Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Smash Point: Guest Hour

     Μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης

Με αφορμή την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό καλό είναι να γνωρίσουμε την μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδος που η πλειοψηφία της ζει στη Θράκη, στη Ρόδο και στην Κω.

Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πολλοί Έλληνες είτε για συμφέρον είτε λόγω άσκησης βίας αλλαξοπίστησαν και υιοθέτησαν τον μουσουλμανισμό ενώ οι περισσότεροι δεν έχασαν την γλώσσα τους και τα ήθη και έθιμά τους. Έτσι σε πολλές πόλεις της Ελλάδος βλέπουμε ακόμα τζαμιά (Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη κ.α.). Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 πολλοί μουσουλμάνοι (ανάμεσά τους και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος) πολέμησαν τον Τούρκο στο πλευρό των χριστιανών συμπατριωτών τους. Μετά τη καταστροφή του 1922 και με την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληθυσμών βάση θρησκεύματος και όχι εθνότητας. Έτσι πολλοί Έλληνες Μουσουλμάνοι στάλθηκαν στην Τουρκία ενώ στην Ελλάδα ήρθαν πολλοί τουρκόφωνοι Χριστιανοί αλλάζοντας το τοπίο στις 2 αυτές χώρες. Βάση της Συνθήκης δεν πειράχτηκαν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην δυτική Θράκη (η Ρόδος και η Κω ήταν τότε υπο Ιταλική κατοχή) και οι Έλληνες σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο. Πλέον με τη συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν θρησκευτικές μειονότητες και όχι εθνικές δηλαδή  οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα είναι Έλληνες πολίτες και οι χριστιανοί στην Τουρκία είναι Τούρκοι πολίτες.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολέμησαν ηρωικά για τον κατακτητή τόσο στο Αλβανικό Έπος όσο και στην κατοχή όπου περίπου 1600 Έλληνες μουσουλμάνοι έχασαν την ζωή τους.

Για κάποιο ανεξήγητό, και ηλίθιο κατά την άποψή μου, λόγο τη δεκαετία του 1950 το Ελληνικό κράτος προβαίνει σε μια αντισυνταγματική διάταξη που θεωρεί τους μουσουλμάνους ξένους και τους αποκλείει στις περιοχές τους. Μπάρες μπήκαν στους δρόμους και οι μουσουλμάνοι έπρεπε να πάρουν άδεια από το στρατό για να μεταβούν στο νοσοκομείο, στο δίπλα χωριό, στην πόλη κ.α. Επίσης οι μουσουλμάνοι δεν είχαν δικαίωμα τριτοβάθμιας φοίτησης και έτσι μετέβαιναν στην Τουρκία για να σπουδάσουν ενώ δεν μπορούσαν να προσληφθούν στο δημόσιο. Επίσης το Ελληνικό κράτος άρχισε να θεωρεί τους Μουσουλμάνους Τούρκους και τους επέβαλε την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας στα σχολεία. Αυτή η κατάσταση άλλαξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όπου αυτός ο νόμος άρθηκε και πλέον οι Έλληνες μουσουλμάνοι μπορούσαν να απολαύσουν τα προνόμια των υπολοίπων Ελλήνων. Όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει αφού η Τουρκία επί 40 χρόνια δρούσε ανενόχλητη στην περιοχή και δημιούργησε στην Θράκη ένα κλίμα αλυτρωτισμού που επιθυμεί την ανεξάρτητη Θράκη που θα ενωθεί με την μητέρα Τουρκία.

Όμως τι ισχύει για τους Έλληνες μουσουλμάνους και τι πράττει το Ελληνικό κράτος;

Την παρούσα στιγμή υπολογίζονται σε 120.000 Έλληνες πολίτες με μουσουλμανικό θρήσκευμα στην χώρα. Από αυτούς οι 5.000 διαβιούν στα Δωδεκάνησα και περίπου 110.000 βρίσκονται στην Θράκη. Από αυτούς έχουμε ουσιαστικά 4 ομάδες:
·         Σουνίτες μουσουλμάνοι που αποτελούν την πλειοψηφία των Ελλήνων μουσουλμάνων και διαβιούν στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και στα νησιά Ρόδος και Κω. Υπάρχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ουδέποτε διδάχτηκε Ελληνικά  και αρκετοί ιδίως σε μεγάλες ηλικίες νοιώθουν Τούρκοι. Έτσι υπάρχουν χωριά στην Ελλάδα που δεν μιλάς Ελληνικά, βλέπεις τουρκικά προϊόντα στα καταστήματα, ακούς τουρκική τηλεόραση και ραδιόφωνο ενώ διαβάζεις τουρκικό τύπο. Φυσικά σε αυτή την ομάδα βρίσκονται και ενεργούν αρκετοί Τούρκοι πράκτορεςκαι εκεί στηρίζετε το κόμμα DEB (Ειρήνης και Φιλίας) που προωθεί την ανεξάρτητη Θράκη.
·         Πομάκοι. Οι περίπου 45.000 Πομάκοι είναι αρχαίο θρακικό φύλλο που εξισλαμίστηκε πριν περίπου 400 χρόνια με έντονη πολιτιστική παράδοση ενώ η διάλεκτός τους είναι ένα κράμα Σλάβικων, Τούρκικων και Ελληνικών. Ο Πομάκος είναι και νοιώθει Έλληνας και δυστυχώς το Ελληνικό κράτος τον θεωρεί Τούρκο.
·         Αλεβίτες. Είναι μια θρησκευτική σέκτα μουσουλμάνων που στον Ελλαδικό χώρο βρίσκεται στους νομούς Έβρου και Ροδόπης ενώ στην Τουρκία διώκονται (δολοφονίες, ξυλοδαρμοί κ.α.). Νοιώθουν Έλληνες αλλά εμείς τους θεωρούμε Τούρκους.
·         Ρομά που αποτελούν περίπου 18.000 άτομα διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα με μικρό θρησκευτικό υπόβαθρο και έντονο φυλετικό αποκλεισμό.

Όπως ειπώθηκε παραπάνω το Ελληνικό κράτος θεωρεί κάθε μουσουλμάνο Έλληνα ως Τούρκο με αποτέλεσμα ειδικά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 (ποιος δεν θυμάται τον Αχμέτ Σαδίκ) να έχει γιγαντωθεί το αίσθημα ανεξαρτητοποίησης της Θράκης όπως άλλωστε έγινε και το 1999 με το Κόσοβο, κάτι που γίνεται πιο κρίσιμο λόγω του γεγονότος ότι η μέση μουσουλμανική οικογένεια έχει 4-5 παιδιά σε αντίθεση με την χριστιανική με 1-2 παιδιά. Με την ανοχή του ελληνικού κράτους που δεν κάνει τίποτε, οι πράκτορες της Τουρκίας δρουν ανενόχλητοι ξεσηκώνοντας τον κόσμο και υπονομεύοντας τους Αλεβίτες και Πομάκους με σκοπό να τους ξεκόψουν από την ιστορία τους και να τους προσδέσουν στο Τουρκικό άρμα.

Ο μόνος που κάνει κάτι είναι ο Ελληνικός Στρατός. Καθημερινά εκατοντάδες παιδιά μουσουλμάνων μεταβαίνουν με στρατιωτικά οχήματα στα μικτά (διαθρησκευτικά) σχολεία των νομών Ξάνθης και Κομοτηνής όπου τα παιδιά διδάσκονται Ελληνικά, νοιώθουν Έλληνες και έτσι σπάνε τη τουρκική και ακραία ισλαμική προπαγάνδα. Επίσης στρατιωτικοί γιατροί μεταβαίνουν στα μουσουλμανικά χωριά και εξετάζουν τον κόσμο. Γεωπόνοι, δάσκαλοι και τεχνίτες που υπηρετούν στο στρατό βοηθούν τους ντόπιους πληθυσμούς, ενώ το Μηχανικό βοηθάει στην κατασκευή οικιών, και αποκατάστασης ζημιών. Επίσης ειδικά τους χειμερινούς μήνες ο στρατός βοηθάει τον κόσμο με διανομή τροφίμων, κλινοσκεπασμάτων και φαρμάκων τον κόσμο. Εκτός αυτού πολλοί εθελοντές όπως η ηρωική Χαρά Νικοπούλου (θύμα των τούρκων πρακτόρων) συνεχίζουν το έργο τους με καμία υποστήριξη από το κράτος.

Αποτέλεσμα αυτών: η μείωση της απήχησης της τουρκικής προπαγάνδας στη μουσουλμανική μειονότητα. Έτσι από υπολογισμούς του 1990 για 10.000 Τούρκους άτακτους έτοιμους να αναλάβουν τα όπλα κατά της Ελλάδος το 2012 υπολογίζονταν σε λιγότερο από 3.000. Πλέον παιδιά έως και 25 ετών ξεφεύγουν από τα στερεότυπα. Βλέπουμε πλέον νέους μουσουλμάνους να μιλάνε Ελληνικά, ειδικά στις πόλεις να βγάζουν την μαντίλα, να ασχολούνται με τον αθλητισμό, τη μουσική. Με αυτό τον τρόπο προς το παρόν έχουμε γλυτώσει μια εμφύλια διαμάχη στην περιοχή και έχουμε κάνει τη γενιά έως 30 ετών να νοιώθει πιο πολύ Έλληνες από ότι οι πατεράδες τους.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε; Ας τους συμπεριφερθούμε όλοι μας σαν Έλληνες πολίτες και ας σταματήσει η παράνομη και αντισυνταγματικη διάταξη που επιβάλει την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και των τουρκικών εθίμων στα σχολεία της περιοχής. Να μάθουν τα παιδιά Ελληνικά και να νοιώσουν Έλληνες όπως άλλωστε ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα που προστατεύει από το 1843 τη διαφορετικότητα στην θρησκεία.


Είτε αρέσει σε κάποιους «πατριώτες» της δεκάρας και κάποιους «υπέρ θρησκευόμενους» οι μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες και εμείς με την βλακεία μας τους δώσαμε πακέτο στην Τουρκία. Εύχομαι οι νεότερες γενεές να δουν τα λάθη και να τα διορθώσουν προτού θρηνήσουμε νέες χαμένες Πατρίδες. 

Θ.Σ. ,  Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου