Κυριακή 23 Απριλίου 2017

SmashPoint: Anniversary Day



ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ…. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ

Ένα βιβλίο δεν είναι απλά ένα αντικείμενο με κάμποσες σελίδες ή ένα μακροσκελές κείμενο εμφανισμένο σε μια οθόνη υπολογιστή. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένα μέσο χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και ευκαιρίας να ξεφύγουμε από τις έγνοιες μας και την ρουτίνα μας…

Όταν είσαι μαθητής ή φοιτητής είναι δύσκολο να διαβάσεις ένα βιβλίο «εξωσχολικό», εκτός αν είσαι βιβλιοφάγος, γιατί έχουμε τόσα πολλά άρθρα και βιβλία να διαβάσουμε που στον ελεύθερο μας χρόνο προτιμάμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο από το να καθίσουμε να διαβάσουμε ένα ακόμη βιβλίο… ακόμα και αν η υπόθεση του μας συναρπάζει και δεν έχει καμιά σχέση με την σχολική – πανεπιστημιακή ύλη… 

Όταν όμως τελειώνουμε το σχολείο και απομακρυνόμαστε από την ρουτίνα του διαβάσματος, αρχίζουμε να εκτιμούμε την αξία του βιβλίου. Δεν έχει σημασία η υπόθεση του. Άλλωστε προσωπικά θεωρώ οτιδήποτε και αν διαβάσουμε από ένα ιστορικό βιβλίο μέχρι ένα διήγημα ή ένα μυθιστόρημα. Ο κάθε συγγραφέας θα έχει βάλει στο «παιδί» του μια πληροφορία, ιστορική, παραδοσιακή ή ενημερωτική που εμείς αγνοούμε. 

Πέρα όμως από τον μορφωτικό παράγοντα, υπάρχει και ο ονειροπολικός παράγοντας. Το βιβλίο σε βοηθάει να ταξιδέψεις μέσα από τις σελίδες του. Μπορεί να διαβάζεις ένα παιδικό βιβλίο και να θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια και να ονειρεύεσαι πως θα το δώσεις στο μέλλον στα παιδιά σου… να διαβάζεις μυθιστόρημα και να γελάς με τις τρέλες του πρωταγωνιστή ή να κλαις μαζί του για τον χαμένο έρωτά του. Επίσης, πολλές υποθέσεις βιβλίων λαμβάνουν χώρα σε μέρη που δεν είναι, αδίκως κατ’ εμέ, πολύ δημοφιλή. Έτσι έχεις την ευκαιρία να τα γνωρίσεις, να μάθεις τις ομορφιές του και τις παραδόσεις του και να ταξιδέψεις μαζί με τους πρωταγωνιστές του σε άγνωστες όμορφες γωνιές της Ελλάδας μας. 

Σήμερα είναι η ημέρα βιβλίου. Αρπάξτε την ευκαιρία που είναι αργία και πηγαίνετε σε εκδηλώσεις που τιμάνε την αξία του. Θα βρείτε πολλά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν. Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ακόμα μία τιμή/διάκριση που γίνεται στη χώρα μας, την Ελλαδάρα μας και σχετίζεται με το βιβλίο:  
Tο 2018 η Αθήνα μας θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου….
 Σαράφη Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου