Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Smash Point : Anniversary Day

   Αιμοδοσία πράξη ζωής

Η χώρα μας δυστυχώς έχει ένα από τους χαμηλότερους αριθμούς αιμοδοτών στην Ευρώπη. Πολλοί λίγοι Έλληνες μεταβαίνουν στα κέντρα αιμοδοσίας για να δώσουν αίμα, ενώ οι περισσότεροι μεταβαίνουν μόνο σε περίπτωση ανάγκης συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου. Για αιμοπετάλια έχουμε ακόμα πιο λίγους δότες. Αποτέλεσμα αυτού να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις που καλύπτονται από εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.

Το αίμα αποτελεί το βασικό υγρό για να ζήσει ο άνθρωπος. Έχουμε περί τα 5 λίτρα αίμα και η απώλεια αίματος θα προξενήσει σωματική κατάπτωση και εν συνεχεία θάνατο. Με την αιμοδοσία μπορούμε να βοηθήσουμε ένα συνάνθρωπό μας που η ζωή του κρέμεται σε μια κλωστή ή καλύτερα σε μια φιάλη αίματος. Θύματα τροχαίων ή άλλων ατυχημάτων, ασθενείς που χρίζουν χειρουργείου αλλά και άτομα με ασθένειες του αίματος χρειάζονται άμεσα αίμα. Οι γιατροί συστήνουν να αιμοδοτούμε μέχρι 4 φορές το έτος, αλλά και 2 φορές να το κάνουμε είναι πολύ καλό.

Τα οφέλη πολλά. Από την μία σώζουμε μια ζωή. Από την άλλη έχουμε και εμείς πολλά οφέλη όπως:
·         Σαν εθελοντές αιμοδότες νοιώθουμε την ικανοποίηση ότι σώζουμε μια ζωή
·         Με τη δωρεά αίματος (500 ml) το σώμα μπορεί και αποβάλει κάποιες τοξίνες ενώ με την ανανέωση του αίματος το ανοσοποιητικό μας σύστημα γίνεται πιο δυνατό και καθαρίζει καλύτερα ο οργανισμός από διάφορες βλαβερές ουσίες.

·         Οι φιάλες που δίνουμε εθελοντικά κρατούνται στο λογαριασμό μας έτσι όταν χρειαστούμε αίμα για κάποιο δικό μας άτομο να έχουμε έτοιμη μια εφεδρεία.

Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής. Διαρκεί 10 λεπτά ενώ για άλλα 10 λεπτά καθόμαστε για λόγους ασφαλείας.  Κατόπιν για 1 ώρα απαγορεύεται το κάπνισμα. Αυτά τα ολίγα.

Η δωρεά αιμοπεταλίων είναι πιο χρονοβόρα και διαρκεί περι την 1 ώρα όπου μέσω μηχανήματος αφαιρούν από το αίμα τα αιμοπετάλια (που το σώμα θα τα αναπληρώσει σε 1 μέρα) και εν συνεχεία επιστρέφει το αίμα πίσω. Χάνουμε δηλαδή τόσο αίμα όσο χάνουμε σε μια απλή εξέταση αίματος. Είναι μια διαδικασία ανώδυνη και ασφαλής αλλά αρκετά χρονοβόρα και δυστυχώς μόνο συγκεκριμένα άτομα μπορούν να δώσουν. Όμως τα αιμοπετάλια δίδονται σε ειδικά σοβαρά χειρουργεία και σε καρκινοπαθείς. Άρα η διάρκεια αξίζει.


Τα οφέλη είναι πολλά αλλά για μένα μπορούμε όλοι να γίνουμε ήρωες σώζοντας έτσι μια ανθρώπινη ζωή. Έτσι συνιστώ να απευθυνθείτε στο  πλησιέστερο νοσοκομείο και ενημερωθείτε για την διαδικασία και αιμοδοτήστε. 

Θ.Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου