Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Smash Point : Guest Hour

      ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα)

·     Από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαίου 2017 έλαβε μέρος ο ετήσιος διαγωνισμός Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Annual Warrior Competition στο Κέντρο Εκπαίδευσης KASOTC (King Abdullah Special Operation Training Center) στην Ιορδανία. Ο Βασιλιάς Abdullah αξιωματικός των Ιορδανικών Ειδικών Δυνάμεων και απόφοιτος από το Σχολείο Special Forces του Αμερικάνικου Στρατού οργάνωσε τη δεκαετία του 1990 ένα κέντρο εκπαίδευσης με κτήρια που θυμίζει μικρή κωμόπολη με υπονόμους, πάρκα κ.α. με σκοπό την εκπαίδευση του Ιορδανικού Στρατού. Εν συνεχεία οργάνωσε ετήσιους στρατιωτικούς αγώνες για Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Πριν 3 χρόνια έλαβε μέρος αποστολή του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, της πιο επίλεκτης μονάδας Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μέρος η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικά εφέτος η 8μελής ομάδα της ΕΚΑΜ κατάφερε να λάβει την 5η θέση στη Παγκόσμια κατάταξη και την 1η θέση στην Ευρώπη.


    Ποια είναι η ΕΚΑΜ; Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) είναι επίλεκτη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ιστορία ξεκινά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Εκεί φάνηκε η γύμνια των αστυνομιών στην Ευρώπη για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Άμεσα ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας αντιτρομοκρατικών μονάδων. Το 1978 η Ελλάδα σε συνεργασία με μονάδες της Αγγλίας (Special Air Service) και Γερμανίας (Gretzschultzgruppe 9) δημιούργησε τις πρώτες μονάδες: την Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων και το Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελληνικής Χωροφυλακής). Το 1984 με την ενοποίηση των δυο σωμάτων σε 1 ακολούθησε και η συγχώνευση των δυο μονάδων σε μια με την ονομασία ΕΚΑΜ. 

    Από το 1984 οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ έχουν συμμετάσχει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα. Στο ενεργητικό τους έχουν 2 αποτυχίες εκ των οποίων για την μία ευθύνεται η κακή πληροφόρηση που έλαβαν και για την άλλη η εμπλοκή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στην σύλληψη επικίνδυνου κακοποιού που έληξε με το θάνατο μιας ομήρου. 
   Ανήκει διοικητικά στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και εποπτεύεται από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΚΑΜ έχει χώρο ευθύνης όλη την επικράτεια αλλά για επιχειρησιακούς λόγους χωρίζεται σε 2 ομάδες:

  • ·         ΕΚΑΜ 1 με έδρα το Μαρκόπουλο Αττικής με χώρο ευθύνης όλη την επικράτεια.
  • ·    ΕΚΑΜ 2 με έδρα τη Θεσσαλονίκη που έχει αποστολή επιχειρήσεις σε Ήπειρο- Μακεδονία και Θράκη.


      Αποστολή της ΕΚΑΜ είναι η αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων περιστατικών βίας όπως:
  • ·         Σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών- τρομοκρατών
  • ·         Υψηλού κινδύνου μεταγωγές κρατουμένων
  • ·         Διάσωση ομήρων από περιστατικά ομηρείας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αεροσκάφη κ.α.
  • ·         Προστασία Υψηλών Προσώπων υψηλού κινδύνου
  • ·         Αντιμετώπιση τρομοκρατίας με Ραδιο-Βιο-χημικά όπλα
  • ·         Στην έρευνα – διάσωση σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές


     Επίσης η ΕΚΑΜ έχει αναλάβει την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού σε νέες τακτικές μάχης σε αστικό και υπαίθριο περιβάλλον, στην χρήση ατομικού οπλισμού και σε τεχνικές σύλληψης.  Τέλος η ΕΚΑΜ έχει αναλάβει την εκπαίδευση της Διακλαδικής Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και διάσωσης ομήρων. 

     Η επιλογή του προσωπικού είναι αρκετά απαιτητική και προσωπικά θεωρώ ότι είναι η δυσκολότερη επιλογή στην Ελλάδα ακόμα και για ένοπλες δυνάμεις. Το Σχολείο της ΕΚΑΜ διαρκεί 3 μήνες με μέσο όρο επιτυχίας 7-15%. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 αστυνομικούς που θα ξεκινήσουν το σχολείο, μόνο οι 7-15 θα επιτύχουν να αποφοιτήσουν. Όμως εδώ υπάρχει και η δυσκολία δεν θα μπουν όλοι αλλά οι καλύτεροι. Δηλαδή προκηρύσσει η υπηρεσία για παράδειγμα 5 θέσεις αστυφυλάκων για την ΕΚΑΜ για το έτος. αν στην διαδικασία επιλογής αποφοιτήσουν από το σχολείο 7 άτομα η ΕΚΑΜ θα πάρει τους 5 καλύτερους. Έτσι οι εκπαιδευόμενοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά συνεχώς να προσπαθούν να ξεπεράσουν τους άλλους συναδέρφους τους. Αυτό κάνει την επιλογή της ΕΚΑΜ την πιο απαιτητική στην Ελλάδα και διασφαλίζει το άριστο του προσωπικού της.

 
    Μετά την αποφοίτηση τα νέα στελέχη συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως στο Σχολείο Περιπόλων, Σχολείο Αλεξιπτωτιστή, Σχολείο Αυτοδυτών, Τεχνικής Αναρρίχησης κ.α. Η εκπαίδευση των μελών είναι συνεχής ενώ συνεχείς είναι και οι συνεκπαιδεύσεις τους με μονάδες Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδος και Εξωτερικού όπως και με αντιτρομοκρατικές μονάδες του Εξωτερικού.


   Επίσης η ΕΚΑΜ είναι μέλος του δικτύου ATLAS που είναι οι αντιτρομοκρατικές μονάδες της Ευρώπης με πρόεδρο τον εκάστοτε διοικητή της Γερμανικής GSG-9. Το υψηλό επίπεδο της ΕΚΑΜ έχει διασφαλίσει να αναλάβουν από κοινού με την Γαλλία τις επιχειρήσεις εντός κτηρίων αλλά και τη χρήση Ελεύθερων Σκοπευτών. Με το σύστημα ATLAS η ΕΚΑΜ μπορεί να χρειαστεί να επιχειρήσει οπουδήποτε στην Ευρώπη για να συνδράμει σε σοβαρά περιστατικά βίας ή τρομοκρατίας.

   Η ΕΚΑΜ αν και κρατά χαμηλό προφίλ, παρόλο την στοχοποίησή της από διάφορες πολιτικές παρατάξεις, συνεχίζει το έργο της διασφαλίζοντας της προστασία της κοινωνίας. 

Θ.Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου