Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Smash Point: Guest Hour

     Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Ερντογάν

Το κρίσιμο δημοψήφισμα του Ερντογάν στις 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με οριακή νίκη του Ερντογάν. Έτσι κάποιοι βγήκαν να συγχαρούν τον Ερντογάν και να μιλήσουν για μια νέα αρχή στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, ενώ άλλοι φοβούνται για το μέλλον.

Πράγματι το αποτέλεσμα αποτελεί μια Πύρρειο Νίκη του Ερντογάν. Παρόλο το κλίμα πόλωσης, το κατά φαντασία πραξικόπημα του στρατού, τον έλεγχο του 80% του Τουρκικού τύπου, τις απειλές και το εθνικό παραλήρημα κατάφερε να λάβει μόνο το 51% των ψήφων. Έτσι ναι μεν νίκησε (και με ασφράγιστα/άκυρα ψηφοδέλτια), αλλά βλέπουμε ότι η Τουρκία είναι διχασμένη και στα πρόθυρα σύγκρουσης.

Από την μία βλέπουμε ότι το ΟΧΙ ήρθε κυρίως από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Αττάλεια και φυσικά τις Κουρδικές περιοχές στην Νοτιοανατολική Τουρκία, όμως μας έκανε εντύπωση ότι ΟΧΙ ψήφισε και η Βόρεια Κύπρος. Το  ΝΑΙ κυριάρχησε στην ενδοχώρα αλλά και στους Τούρκους της διασποράς. Σε πολλές αναλύσεις βλέπουμε ότι οι Τούρκοι των παραλίων έχουν τεράστιες διαφορές με τους Τούρκους της ενδοχώρας. Ο τουρισμός, οι κύριες βιομηχανικές περιοχές, τα πανεπιστήμια, τα πολιτισμικά μνημεία, οι εμπορικές οδοί, βρίσκονται στα παράλια ενώ στην ενδοχώρα επικρατεί η κτηνοτροφία και η αγροτική ζωή. Επίσης στην ενδοχώρα υπάρχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που στερείται την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση. Έτσι μιλάμε για 3 Τουρκίες. Την Ευρωπαϊκή (παράλια, Ανατολική Θράκη), την κλασσική ανατολιτική Τουρκία (ενδοχώρα) και τέλος τους Κούρδους που θέλουν αυτονομία.

Όμως τα προβλήματα είναι αρκετά και μέσα στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων προσπαθεί να διαφύγει από την Τουρκία. Το κύμα μετανάστευσης από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα μπορεί να συγκριθεί μόνο με το κύμα του 1950 όπου χιλιάδες Τούρκοι πήγαν στην Γερμανία για εργασία. Η πλειοψηφία των Τούρκων που μεταναστεύουν είναι μορφωμένοι και φοβούνται για την ζωή τους.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή έγιναν καταγγελίες για νοθεία των αποτελεσμάτων ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθούσε τις εξελίξεις παγωμένη.

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το αποτέλεσμα. Το βασίζουν στο ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί λόγω της ήττας του να κλειστεί στον εαυτό του και να επικεντρωθεί να αντιστρέψει το εσωτερικό κλίμα  με σκοπό να ανακτήσει τη δύναμή του. Όμως θα την ανακτήσει ή μήπως οδηγηθεί η Τουρκία σε μια εμφύλια διαμάχη που μπορεί να φτάσει και σε πόλεμο; Ένα πόλεμο που η Ελλάδα δεν θέλει. Ένα πόλεμο που θα χαρακτηριστεί από την πόλωση και τον φανατισμό και θα οδηγήσει σε εκατόμβες θυμάτων και χιλιάδες πρόσφυγες.

Όμως υπάρχει και το ζήτημα της Ελλάδος.
Από την ιστορία βλέπουμε ότι όποτε η Τουρκία είχε εσωτερική κρίση προκαλούσε ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Μήπως ο Ερντογάν βλέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κοιτάξει να μας οδηγήσει σε μια παγίδα και να μας βάλει σε μια σύρραξη με σκοπό να ανέβει στην εκτίμηση του Τουρκικού λαού;


Ο Ερντογάν είναι ένας 7ψυχος σκληρός υπολογιστής που είναι παμπόνηρος και ξέρει να εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Προσωπικά τον θεωρώ νέο Χίτλερ και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα προξενήσει περισσότερη πόλωση στην Τουρκία και θα οδηγήσει την χώρα σε περιπέτειες οι οποίες θα επηρεάσουν δυστυχώς και την γειτονική Ελλάδα ενώ μια γενικότερη κρίση φαίνεται πιο πιθανή από ποτέ.  

Θ.Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου