Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ?

Με τον πρώτο γύρο των προεδρικών Εκλογών της Γαλλίας να τελειώνει ,βλέπουμε πώς τελικά οι Γάλλοι έχουν κουραστεί από τα δύο μεγάλα κόμματα ( Συντηρητικό και Σοσιαλιστές) και κατέφυγαν στις δύο ποιο «λογικές» επιλογές για την επιλογή του νέου ηγέτη της χώρας τους. Έτσι βάση των πρώτων αποτελεσμάτων , τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών κερδίζει με ποσοστό 23,75 % ο πρώην Υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Βάλς , Εμμανουέλ Μακρόν ως ανεξάρτητος υποψήφιος ( αν και προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα οπότε θα τον τοποθετούσα στην κεντροαριστερή πολιτική ιδεολογία).

Το δεύτερο «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρo των Προεδρικών Εκλογών κέρδισε μετά από 15 χρόνια το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ,που έμεινε 2ο για λίγες μόνο ψήφους , με το λαό να δίνει στην Λεπέν το ποσοστό 21,53% , δείχνοντας έτσι την τάση όπως φαίνεται από αυτό το γεγονός, ότι ο κόσμος  στρέφεται λόγω των προβλημάτων του στην ευρωσκεπτικιστική και Σωβινιστική αντίληψη της ανωτερότητας του λαού μου από τους άλλους λαούς, δηλαδή στην ακραία ρητορική της Λεπέν.
Ωστόσο τα ποσοστά αυτά και η θέση δεν έχουν πλέον σημασία , καθώς οι δύο διεκδικητές ξεκινάν από την αρχή ουσιαστικά και πλέον χωρίς αντιπάλους οδεύουν στον δεύτερο γύρο, με σκοπό τι άλλο ; το προεδρικό μέγαρο. Όμως μπορούμε να προβλέψουμε ίσως ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος 
της Γαλλίας ;

Η απάντηση είναι μάλλον Ναι και φυσικά αναφέρομε στην πεποίθηση που έχουν οι περισσότεροι, πως δεν πρόκειται εύκολα να δώσουν οι Γάλλοι την ηγεσία σε έναν ακραίο πολιτικό κα άρα καταλήγουμε πως μάλλον νέος πρόεδρος θα είναι ο Μακρόν. Βέβαια μιλάμε πάντα με ποσοστά και επίσης βάση της αντίληψης πως τα μεγάλα κόμματα θα στηρίξουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο ( ήδη και ο Φιγιόν και ο Αμόν δήλωσαν ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν τον νεαρό ανεξάρτητο υποψήφιο). Αλλά καλό θα είναι να μην πιστεύουμε σίγουρα ότι η Λεπέν έχει χάσει. Ο φόβος άλλωστε και ο φανατισμός οδηγούν σε μονοπάτια που η πολιτική βούληση δεν εκφράζεται με λογική.


Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε τι θα γίνει στο δεύτερο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε  παρά να περιμένουμε τις 7 Μαΐου για να λάβουμε απάντηση στην ερωτησή μας.

Βάλλας Γεώργιος , Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου