Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Όποιος βιάζεται … μπορεί να σκοντάψει

Παραφρασμένη , το δίχως άλλο η φράση του τίτλου, αλλά νομίζω ταιριάζει απόλυτα στο σημερινό μας άρθρο. Ο λόγος είναι για τις επερχόμενες επαναληπτικές εκλογές στην Γαλλία , που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Μάιου μεταξύ του κεντρώου (πρώην Σοσιαλιστή) Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν . Θα μου πείτε όμως πώς συνδέεται ο τίτλος με τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ; Είναι πολύ απλό , καθώς σκοπός του άρθρου μου είναι αυτή τη φορά να αναλύσω την τάση που έχουν τα media αλλά και η γενικότερη πολιτική σκηνή να υποστηρίξουν με κραυγαλέο τρόπο έναν υποψήφιο , περιθωριοποιώντας τον αντίπαλο με το αποτέλεσμα αυτής της ξεκάθαρης προτίμησης στον έναν να μην φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η υποστήριξη από τα media, μέσω των δημοσκοπήσεων (δίνουν μια ξεκάθαρη νίκη) αλλά και όλων των ηγετών της Ευρώπης, βρίσκεται στο πρόσωπο του Εμμανουέλ Μακρόν, χωρίς βέβαια να παρατηρούμε κάποιο συγκεκριμένο λόγο υποστήριξης του, πέρα από το γεγονός πως είναι προτιμότερος από την ευρωσκεπτικιστική και ακραία Λεπέν. Βέβαια αυτή η τάση και στήριξη χωρίς αρκετά επιχειρήματα μπορεί και να οδηγήσει σε ανατροπή των αναμενόμενων εξελίξεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των προεδρικών εκλογών των Η.Π.Α., κατά τις οποίες ενώ όλοι οι ηγέτες ,οι καλλιτέχνες και τα Μ.Μ.Ε., έδειχναν πως νικήτρια θα ήταν η Χίλαρυ Κλίντον, οι εκλογές είχαν τον αντίθετο τέλος με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στο ανώτατο αξίωμα της Αμερικής  να είναι γεγονός, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και επιθυμίες των ατόμων που υποτίθεται ότι επηρεάζουν τον λαό.

Το άλλο παράδειγμα, αν και όχι με υποψηφίους αλλά με τάση υποστήριξης από τους πολιτικούς και από τα media, δεν είναι άλλο από τα δημοψηφίσματα της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας που ενώ οι περισσότεροι πολιτικοί , οι άλλοι ηγέτες του κόσμου , οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έδειχναν την ξεκάθαρη στήριξη τους στο ΝΑΙ αναφέροντας με «καταστροφικό» τρόπο τις επιπτώσεις του ΌΧΙ στις εκάστοτε περιπτώσεις και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την υπεροχή του ΝΑΙ, και στις δύο περιπτώσεις ο κόσμος κόντρα στο αναμενόμενο ψήφισε υπέρ του αντίθετου (και στις δύο φορές νίκησε το ΌΧΙ όπως είδαμε).


Όποιος λοιπόν βιάζεται και προβλέπει με πολύ σιγουριά το αποτέλεσμα σε κάτι και ιδιαίτερα σε μια εκλογική διαδικασία, καλά θα κάνει να περιμένει για το λόγου το αληθές. Για να είμαι ρεαλιστής και εγώ πιστεύω πως την ερχόμενη Δευτέρα η Γαλλία θα έχει νέο Πρόεδρο τον Μακρόν αλλά ας κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις. Η Ιστορίας μας έχει δείξει πως πολλές φορές ο κόσμος μπορεί να μας εκπλήξει, ευχάριστα ή δυσάρεστα. 

Βάλλας Γεώργιος , Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου