη ζωή με το χρήμα… Εγώ θα πω ότι για να λειτουργήσει κάτι τέλεια, χρειάζεται να “φορτιστούν οι μπαταρίες” του, διαφορετικά κάποια στιγμή θα χαλάσει ή θα σταματήσει να δουλεύει.

Κάποτε διάβασα πως ο χρόνος που χρησιμοποιείς για να διασκεδάσεις (σε λογικά πλαίσια εννοείται, δεν μιλάμε για υπερβολές) δεν είναι ποτέ χαμένος και δεν πρέπει να τον κλαις και το ίδιο ισχύει και για τα χρήματα που ξοδεύεις για να διασκεδάσεις ή για να ταξιδέψεις ή για κάτι που θα σου προσφέρει νέες εμπειρίες… και νομίζω πως συμφωνώ τελικά.

Εσύ είσαι πραγματικά χαρούμενος με τη ζωή που κάνεις ή νιώθεις ότι κάτι σου λείπει; Θα μου πεις, έχεις τη δουλειά που θες, λίγους φίλους, έναν σύντροφο, υγεία, σπίτι, φαγητό… Όμως κάτι σου λείπει. Μην ντρέπεσαι πες το! Νιώθεις ένα κενό αλλά δεν το μαρτυράς, ντρέπεσαι να το πεις για να μην σε πουν αχάριστο…

Αν όντως αισθανθείς έτσι κάποια στιγμή φίλε μου, δεν χρειάζεται πανικός. Πάρε μια βαθιά ανάσα, παράτα τα όλα και ξεκίνα να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί, έστω για μια ώρα την ημέρα. Κάτι για σένα! Μόνο για σένα! Και να ξέρεις, υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να χαλαρώσεις. Εσύ θα σκεφτείς τι σου αρέσει να κάνεις. Να περπατάς στο βουνό με το σκύλο σου; Να πίνεις ένα κουτάκι μπύρα καθισμένος στην αμμουδιά και να κοιτάς τη θάλασσα; Να διαβάζεις ένα βιβλίο; Να μαγειρεύεις; Να πλέκεις; Να ράβεις; Να τραγουδάς; Να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο; Να γυμνάζεσαι; Να φωτογραφίζεις; Να χορεύεις; Θα μπορούσα να γράψω τουλάχιστον 3 σελίδες με ερωτήσεις τέτοιου είδους, καθώς τα χόμπι που μπορεί να έχει κάποιος είναι άπειρα. Αρκεί λοιπόν εσύ να αποφασίσεις, ρωτώντας βαθιά μέσα τον εαυτό σου, τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί να κάνεις. Και ξεκίνα το ! Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις κάτι που σου αρέσει! Ποτέ δεν είσαι “μεγάλος” και τίποτα δεν φαίνεται γελοίο, εάν εσένα σε γεμίζει και σε χαροποιεί!

Και το σημαντικότερο: Μην νιώθεις άσχημα που δεν σου αρέσουν τα ίδια που αρέσουν στους φίλους σου. Που βαριέσαι να πας πάλι σε κλαμπ ή πάλι για έναν καφέ στην ίδια καφετέρια. Ούτε γέρασες, ούτε είσαι περίεργος ή μονόχνοτος, απλά εσύ θέλεις κάτι άλλο. Υπάρχουν τόσα εναλλακτικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, αλλά η ρουτίνα δεν σε αφήνει να τα δεις.

Διαφοροποιήσου λοιπόν και την πρώτη ηλιόλουστη μέρα που δεν θα δουλεύεις, αντί να πας για καφέ σε μια συνηθισμένη καφετέρια, πήγαινε για πεζοπορία στο βουνό ή κάνε πικ-νικ ή πάρε την παρέα σου και πηγαίνετε να παίξετε επιτραπέζια ή τέλος πάντων ξετρύπωσε το παλιό παρατημένο καλάμι σου από την αποθήκη και πήγαινε για ψάρεμα!

Όπως έχω ξαναπεί δεν χρειάζονται πάντα πολλά χρήματα για να περάσεις καλά. Όλα ξεκινούν από μέσα μας. Βρες το παιδί μέσα σου, αγκάλιασέ το και δώσε του μια ευκαιρία να ξεκουραστεί και να διασκεδάσει κι αυτό. Σε χρειάζεται μην το παραμελείς άλλο… Μια ωρίτσα την ημέρα ή ένα 2ωρο το Σαββατοκύριακο σίγουρα θα βρεις, αν κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου σου, γιατί η ζωή είναι μικρή, μην την αφήσεις να κυλήσει μέσα από τα χέρια σου. Ο χρόνος είναι αμείλικτος, δεν γυρίζει πίσω, ούτε σε λυπάται, ούτε σου δίνει δεύτερη ευκαιρία. Τώρα που μπορείς λοιπόν, κάνε κάτι για σένα. Ξεκίνα κιόλας από αύριο το πρωί !




 Βάσια Γκούβρα, Πολιτισμιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου