Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Health's Spot

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

Σήμερα θα "ξεφύγουμε" λίγο, από τις καθιερωμένες γενικές συμβουλές μας, ώστε να επικεντρωθούμε στην Πασχαλιάτικη δίαιτα μας.

Η μεγάλη παγίδα, έγκειται στο ότι νηστεύεις 7-40 μέρες σκληροπυρηνικά ή πιο soft, ανάλογα την πεποίθηση. Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι πρόκειται περί σφάλματος, η μαζική εισαγωγή τροφίμων και δη κρέατος και κορεσμένων aka "κακών" λιπαρών.
Τίθεται θέμα υγείας, γιατί δεν είναι λίγα τα περιστατικά, τα οποία καταλήγουν στα νοσοκομεία, με διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα.
Και κάπου εδώ, είναι που μου λες: " εντάξει τώρα, δεν παίζει να μην φάω σούβλες από το πρωί, αλλά τι μου προτείνεις ώστε να προφυλαχτώ; ". Εγώ θα σου πω, εσύ κρατά όσα μπορείς, για να μην μου κλαίγεσαι την επόμενη:

Είναι γνωστό έθιμο, το χθεσινοβραδινό φαγοπότι, που εισήγαγε το κρέας και τα υπόλοιπα "απαγορευμένα" προϊόντα της νηστείας, στη διατροφή μας μετά την αποχή.
Ελπίζω να περιορίστηκες στην κατανάλωση, της μαγειρίτσας (η οποία είναι ο επίλογος της νηστείας και ο πρόλογος της κανονικής δίαιτας μας), μικρής ποσότητας τυριού, ενος αυγού και μιας σαλάτας. Ελπίζω... για να αποφευχθεί το πρώτο σοκ και να διευκολύνει η πέψη.
Γενικότερα, θωρακίσου με λαχανικά κατά τη διάρκεια Σαββάτου και ειδικά Κυριακής. Οι φυτικές ίνες, θα σε εμποδίσουν από λαιμαργικές πανωλεθρίες και εν μέρει, θα σε προστατέψουν από την μαζική κυκλοφορία λιπών και σακχάρου στο αίμα.

 Λοιπόν. Στο ζουμί.
Δεν χρειάζεται λοιπόν,να τρώμε ακατάσχετα όλη μέρα, τα πάντα επι πάντα των πάντων αμήν. Έχεις τόσες ώρες. Χώρισε τα γεύματα σου λογικά με σύνεση και φάε όσα σου έλειψαν, δεν υποστηρίζω το αντίθετο.

Παράδειγμα το πρωί ξυπνώντας, άντε να δεις που ψήνουν το αρνί ή ξεκινά εσύ. Φτιάξε ένα τοστάκι να φας, με τυράκι και γαλοπούλα και αυγό. Ή ένα γιαουρτάκι με μέλι και τσουρέκι ή γάλα με δημητριακά και λίγο σοκολατίτσα ίσως;

Ξεκινάς ψήνεις. Άσε την πετσούλα και το τσιμπολόγημα συνέχεια και τις μπυρες. Φάε κανα φρούτο και 2-3 πασχαλινά κουλουράκια μικρά.

Και έρχεται το γεύμα. Ε να! Φάε ορίστε. Μισό! Πρώτα τη σαλατίτσα. Μπόλικη. Κι άλλο λίγο... καλά είσαι. Πάρε το πιατάκι σου το ευμέγεθες (όχι το ταψί δεν είναι πιάτο. Μια διάμετρος 20cm είναι πολύ μεγάλο οκ) και βάλε μέσα το αρνάκι σου, το κοκορετσάκι σου, το αυγούλακι σου και το τυράκι σου. Τέλεια είσαι.
 Λογικά δε θα έχεις σκάσει και ύστερα από κανα τρίωρο, μπορείς να φας ένα παγωτάκι στον καφέ.

Το βράδυ αν θέλεις, μια σαλάτα με (έλαιο)λαδάκι, 10 ελίτσες και είσαι ρολόι στο έντερο που τόνωσες τη συσταλτικότητά του.

Και ήρθε η Δευτέρα...

Μια μέρα ήταν το Πάσχα, αν τα πηγές καλά και όλα τα γεύτηκες και πολύ καλά νιώθεις χωρίς τύψεις. Μπορείς να ξαναγυρίσεις στην φυσιολογική σου διατροφή (που υποτίθεται είχες πριν). Προσπάθησε σήμερα, τα γεύματα σου να αποτελούνται αρκετά, από φρούτα και λαχανικά, ώστε να "αποτοξινωθείς" από τα χθεσινά. Προσοχή. Όχι μόνο φρούτα και λαχανικά. Αποτελούνται αρκετά είπα. Και το γιαουρτάκι σου και το τυράκι σου και το χθεσινό κρεατακι σου θα φας με ρέγουλα.
Και όσο μπορείς σε παρακαλώ, τελείωνε με τα χθεσινά. Αν είσαι εσύ ο οικοδεσπότης, μοίρασε και στα σπίτια των φιλοξενούμενων, αν είσαι καλεσμένος -και σου δώσουν- πάρε λίγο.

Ποιά είναι η φιλοσοφία της μέρας της Αναστάσης του Κυρίου;
Δοξάζουμε τον Κύριο και χαιρόμαστε που αποτέλεσε την μεταλαμπάδευση της ελπίδας και της καλοσύνης; Όχι.

Αποποιούμαστε τις αμαρτίες μας, ζητάμε συγχώρεση και φοράμε λευκά πέπλα, νέας ενάρετης ζωής; Όχι.

Τρώμε αρνιά, κοκορέτσια, τηγανίτες πατάτες, σοκολάτες, αυγά, τυριά, γάλατα, γιαούρτια, χωρίς σειρά, χωρίς όρεξη, έτσι απλά για να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας, που έκανε ο ίδιος την επιλογή να νηστέψει; Ναι (πίνοντας αλκοόλ ολημερίς φυσικά κι ας μην το στερηθήκαμε ποτε).
Ζούμε στην χώρα του πάρτυ. Για οποίο λόγο για κάθε λόγο. Και αύριο μετά είναι και μεθαύριο και όλες οι μέρες μέρες είναι. Ζήσε σήμερα για μπορείς να φας αύριο.

( Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα )


Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων - Στέλεχος διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου