Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

O Σοσιαληστής Οικονομολόγος

Το σημαντικό σημερινό EUROGROUP

Αν δεν έχετε ακούσει ότι σήμερα έχουμε Eurogroup και είναι μέγιστης σημασίας για τη χώρα οι αποφάσεις του κτλ κτλ, τότε ή μόλις ήρθατε από άλλο πλανήτη (γιατί και από άλλη χώρα να ερχόσασταν, θα το είχατε ακούσει κάπου), ή έχετε με κάποιο τρόπο αποκοπεί εντελώς από νέα και ειδήσεις. Αλλά το ερώτημα είναι, γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το Eurogroup;

Για να τα πούμε τα πράγματα απλά, τον επόμενο μήνα λήγουν κάποιες δανειακές υποχρεώσεις τις χώρας μας. Με βάση αυτές τις υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σε πιστωτές μας, δηλαδή όσους κρατάνε τα ομόλογα που λήγουν, κάποια δις. Να μην τα πολυλογούμε, φυσικά δεν τα έχουμε. Αυτό δεν είναι περίεργο, συνήθως η χώρα εξέδιδε νέα ομόλογα και με τα έσοδά τους ξεπλήρωνε τα παλιά. Αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό πλέον δεν. Οπότε η δόση που πρέπει να συμφωνήσει το Eurogroup να πάρουμε είναι τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να πληρώσουμε το δάνειο που λήγει.

Ουσιαστικά θα δανειστούμε από τον μηχανισμό στήριξης, για να ξεπληρώσουμε παλαιότερα χρέη. Τι κερδίζουμε; Ουσιαστικά μεταφέρουμε το χρέος αυτών των δις από αυτούς που κρατάνε τα ομόλογα στα χέρια τους, απευθείας στον μηχανισμό. Επιπλέον ενδεχομένως το επιτόκιο των ομολόγων να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το, προνομιακό είναι η αλήθεια, αντίστοιχο του μηχανισμού στήριξης (αλλιώς τι  είδους στήριξη θα ήταν;).

Τι χάνουμε; Δανειζόμαστε για να ξεπληρώσουμε δανεικά. Πρακτικά δεν χάνουμε κάτι συγκεκριμένο, απλά μένουμε στάσιμοι σε αυτό το τομέα. Δεν αποπληρώνουμε τα περίπου 8 δις χρέους, απλά τα επιμυκήνουμε και τα χρωστάμε σε άλλους.

Αν το EUROGROUP δεν δεχτεί να δώσει στην χώρα μας την δόση, τότε δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε αυτά τα χρέη, άρα βρισκόμαστε πλέον επίσημα σε χρεωκοπία και στάση πληρωμών. Δυσάρεστο πράγμα σίγουρα. Και καλύτερα να το αποφύγουμε.

Και τώρα πάμε στο ζουμί. Τι πιστεύουμε ότι θα γίνει στο EUROGROUP; Το πρόβλημα μέχρι τώρα είναι ότι η Γερμανία έχει αλλάξει στάση, μια θέλοντας το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μια όχι. Μια θέλουν να γίνουν εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ μια δε θέλουν χρηματική βοήθεια, αλλά μόνο συμβουλευτική. Γενικά δε ξέρουν τι θέλουν.

Η Christine Langarde έχει προτείνει προς συζήτηση σήμερα μια πολύ καλή πρόταση. Να μπει μεν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, αλλά χωρίς να κάνει καμία εκταμίευση μέχρι να δούμε τι θα γίνει τελικά με το χρέος, ενώ η Ελλάδα θα πάρει την δόση κανονικά, αφού έχει νομοθετήσει όλα τα απαιτούμενα. Η πρόταση χαίρει στήριξης από αρκετούς εταίρους, αλλά πάντα περιμένουμε να δούμε πως θα την πάρει η Γερμανία.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα θα πάρει την δόση κανονικά. Δεν υπάρχει λόγος να μην δοθεί και οι συνέπειες από το να μη δοθεί θα είναι πολύ μεγάλες και για τους εταίρους μας. Ίσως η Γερμανία να το παίξει δύσκολη και να ζητήσει μετάθεση της απόφασης για αργότερα, καθυστερώντας για να ζητήσει κι άλλα μέτρα; Ποιος ξέρει;
Αλλά στο τέλος η πρότασης της κας Langarde είναι σωστή, λογική και θεωρώ ότι θα κερδίσει.


Δεν θα έχουμε καταστροφολογία.... για λίγο τουλάχιστον.

Μάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου