Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

V for Vassia

Άδειες τσέπες - γεμάτη καρδιά…

Στον ίλιγγο της απληστίας των ημερών μας, που οι πλαστοί άνθρωποι σωρεύουν εικονική πραγματικότητα, μετρώντας κίβδηλα τριάκοντα αργύρια, ζουν με πλαστές ανάγκες, πλαστές επιθυμίες και αναζητούν την προ-κατ χαρά…

Τα τελευταία χρόνια, όπως όλοι μας παρατηρούμε, τα χρήματα στις τσέπες όλων -και ιδιαίτερα των νέων- λιγοστεύουν και ως αποτέλεσμα η θλίψη κυριαρχεί στη ζωή μας. Κατά την άποψή μου, βασικός παράγοντας είναι η επιρροή που δεχόμαστε όλοι από τα ΜΜΕ που μας προωθούν την ιδέα της μεγάλης ζωής, δηλαδή να βγάζεις πολλά και να ξοδεύεις πολλά, να τρως και να ντύνεσαι ακριβά, να έχεις καινούριο ρολόι, καινούριο αυτοκίνητο, καινούριο σπίτι… Είμαστε ξεκάθαρα τα πιο καταναλωτικά όντα στη γη και τα πιο αχάριστα και άπληστα. Δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα.

Τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη έχουν ως μέλημά τους μόνο το να τραφούν και να αναπαραχθούν. Και ναι, δεν είμαστε στην κατηγορία των ζώων, αλλά νομίζω ότι το να αγοράσει κάποιος το πιο καινούριο μοντέλο αυτοκινήτου, ενώ δεν έχει να καλύψει άλλες ανάγκες ξεφεύγει από τη σφαίρα του νορμάλ. Πιστεύω πως ο κόσμος πλέον δεν μπορεί να γεμίσει το συναισθηματικό κενό που έχει με πράγματα απλά, αλλά τόσο σημαντικά, όπως είναι η μόρφωση, η αγάπη, η προσφορά στους άλλους ανθρώπους ή η δημιουργία και… προσπαθεί να εξαγοράσει την ευτυχία του.

Δυστυχώς αυτό που προωθούν τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο είναι όμορφες γυναικείες παρουσίες, με ψεύτικη πλαστή ομορφιά, τύπου Barbie και καλογυμνασμένες αντρικές παρουσίες με αστραφτερό χαμόγελο, τύπου Ken. Όταν όμως κλείσουν οι κάμερες, η Barbie γίνεται ασήμαντη και ενίοτε ο Ken φεύγει με τη φίλη της…

Γι’ αυτό φίλοι μου, πρέπει άμεσα, όλοι μας, να σταματήσουμε να στεκόμαστε στα υλικά αγαθά και να τα κάνουμε αυτοσκοπό της ζωής μας και να αρχίσουμε να ψάχνουμε την ουσία των πραγμάτων και το νόημα της ζωής, Κανένας δεν είναι καλύτερος από εμάς, επειδή γεννήθηκε σε πιο ευκατάστατη οικογένεια από τη δική μας. Όλοι τις ίδιες βιοποριστικές και συναισθηματικές ανάγκες έχουμε. Η ευτυχία δεν κρύβεται στα πολλά, αλλά στα αληθινά. Και όσοι από εσάς έχετε κάτι που σας περισσεύει, βοηθήστε κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη από το να αγοράσετε κάτι άχρηστο που θα καταλήξει στην αποθήκη σας… Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία!


Βάσια Γκούβρα, Πολιτισμιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου