Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΟΧΗΣ … ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία , μόλις σήμερα βγήκε από την τέταρτη εκλογική της διαδικασία και όπως φαίνεται η πολιτική σκηνή στην προ αυτών των εκλογών  Γαλλία έχει περάσει ανεπίστρεπτή. Πως έγινε αυτό όμως ? Θα σας πω ένα μόνο όνομα, Εμμανουέλ Μακρόν. Ο νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μετατρέψει τον δικομματισμό που επικρατούσε στην Γαλλία μεταξύ των παραδοσιακών κυβερνώντων κομμάτων ( Συντηρητικούς και Σοσιαλιστές) , σε μια μονοκρατία του κόμματος La Republique En Marche του Μακρόν. Αλλά πως φτάσαμε μέχρι εδώ? Αυτό θα αναλύσουμε σήμερα.

Πρώτη στάση του Μακρόν , στον δρόμο της κυριαρχίας του ήταν οι προεδρικές εκλογές που χάρις στο νεαρό της ηλικίας του και τον αέρα του κάτι διαφορετικού που αποπνέει ο πρόεδρος τη Γαλλίας κατάφερε στον πρώτο γύρο να “πετάξει” εκτός της προεδρικής κούρσας τους παραδοσιακούς υποψηφίους των Συντηρητικών και των Σοσιαλιστών και να πάει στον δεύτερο γύρο με την Μαρίν Λε Πεν. Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο , δείχνοντας έτσι πως ο Γαλλικός Λαός πίστεψε στην  ρητορική αισιοδοξίας και ανανέωσης που εκπνέει ο Μακρόν  και όχι στην ακραία και ευρωσκεπτιστικη ρητορεία της Λε Πεν.

Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες  , καθώς στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας το κόμμα του Μακρόν συνέχισε το σερί της κυριαρχίας του , δίνοντας έτσι  την πλειοψηφία (355 – 360   έδρες) και στην Γενική Εθνοσυνέλευση κάνοντας τον ,  τον απόλυτο κυρίαρχο και ηγέτη στην Γαλλική Δημοκρατία δημιουργόντας μια τεράστια διαφορά στις ψήφους σε σχέση με τα κλασσικά κόμματα που κυβερνούν στην Γαλλία.


Άρα συνοψίζουμε πως η Γαλλία έχει μπεί σε μια νέα περίοδο , με έναν πρόεδρο που είναι νέος , βγάζει δυναμικότητα και μπορεί να φανεί αντάξιος ως προς το αξίωμά του . Το μεγάλο ζήτημα είναι αν πράγματι θα λειτουργήσει σωστά  ως πρόεδρος και θα ανανεώσει την Γαλλία ή δεν θα τα καταφέρει με ότι συνεπάγει αυτό , όπως  την παλινόρθωση ενός ευρωσκεπτικιστικού ηγέτη…Οπότε θα του ευχηθώ καλή επιτυχία με ευχές να γίνει ο πρόεδρος που απαιτεί αυτή τη στιγμή η πονεμένη Γαλλία.

Βάλλας  Γεώργιος , Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου