Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Smash Point : Guest Hour

   Νέος χάρτης Βαλκανίων


Βαλκάνια, η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, η περιοχή όπου ο πόλεμος είναι συχνός όπως και τα εθνικά μίση. Επί χιλιάδες χρόνια η περιοχή των Βαλκανίων αποτελούσε ένα κράτος με αποτέλεσμα να γίνονται μετακινήσεις πληθυσμών και με την ανεξαρτητοποίηση κάποιων κρατών να υπάρχουν διάφορες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας.

Την δεκαετία του 1990 με τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας έχουμε την δημιουργία νέων κρατών τα οποία άμεσα είχαν πολέμους. Έτσι από το 1993 έως και το 2003 έχουμε πολέμους με σημαντικότερους σε Βοσνία, Κόσοβο και φυσικά τον εμφύλιο της ΠΓΔΜ το 2001.

Από το 2002 όμως διάφορα αμερικάνικα think tank γνωστών Αμερικάνικων πανεπιστημίων προέβλεπαν ότι η κατάστασή αυτή θα συνεχιστεί στη περιοχή και μέχρι το 2020 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αλλαγής συνόρων, κάτι που γνωρίζοντας την ιστορία και την ιδιοσυγκρασία των Βαλκάνιων θα οδηγήσει σε πολέμους και σφαγές.

Τα  τελευταία χρόνια έχουμε τον Αλβανικό εθνικισμό που με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και της δύναμης των Αλβανικών κομμάτων στις εξελίξεις της ΠΓΔΜ, έχει ανδρωθεί και επιζητεί συνεχώς νέα εδάφη και τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας. Η Μεγάλη Αλβανία περιλαμβάνει την Αλβανία (φυσικά), το Κόσοβο, τη περιοχή του Πρέσεβο της Σερβίας, το 45% της ΠΓΔΜ, την Ήπειρο (νομοί Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης) και μια περιοχή του Μαυροβουνίου.

Στον αντίποδα έχουμε τον Σερβικό εθνικισμό που αυξάνεται και ζητά την επιστροφή του Κοσόβου και την ένωση με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (η Βοσνία είναι ομοσπονδία 2 κρατών της Βοσνίας- Εζεργοβίνης και της Σερβικής Δημοκρατίας). Πρόσφατα είχαμε και τη Σερβική πρόκληση με τρένο στο Κόσοβο που παραλίγο να ξεκινούσε αιματηρά επεισόδια και πιθανόν πόλεμο.

Οι Κροάτες από την άλλη, πειθήνια όργανα της Γερμανίας, προσπαθούν να αναδειχτούν σε ηγέτες της περιοχής προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε Σερβία και Μαυροβούνιο.

Οι Μαυροβούνιοι, Σέρβοι και αυτοί, μετάνιωσαν για την διάσπασή τους από την Σερβία, μια κίνηση που βοήθησε τους πολιτικούς που κέρδισαν από το λαθρεμπόριο, αλλά βύθισε την χώρα στη φτώχεια.

Εν συνεχεία έχουμε την ΠΓΔΜ με κορώνες περί Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχοντας δημιουργήσει μια Ντίσνεϋλαντ διαστρεβλωμένης ιστορίας που απλά εισπράττει το γέλιο του κόσμου (ντόπιων και τουριστών). Σκοπός βέβαια είναι να ενώσει τον κόσμο σε μια ιδέα αλλά λίγο δύσκολο με το συνονθύλευμα εθνών που ζουν στη χώρα.

Έτσι η κατάσταση οδηγούμενη τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ρωσία οδηγεί τα Βαλκάνια σε μια άλλη έξαρση εθνικισμού που θα δημιουργήσει τη χάραξη νέων συνόρων.

Έτσι οι κινήσεις που αναμένονται σύμφωνα με Αμερικάνους αναλυτές είναι:

•           Σερβία. 

Θεωρώ προσωπικά ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Αυτό που έχει ανακοινώσει ο Βούτσιτς (νυν πρωθυπουργός της χώρας) είναι :

o          Να δοθεί το Κόσοβο στους Αλβανούς αλλά να κρατήσει το βόρειο Κόσοβο και να γίνει ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ των Σέρβων που διαβιούν διασκορπισμένοι στο Κόσοβο (πλην βορείου) και Αλβανών από το Πρέσεβο και το Νόβι Παζάρ.

o          Διάσπαση της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία και ένωση με την Σερβία
o          Ένωση Μαυροβουνίου με τη Σερβία.

•           Αλβανία
Αναμένεται η ένωση με Κόσοβο και η κατάληψη εδαφών της ΠΓΔΜ.

o          Με τη ΠΓΔΜ αναμένεται νέος πόλεμος όπως ήταν το 2003, με αρκετούς νεκρούς και με την υποστήριξη της Τουρκίας. 
o          Για Μαυροβούνιο και Κόσοβο δεν θεωρώ ότι η Αλβανία θα επιχειρήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις λόγω της υπεροχής του Σερβικού στρατού και της υποστήριξης της Σερβίας από Ρωσία και Ελλάδα.
o          Για τα Ελληνικά εδάφη εκτός από εθνικιστικές κορώνες για τη Τσαμουριά οι Αλβανοί δεν νομίζω ότι θα επιχειρήσουν κάτι. Άλλωστε η αλβανική οικονομία κατά 45% στηρίζεται σε Έλληνες και γνωρίζουν ότι σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα όλη η νότιος Αλβανία (η δική μας Βόρειος Ήπειρος) θα χαθεί μαζί με όλη τη βιομηχανία της χώρας. Έτσι η Αλβανία θα έχει σαν αποκλειστικό προϊόν για εξαγωγή μόνο το χασίς.

•           ΠΓΔΜ.
 Ο μεγάλος χαμένος που θα διασπαστεί και θα χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών της τόσο από την Αλβανία όσο και από την Βουλγαρία που εποφθαλμιά εδάφη της χώρας δημιουργώντας μειονότητα 50.000 Βούλγαρων.

Το πιο πιθανό είναι μόνο η ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου να γίνει αναίμακτα. Τα υπόλοιπα θα είναι με πόλεμο. Αναλυτές αναφέρουν ότι ίσως θα είναι οι τελευταίοι πόλεμοι διότι ότι πλέον θα μπορέσουμε να έχουμε συμπαγή έθνη άνευ εθνικών μειονοτήτων και αποφύγουμε νέες εκατόμβες νεκρών.

Το θέμα παραμένει ότι στην γειτονιά μας πρόκειται να υπάρξουν αναταράξεις σοβαρές και ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την δυνατότητα, το σθένος, το ενδιαφέρον αλλά και την πολιτική βούληση να κάνουν κάτι να επιτρέψουν την κατάσταση. 


Τι θα γίνει τελικά είναι άγνωστο. Ας ελπίσουμε και ας δουλέψουμε στο να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή, αλλά συγχρόνως να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση τόσο διπλωματική όσο και στρατιωτική για να προστατεύσουμε την χώρας μας και να βοηθήσουμε στην ειρήνευση της περιοχής.

Θ.Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου