Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ο Σοσιαληστής Οικονομολόγος

Το πρώτο κακό του Ευρώ στην Ελληνική Οικονομία.

Όχι δεν άλλαξα γνώμη, εξακολουθώ να είμαι μεγάλος υπέρμαχος του Ευρώ, ωστόσο επειδή θέλω να πιστεύω ότι είμαι και αμερόληπτος, οφείλω να αναφέρω το πρώτο κακό που επήλθε στην Ελληνική Οικονομία από την είσοδο της στο Ευρώ, ή μάλλον από την είσοδο του Ευρώ στην καθημερινότητά μας.

Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι μικρότεροι, πριν το ευρώ είχαμε ένα συμπαθητικό νόμισμα που το λέγαμε δραχμή. Αδύναμο νόμισμα, με μια δραχμή δε πήγαινες πουθενά, ακόμα και για μία τσίχλα ήθελες 10-20, ανάλογα τη μάρκα.

Όταν ήρθε η ώρα της ένταξης στο Ευρώ, ορίστηκε ότι ένα Ευρώ θα αντιστοιχεί σε 340,75 δραχμές. Και μάλιστα για μια μεταβατική περίοδο κυκλοφορούσαν και τα δύο μαζί, με τις τιμές να είναι υποχρεωτικά αναγραμμένες και στα δύο νομίσματα. Μέχρι που τελικά η δραχμή πέρασε στην ιστορία και από εκεί και πέρα την πορεία την ξέρετε πάνω κάτω.

Πριν πω το κακό, θα αναφέρω κάτι που όλοι οι παλιοί, θα δείτε ποιοι λέω, θα θυμούνται. Πόσο έκανε μια τυρόπιτα σε δραχμές, θυμάστε; Να σας θυμίσω για όσους το ξεχάσανε; 100 δραχμές. Πόσο κάνει τώρα; 1 Ευρώ. Δηλαδή 340,75 δραχμές.

Πόσο είναι η σημαία σε ένα ταξί; 2,80 Ευρώ. Περίπου χίλιες δραχμές. Τότε με πεντακόσιες δραχμές πήγαινες από Ελληνικό Γλυφάδα και σου μένανε ρέστα. Είναι πολλά τα παραδείγματα, αν συνεχίσω δεν θα εχω τελειωμό.

Με την έλευση του Ευρώ, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, όλες οι τιμές διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν χωρίς κανένα λόγο, αλλά, κυρίως, χωρίς να αντιδράσει κάνεις.

Και θα ρωτήσετε: και φταίει το Ευρώ για αυτό, ή αυτοί που τις ανέβασαν. Προφανώς για την άνοδο των τιμών φταίνε οι εκάστοτε παραδόπιστοι κερδοσκόποι. Αλλά το ευρώ φταίει γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να το κάνουν χωρίς να το καταλάβει κανείς. Γιατί ο Έλληνας που είχε συνηθίσει να αφήνει πουρμπουάρ ένα καταστατικό, δεν καταλάβαινε, με ελάχιστες​ εξαιρέσεις, ότι το ένα Ευρώ που αφήνει τώρα είναι το τριπλάσιο. Ούτε ότι η τυρόπιτα που αγοράζει με ένα πενιχρό ευρώ κοστίζει τρεις φορές περισσότερο από ότι κόστιζε πριν το Ευρώ.

Θα έλεγε κανείς ότι εν μια νυκτί, που λέει ο λόγος, μειώθηκε κατά 60% η αγοραστική αξία του εισοδήματος στην Ελλάδα. Γιατί απλά αυξήθηκαν οι τιμές, οι ονομαστικές τιμές σε Ευρώ πλέον, κατά 200 ή 300%.

Το Ευρώ είναι απλά ένα νόμισμα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην ερώτηση αν το Ευρώ έφερε την κρίση, η απάντηση εξακολουθεί να είναι αρνητική. 30 χρόνια ελλειμμάτων, σπατάλης και κακοδιαχείρισης, για να μην πούμε αλλά, μας σκάψανε το λάκκο, το κραχ του χρηματιστηρίου μας έφτιαξε το φέρετρο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας κάρφωσαν το καπάκι και μας κλώτσησαν στο λάκκο. Ωστόσο, η μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματος του νοικοκυριού χωρίς καμία απολύτως αιτία παρά μόνο την κερδοσκοπική διάθεση κάποιων και την αδράνεια των ανεξοικείωτων με τέτοιου είδους νόμισμα Ελλήνων, έβαλε σίγουρα ένα από τα καρφιά και μας κυνηγάει μέχρι σήμερα.


Και αν το θεωρείται αυτό λίγο υπερβολικό, σκεφτείτε πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν με μισθό 300€ το μήνα αντί για 300 τυρόπιτες μπορούσατε να αγοράσετε 900.

Μάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου