Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Health's Spot

ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ

Nαι. Ψάξαμε και βρήκαμε αρκετούς μύθους, οι οποίοι θα αναλυθούν στην πάροδο του χρόνου, σήμερα όμως, θα βουτήξουμε τους πιο συχνά αναφερόμενους στο Άγιο Ύδωρ, για να κοιμηθείς ήσυχος.
Είναι σχεδόν αδύνατο πλέον, να ανοίξεις ένα οποιοδήποτε περιοδικό ή τα μέσα μαζικής δικτύωσης και να μην πέσεις πάνω σε συμβουλές δίαιτας, βλέποντας οι πάντες να έχουν ακούσεις συμβουλές από ειδικούς και πλασάροντας μαγικά βότανα, μαγικές μέρες και μαγικά φίλτρα αδυνατίσματος ή αποτροπής πρόσληψης βάρους.
Πως λοιπόν, να ξεχωρίσεις τα γεγονότα από τη φαντασία; Μόνο αν γνωρίζεις, τη λειτουργία του σώματος τα δομικά συστατικά των τροφών και πως το σώμα, δρα με αυτά ή αντιδρά σε αυτά.
Προς το παρόν, ας δούμε μερικές «πατάτες» που διαβάσαμε:


1.      Αποφυγή μπανανών, καρότων και παντζαριών:  Δηλαδή είναι κρίμα να κρίνουμε μια τροφή, χωρίς λόγο! Φρούτα και λαχανικά, κατανέμονται σε ποσοστό, γρ υδατανθρακών ανα 100γρ τροφίμου. Λόγω αναλογιών φυτικών ινών και νερού, τα σάκχαρα μπορεί να διαφέρουν σε αναλογίες, κανείς όμως δεν πάχυνε, τρώγοντας μπανάνα, καρότο και παντζάρι. Μια μπανάνα, περιέχει 28 γρ υδατανθρακών ανα 100γρ αυτής, το παντζάρι 10γρ/100 και το καρότο άλλα 10γρ/100. Η φυσιολογική μπανάνα όμως, ζυγίζει περί τα 100γρ, ενώ πορτοκάλι που περιέχει 15/100, δύσκολα θα βρεις κάτω από 150γρ. Οπότε –αν εξαιρέσεις την ποσότητα σακχάρων, που διαφέρει σε κάποια- κανένα φρούτο δεν είναι δαιμονικό. Πρέπει να καταναλώσεις, τεράστιες ποσότητες φρούτων, για να φτάσεις τα σάκχαρα, μιας συσκευασμένης τροφής, ενώ αν είσαι σε περίοδο υποθερμιδικού διαιτολογίου, η προσοχή πρόσληψης υ/δ και σακχάρων μέσα στην ημέρα, είναι πιο αποτελεσματική, από το να μην φας καρότα και παντζάρια.
2.      Αποφυγή γλουτένης, κίνδυνος-θάνατος!: Αν δεν πάσχεις, από την αυτοάνοση διαταραχή του έντερου, κοιλιοκάκη, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, τρώγοντας προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως μπισκότα, φρυγανιές, γλυκά δημητριακά, τα οποία ας είμαστε ρεαλιστές- έχουν ζάχαρη! Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, ενάντια στα πιστεύω των περισσότερων, περιέχουν κανονικά και λιπαρά και ζάχαρη και θερμίδες. Τα ίδια με αυτά που έχουν γλουτένη, απλά χωρίς την τελευταία! Αν νομίζεις, ότι σε ενοχλεί η γλουτένη, κόψε το λευκά προϊόντα (αλεύρι, ψωμί, μακαρόνια) και τα κέικ-γλυκά και ύστερα το συζητάμε πάλι
3.      Πετάμε τους κρόκους αυγών, είναι η τροφή του Σατανά: Εντάξει, μπορεί να μην το είδες κάπου γραμμένο έτσι, αλλά έρευνες, αποδεικνύουν συνεχώς, την ανυπαρξία σχέσης, καρδιακών προβλημάτων και βρώσης –ολόκληρων- αυγών. Μπορείς άνετα να τρως, την πληρέστερη πηγή πρωτεϊνών, 1 φορά την ημέρα, καθώς περιέχει Ω3 και Ω6 λιπαρά, δίνοντας παράλληλα βιταμίνες D, B2, B12 και σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.
4.      Θερμίδες, θερμίδες, θερμίδες: Σταμάτα να το κάνεις αυτό, στον εαυτό σου και τους γύρω σου. Ναι, είναι σημαντικό να μετράς την καθημερινή θερμιδική σου πρόσληψη, δεν είναι το ίδιο όμως να τις λαμβάνεις από σοκολάτες/πίτσες και το ίδιο από παντζάρια, καρότα και κοτόπουλο. 1 κομμάτι απλής πίτσας μαργαρίτας, ισοδυναμεί με μισό κιλό παντζαριών και/ή καρότων ή από περίπου 200γρ κοτόπουλο στήθος. Για δοκίμασε να τα φας και πόσο θα χορτάσεις! Και ας μην συζητήσουμε, το τι θα προσφέρει το μεν κομμάτι και τι τα δε από πλευράς θρεπτικών συστατικών!
5.      Μην τρως λιπαρά, θα γίνουν όλα λίπος και θα σε παχύνουν: Αυτό θα τελειώσει εδώ σήμερα. Δεν βλέπω συχνά, 80άρηδες και 90άρηδες στα χωριά, υπέρβαρους και παχύσαρκους, εν αντιθέσει βλέπω να ρίχνουν υπερβολικό ελαιόλαδο στη σαλάτα τους και παχύσαρκους στις πόλεις, όπου προσέχουν όλοι. Δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση οι γέροντες, όχι όμως και προς αποφυγή. Τα λιπαρά δεν σε παχαίνουν. Είναι φίλοι του σώματός σου. Χωρίς αυτά το σώμα σου δεν θα λειτουργούσε. Το 1/3 των ημερήσιων θερμίδων, πρέπει να είναι από λιπαρά. Είναι αντιφλεγμονώδη και προστατεύουν τα κύτταρα. Φυσικά, προτιμούμε τα ποιοτικά ακόρεστα λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ταχίνι, φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη), ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, λιναρόσπορο, σουσάμι κ.λ.π.
   Εν τέλει, η δέουσα προσοχή, καλό θα είναι να δωθεί μέσα στην ημέρα σου, καθώς οι παγίδες κρύβονται στα συσκευασμένα. Η όλη αυτή εμμονή με τη διατροφή, έχει φέρει ζάλη, σύγχυση, βαρεμάρα και αποπροσανατολισμό. Μην κάνεις το φαγητό, σημείο αναφοράς των πάντων σου, αγόρασε σπίτι σου ποιοτικά τρόφιμα και προσπάθησε να τρως αυτά!


 ( Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου