Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Smash Point : Guest Hour

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Λίγες μόνο ώρες απέμειναν μέχρι το δημοψήφισμα του Ερντογάν στην Τουρκία, ένα δημοψήφισμα που θα αλλάξει άρδην την κατάσταση στην γείτονα χώρα. Μήπως είμαστε όμως καταστροφολόγοι?

Ο Ρεσέτ Ταγίπ Ερντογάν γεννήθηκε το 1954 στην Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από την Ελληνική πόλη Ριζούντα του Πόντου. Η οικογένειά του αλλαξοπίστησε και ασπάστηκε το Ισλάμ κάτι που ο Ερντογάν ακολούθησε με πίστη έχοντας σπουδάσει σε ιερατικά σχολεία. Ο άσημος Ερντογάν το 1994 με τη βοήθεια του Φετουλάχ Γκιουλέν και του Ερμπακάν τότε ηγέτη του Ισλαμικού κόμματος, εκλέχτηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Παρά τους φόβου προώθησης του ισλαμισμού ο Ερντογάν κινήθηκε έξυπνα και κινήθηκε εντελώς αντίθετα έχοντας μια διαλλακτική στάση. Το 1999 το Ισλαμικό κόμμα κρίνεται παράνομο από τους κεμαλιστές με αποτέλεσμα πολλοί ισλαμιστές ανάμεσά τους και ο Ερντογάν φυλακίστηκαν. Στη φυλακή έμεινε ο Ερντογάν για 4 μήνες και το 2003 κερδίζει τη πρωθυπουργία της Τουρκίας πάλι διαψεύδοντας όλους όσους περίμεναν την επικράτηση του Ισλαμισμού. Πάλι ο Ερντογάν τους διαψεύδει. Σιγά- σιγά όμως με έξυπνο τρόπο αρχίζει και εδραιώνεται με την βοήθεια του Γκιουλέν που παρόλο που ζει στις ΗΠΑ ελέγχει μέσω του ιδρύματός του το μεγαλύτερο ποσοστό σχολείων, και τους περισσότερους κρατικούς λειτουργούς. Έτσι η αστυνομία είναι η πρώτη που γίνεται σύμμαχός του. Πώς; Με την ανακάλυψη σκευωρίας δολοφονίας του από τη χωροφυλακή, υπεύθυνη για την ασφάλεια του πρωθυπουργού. 

Έτσι η φιλο-Ερντογάν αστυνομία αναλαμβάνει την ασφάλεια του Ερντογάν και εν συνεχεία εξοπλίζεται ριζικά. Το επόμενο βήμα είναι η προστασία συγκεκριμένων αξιωματικών φιλο-ισλαμικών συναισθηματών από τους διωγμούς των κεμαλιστών. Επόμενος σταθμός η συμμαχία με τις μυστικές υπηρεσίες την περιβόητη ΜΙΤ. Κάθε συνεργασία προερχόταν από μια θεωρεία συνομωσίας κάτι που ανέβαζε τη δημοτικότητα του στην Τουρκία. Επίσης η στάση του να εναντιωθεί στις ΉΠΑ το 2003 κατά την εισβολή στο Ιράκ αλλά και εκμεταλλευόμενος επικοινωνιακά τη σύλληψη μελών των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων στο Ιράκ ανέβαζε την εικόνα του Ερντογάν στην Τουρκία.  Έτσι φτάνουμε το 2015 όπου ο Ερντογάν ξεκινά να στέλνει στρατιές μεταναστών στην Ελλάδα ενώ ξεκινά την προετοιμασία του Τουρκικού λαού προς τη Συρία. Ερχόμαστε το 2016 όπου ο παντοδύναμος πλέον Ερντογάν έχει φτάσει να απειλεί τη Ρωσία με πόλεμο και να εκβιάζει την Ευρωπαική ένωση για να λάβει χρήματα προκειμένου να μην στείλει επιπλέον μετανάστες. Η Ρωσία επιβάλει εμπάργκο που θα αρθεί μετά τη πρόσφατη δολοφονία του ρώσου πρέσβη στην Τουρκία. Η Ευρωπαική Ένωση καθοδηγούμενη από την ενέκαθεν φιλότουρκικη Γερμανία υποκύπτει στους λεονταρισμούς του Ερντογάν κάτι που ανεβάζει ακόμα πιο πολύ το κύρος του στην Τουρκία.

Όμως ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία χάρη σε κάποια άτομα και φυσικά να υπάρχει και αντιπολίτευση. Οι πιέσεις αυξάνονται και έτσι έχουμε το σικέ πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 όπου φαίνεται ότι ο στρατός προσπάθησε να αναλάβει την εξουσία. Αποτέλεσμα είναι ότι ο Ερντογάν με την υποστήριξη του λαού μετατρέπεται σε επίγειο θεό για τους τούρκους πολλοί εκ των οποίων τον αναφέρουν σαν νέο Κεμάλ Ατατούρκ. Έτσι με την υποστήριξη του λαού κυνηγά κάθε πιθανή αντίσταση εφαρμόζοντας ότι έκανε ο Χίτλερ στην Γερμανία και ανέλαβε δικτάτορας. Έτσι έχουμε χιλιάδες τούρκους δημοσίους υπαλλήλους, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, δικαστές κ.α. που έχουν φύγει από τις θέσεις τους και πολλοί πλέον βρίσκονται στη φυλακή ενώ άλλοι εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν.

Με το νέο δημοψήφισμα ο Ερντογάν πρόκειται να λάβει μεγάλες δικαιοδοσίες και θα μπορεί να ενεργεί χωρίς την άδεια ή τον έλεγχο της τουρκικής βουλής. Με άλλα λόγια θα γίνει ένας νέος Σουλτάνος. Επειδή από τον Ιούλιο πολλά μπορούν να αλλάξουν έτσι ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Συρία (έφαγε τα μούτρα του αλλά στην Τουρκία παρουσιάζεται σαν τρομερή νίκη) και καλλιεργεί ένα κλίμα έντασης με την Ελλάδα, μια χώρα που πάντα η Τουρκία έβρισκε διέξοδο όταν επικρατούσε μια κρίση. Έτσι εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι κρίσεις αυξάνουν το εθνικό συναίσθημα και την συσπείρωση στην ηγεσία, συνεχίζει να καλλιεργεί το κλίμα αυτό μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Έτσι αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε νέα Οθωμανική αυτοκρατορία με ηγέτη ένα παμπόνηρο, αδίστακτο και μεθοδικό άτομο το οποίο μελετώντας τον Χίτλερ εδραιώνει σιγά- σιγά την θέση του. Ένα άτομο το οποίο ενεργεί σαν τον νταή του σχολείου.


Δυστυχώς η Τουρκία θα μπει σε μια τροχεία που θα την πάει πίσω όπως έγινε με το Ιράν και άλλες χώρες που μετατράπηκαν σε θεοκρατικά κράτη. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να μας προβληματίζει τους Έλληνες διότι στο μέλλον, εντός 2-3 ετών, ένας Ελληνοτούρκικός πόλεμος δεν πρέπει να φαντάζει απίθανος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία εξοπλίζεται με ταχύς ρυθμούς τη στιγμή που η παιδεία, η υγεία, και η κοινωνική ασφάλιση είναι στα όρια κατάρρευσης. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να είμαστε έτοιμοι. Δυστυχώς η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν θα έρθει κάνεις να μας βοηθήσει έτσι εμείς πρέπει για άλλη μια φορά να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την υπόλοιπη Ευρώπη.  

Θ.Σ. Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου