Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο έληξαν αλλά το τοπίο μόνο ξεκάθαρο δεν είναι , καθώς ο Βρετανικός λαός , στον απόηχο των συζητήσεων περί των διαδικασιών του Brexit αποφάσισε να μην κάνει την ζωή των πολιτικών “εύκολη” καθώς οι κάλπες δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα το απαραίτητο ποσοστό για μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αλλά ας αναλύσουμε λίγο παραπάνω το ζήτημα.

Το “νικητήριο” κόμμα των Tories (Συντηρητικοί) της νυν πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να μαζέψει τον απαραίτητο αριθμό των 326 βουλευτών που απαιτεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας , παρά τις δημοσκοπήσεις που λέγανε για μια άνετη επικράτηση τους με αυτοδυναμία , κάτι που δείχνει πως ο Βρετανικός Λαός μετά τα γεγονότα του δημοψηφίσματος δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα το κόμμα που οδηγεί σιγά σιγά την χώρα του εκτός των  Eυρωπαϊκών “υδάτων” . Προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση , η Μέι  ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με την στήριξη από το Βόρειο Ιρλανδικό Κόμμα DUP , που αριθμεί 10 βουλευτές (συνολικά 327 βουλευτές) στα κρίσιμα νομοσχέδια.

Στον αντίποδα, μεγάλη νίκη κόντρα στη λαϊκή γνώμη και στην διαφαινόμενη ήττα του πέτυχε το Εργατικό Κόμμα και ο Τζέρεμι Κόρμπιν ο ηγέτης του, κάνοντας μια πολύ καλή προεκλογική εκστρατεία πατώντας στο πρόγραμμα του για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ενωμένης Ευρώπης.  Η ρητορική αυτή οδήγησε τον Κόρμπιν σε ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό και σε αύξηση του αριθμού των βουλευτών του στους 262  , αποδεικνύοντας ότι μάλλον οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα μεγάλο ποσοστό (2 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά είχε από τους Συντηρητικούς) δεν θέλουν ένα σκληρό Brexit.

Και έτσι η πολιτική σκηνή στην Βρετανία παραμένει ένας Γρίφος καθώς μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο τόσο ιδιαίτερη για την Βρετανία που ουσιαστικά καθορίζει το μέλλον της σε πολλά επίπεδα. Μένει να αφήσουμε τον χρόνο να δείξει το τι θα γίνει , που ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστές δεν περνά υπέρ των συμφερόντων της Βρετανίας , αλλά μάλλον εναντίον της… Ίδωμεν.


Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου