Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Smash Point : Anniversary Day

Σήμερα 25 Μαρτίου 2017 στην Ελλάδα γιορτάζουμε την ημέρα ανεξαρτησίας μας από τον Οθωμανικό ζυγό. 400 χρόνια περίπου σκλαβιάς από ένα κατακτητή που έφερε το σκοταδισμό και απείλησε όλη την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι έφτασαν 2 φορές μέχρι και την Βιέννη στην Αυστρία. Το 1821 ξεκίνησε η τελευταία από τις περίπου 600 επαναστάσεις των Ελλήνων για την πολυπόθητη ελευθερία όπου καταφέραμε το 1828 να ελευθερώσουμε ένα μέρος της Πατρίδος μας.

Επίσης σαν σήμερα το 1957 έξι χώρες αποφάσισαν την δημιουργία μιας οικονομικής ένωσης, προκειμένου να αναπτύξουν μια ανταγωνιστική οικονομία απέναντι στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες εκείνης της περιόδου  ( Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ.). Έτσι στην Ρώμη στις 25 Μαρτίου του 1957  Γαλλία , Λουξεμβούργο , Βέλγιο , Ιταλία , Ολλανδία και Δυτική Γερμανία  ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) .  Σιγά σιγά με το πέρασμα των χρόνων η ένωση αυτή ενισχύθηκε και με άλλα κράτη (Ελλάδα , Ηνωμένο Βασίλειο , Δανία κτλ.) και φτάνουμε πλέον στο σήμερα … στο 2017 που η Ε.Ο.Κ. έχει μετονομαστεί σε Ευρωπαϊκή Ένωση  , αποτελείται από 28 χώρες και έχει ενισχύσει την οντότητα της  πέρα από τον οικονομικό τομέα στους τομείς της διοικήσεως (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , Ευρωπαϊκή Επιτροπή) της δικαιοσύνης (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο),  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε πολλούς ακόμη τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός κ.α.. Με λίγα λόγια είναι μια μεγάλη χώρα. Είναι όμως επιτυχημένη αυτή η Ένωση ; Πως συνδέεται με την μέρα της Εθνικής μας Εορτής;

Θα απαντήσουμε στο πρώτο ερώτημα πρώτα :

Στην θετική πλευρά , η Ευρώπη με την πάροδο των χρόνων έχει καταφέρει να ενισχύσει τους τομείς της παιδείας, της κοινωνίας, της δικαιοσύνης, της οικονομίας και γενικότερα του βιοτικού επιπέδου των χωρών που την αποτελούν επί το πλείστων και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλο το κόσμο . Αποτελεί την πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα της και διέπετε από ένα πολύ δημοκρατικό σύστημα και πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της σε έναν μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως η Γερμανία έχει πάρει ηγετικές πρωτοβουλίες και με τις ενέργειες της έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά στην Ενωμένη Ευρώπη με αποτέλεσμα την ισοπέδωση σε μεγάλο βαθμό της βασικότερης αρχής πάνω στην οποία “χτίστηκε” αυτή η ένωση, την αλληλεγγύη και ισότητα μεταξύ των χωρών της. Επίσης με την πολιτική της Γερμανίας να κυριαρχεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την δυνατότητα να απαντήσει με ισχυρό τρόπο απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται από την Ρωσία και την Τουρκία που απειλούν την ειρήνη και τα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα θα πάμε στο σήμερα όπου και πάλι βλέπουμε στην συνάντηση της Ρώμης την Ελλάδα να σηκώνει για άλλη μια φορά  την σημαία της Επανάστασης. Η μικρή Ελλάδα που όλοι υποτιμούν είναι πρωτοπόρος στο να ζητά Ελευθερία για όλη την Ευρώπη. Η μικρή Ελλάδα ζητά την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναγίνει για τον άνθρωπο και όχι όργανα τεχνοκρατών που κοιτούν μόνο το συμφέρον της Γερμανίας.

Σήμερα πρέπει να νοιώθουμε υπερηφάνεια για την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αλλά και της επανάστασης που φέρνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά να αναλογιστούμε τα λάθη του παρελθόντος και τις συνέπειες της διχόνοιας που μας διακατέχει σαν Έλληνες. Ας ενωθούμε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και να σώσουμε την Πατρίδα μας από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς εχθρούς που θέλουν την Ελλάδα μικρή, αδύναμη και υποτακτική. Μόνοι μας φέραμε το 1821 την λευτεριά μόνοι μας θα τη φέρουμε και το 2017. όπως είπε ο Κολοκοτρώνης «Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχομε ελπίδα καμία από τους ξένους»


Οπότε θα πούμε ζήτω το 1821 και ζήτω σε μια Ευρώπη των λαών που θα διέπετέ από φιλειρηνισμό, πολιτισμό και ισότητα.


Βάλλας Γεώργιος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου