Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Smash Point : Guest Hour

Krav Maga


Τι είναι η νέα τάση στις πολεμικές τέχνες που ονομάζεται Krav Maga; Είναι κάτι που ακούω πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να δούμε μαζί τι είναι το Krav Maga αλλά και τα οφέλη του

Αρχικά το  Krav Maga δημιουργήθηκε από τον Imi Lichtenfeld ένα Εβραίο από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Ο Imi ήταν πυγμάχος και παλαιστής και την δεκαετία του 1930 οργανώθηκε σε ομάδα αυτοάμυνας των Εβραίων της Μπρατισλάβας ενάντια στους αντισημιτιστές και φιλό-ναζί Σλοβάκους. Εκεί οι συμπλοκές ήταν καθημερινό φαινόμενο και ο Imi είδε ότι με τις κλασσικές πολεμικές τέχνες ήταν γυμνός. Έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει ένα σύστημα αυτοάμυνας με στοιχεία από διάφορες πολεμικές τέχνες με σκοπό να είναι όσο γίνεται πιο κατανοητό, απλό και εύχρηστο και τέλος να προστατεύει από ένοπλες και άοπλες επιθέσεις. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαφεύγει στην Μέση Ανατολή όπου πολέμησε τις δυνάμεις του Άξονα στην Βόρειο Αφρική. Εν συνεχεία μεταβαίνει στο Ισραήλ όπου το 1948 με τον πρώτο Αραβοισραηλινό πόλεμο ο Ιμι ξεκινά την εκπαίδευση του Ισραηλινού στρατού στο νέο σύστημα αυτοάμυνας που ονομάστηκε Krav Maga δηλαδή Κοντινή Μάχη.

Επι δεκαετίες ήταν το μυστικό όπλο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων όμως τη δεκαετία του 1990 ο Imi δημιούργησε μια ομοσπονδία με σκοπό την εκμάθηση και σε πολίτες. Έτσι δημιουργήθηκε η International Krav Maga Federation (IKMF) που είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία παγκοσμίως με εκπροσώπηση σε περίπου 90 χώρες.

Το Krav Maga δεν είναι πολεμική τέχνη. Είναι σύστημα αυτοάμυνας. Ο μαθητής διδάσκεται απλές τεχνικές για την αντιμετώπιση καθημερινών άοπλων αλλά και ένοπλων επιθέσεων. Οι τεχνικές βασίζονται στην φυσική αντίδραση του μαθητή αλλά και σε μια ολόκληρη επιστήμη γιατί πρέπει η τεχνική να εκτελεστεί με αυτό τον τρόπο. Υπάρχει μια ομάδα ατόμων στο Ισραήλ που κάθε χρόνο μαζεύει στοιχεία από όλο τον κόσμο για επιθέσεις και ψάχνει να βρει άμυνες, αποτροπές αλλά και τρόπους αποφυγής μιας άσχημης κατάστασης και εν συνεχεία ενημερώνει τους εκπαιδευτές σε όλο τον κόσμο. Έτσι σε αντίθεση με άλλα συστήματα το Krav Maga συνεχώς ακολουθεί τις τάσεις και έτσι εξιχρονίζεται. Επίσης η απλότητά του αλλά και η δεδομένη αποτελεσματικότητά του το κάνουν αρεστό στο κόσμο με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών να μαθητεύουν στις σχολές Krav Maga.

Όμως είναι για όλους; Φυσικά όπως λέμε οι εκπαιδευτές το Krav Maga ξεκινά από την ηλικία των 4 και φτάνει μέχρι τα 100. Το Krav Maga χωρίζεται στις εξής κατηγορίες που διδάσκουν ειδικά εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές:

·         Για πολίτες: είναι η κύρια κατηγορία που απευθύνεται για άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, φυσικής κατάστασης, μορφωτικού επιπέδου κ.α. Περιλαμβάνει την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων ένοπλων και άοπλων επιθέσεων που μπορεί να δεχθεί κάποιος από ένα αντίπαλο ή από πολλαπλούς αντιπάλους ή να προστατεύει ένα τρίτο άτομο και να διαφύγει, δηλαδή όπως είπε ο Imi «so one can walk in peace” (ώστε κάποιος να βαδίζει εν ειρήνη).

·         Για ευπαθείς ομάδες αποτελείται από 3 ξεχωριστές κατηγορίες για την αυτοάμυνα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από περιστατικά βίας και περιλαμβάνει τις κατηγορίες
o   Παιδικό είναι για παιδιά από 4 έως και 16 έτων και χωρίζεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία. Τα παιδιά διδάσκονται αρχικά την αύτοπειθαρχία (δηλαδή να πειθαρχούν τον εαυτό τους δίχως να έχουν απειλή τιμωρίας) και εν συνεχεία πώς να αντιμετωπίζουν άοπλες επιθέσεις, περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, ενώ δίδεται και έμφαση στην ενημέρωση και αποτροπή παιδοφιλίας, παιδεραστίας, απαγωγών, κακοποίησης και τέλος αντιμετώπιση κινδύνων (διάβαση δρόμου, τήρηση κανόνων ασφαλείας κ.α.). Πολλοί βλέποντας το Krav Maga θα νομίσουν ότι τα παιδιά εκπαιδεύονται για δολοφόνοι. Και όμως αυτό δεν ισχύει η ύλη στα παιδιά τα προετοιμάζει να μπορούν να προστατευτούν αλλά όχι να ξεκινήσουν την βία. Μάλιστα σε μελέτη 10 ετών σε Ισραήλ και ΗΠΑ είδαν ότι οι μαθητές του Krav Maga δεν προέβαιναν σε πράξεις βίας σε αντίθεση με άλλα συστήματα.
o   Γυναικείο απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 16 ετών με σεμινάρια αποκλειστικά με γυναίκες με σκοπό να τις προετοιμάσει για να προστατευτούν σε περιπτώσεις βιαίων επιθέσεων, επιθέσεων με σκοπό το βιασμό, απαγωγές και αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης οι γυναίκες διδάσκονται όλους τους νέους τρόπους  που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να τις απαγάγουν, να τις παραπλανήσουν ή να τις βιάσουν. Εκατοντάδες γυναίκες έχουν σωθεί έτσι ενώ σε διάφορες χώρες όπως η Σουηδία (Νο 1 χώρα στην Ευρώπη σε βιασμούς γυναικών), Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ (Νο 1 χώρα σε κακοποίηση γυναικών) πολλές εταιρίες και σχολεία εκπαιδεύουν τις γυναίκες  που εργάζονται ή φοιτούν εκεί στο Krav Maga με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες να έχουν γλυτώσει.
o   ΑμΕΑ  είναι μια νέα κατηγορία που φτιάχτηκε από ένα Γάλλο που έχασε τα πόδια του. Απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία με σκοπό να μπορέσουν και αυτοί να προστατευτούν.

·         Για σώματα ασφαλείας καλύπτοντας αντικείμενα για αστυνομία και λιμενικό σώμα που έχουν σαν σκοπό την προστασία του αστυνομικού αλλά και την προστασία 3ου προσώπου από ένοπλη ή άοπλη επίθεση που τελειώνει με ακινητοποίηση και τη χειροπέδιση του υπόπτου. Πολλές αστυνομικές μονάδες εκπαιδεύονται στο Krav Maga όπως η Ελληνική ΕΚΑΜ, η Αστυνομία της Τσεχία, η Σερβική Αντιτρομοκρατική, οι Γαλλικές Αντιτρομοκρατικές Δυνάμεις, το FBI, κ.α.

·         Για προστασία υψηλών προσώπων με σκοπό την εκπαίδευση σωματοφυλάκων για την προστασία 3ου προσώπου. Πολλές υπηρεσίες ανάμεσά τους και η Υπηρεσία Προστασία της Ελληνικής Βουλής έχουν εκπαιδευτεί στο Krav Maga

·         Για στρατιωτικές μονάδες με σκοπό την προστασία του προσωπικού από επιθέσεις με πολεμικά μέσα (πχ τυφέκια). Πολλές ειδικές δυνάμεις παγκοσμίως εκπαιδεύονται στο Krav Maga όπως η Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, οι Γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις (COS) , η Γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις (KSK), οι Πολωνικές Ειδικές Δυνάμεις (GROM) κ.α.

Γενικά το Krav Maga είναι μια χρήσιμη και ευχάριστη εκπαίδευση που μακάρι να μην χρειαστούμε ποτέ στη ζωή μας. Όμως σε περίπτωση που χρειαστούμε τότε οι πιθανότητες επιβίωσής μας είναι πολύ υψηλές.  Και όπως είπε ο Imi «so one can walk in peace”

Θοδωρής Δ. Σαράφης
Εκπαιδευτής Krav Maga

International Krav Maga Federation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου