Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Με το αναμενόμενο δημοψήφισμα στην γείτονα χώρα να λαμβάνει τέλος , η Τουρκία εμφανίζεται διχασμένη, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην παίρνει μια ευρεία νίκη του ΝΑΙ που υποστήριξε καθώς όπως ανέφερε και ο ίδιος στις δηλώσεις του η διαφορά του δημοψηφίσματος κυμαίνεται στο 1 εκατομμύριο ανθρώπους ( μικρό ποσοστό σε σχέση με τα 50 εκατομμύρια που ψήφισαν)  με αποτέλεσμα το 50 % σχεδόν του λαού να έχει ταχθεί απέναντι του. Ωστόσο 50% και 1 ψήφος φτάνει σε οποιοδήποτε εκλογική διαδικασία και έτσι η Τουρκία ψήφισε ΝΑΙ στην ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ποια όμως θα είναι η νέα πολιτική της Τουρκίας αρχίζοντας από την επομένη του δημοψηφίσματος ;

H λογική λέει ότι η ακραία πολιτική, ενάντια σε όλους που θα μπορούσε να υποστηρίξει ο Ερντογάν μετά από μια μεγάλη νίκη του ΝΑΙ μάλλον θα ανασταλεί, με τον πρόεδρο της Τουρκίας ήδη να «παίρνει» πίσω με βάση των πρώτων του δηλώσεων τα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής (μια από τις σημαίες της καμπάνιας του) , τουλάχιστον προσωρινά και αν ακόμη προχωρήσει αυτό το σχέδιο θα ζητήσει την γνώμη του λαού με νέο δημοψήφισμα όπως δήλωσε.

Ωστόσο δεν παύει το ΝΑΙ αυτό να δίνει μεγάλες αρμοδιότητες και εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει τον νέο «σουλτάνο» σε μια επιθετική πολιτική που στόχο θα έχει πρώτα από όλα το εσωτερικό της γείτονας χώρας (αντιπολίτευση , Κούρδους) και στη συνέχεια την Ενωμένη Ευρώπη και κατ’ επέκταση την χώρα μας.

Τι εννοούμε όμως ως επιθετική πολιτική; Ένα παράδειγμα είναι το σπάσιμο της συμφωνίας που έχει γίνει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ως προς τις μεταναστευτικές ροές με αποτέλεσμα την εκ νέου επαναφορά των ανεξέλεγκτων και μη αντιμετωπίσημων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη , με πρώτο «θύμα» την χώρα μας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι πιθανές νέες προκλήσεις ως προς τη χώρα μας σε ακόμη πιο επιθετικό ύφος πάντα με στόχο την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας .

Καλό είναι να περιμένουμε βέβαια και να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα γρήγορα, ωστόσο η γείτονα χώρα και ο τωρινός πρόεδρος έχουν δείξει πως η πολιτική τους δεν συνάδει με την λογική και την ηρεμία…οπότε ας περιμένουμε τις επόμενες μέρες με προσοχή και υπομονή


Βάλλας Γεώργιος , Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου