Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Health's Spot

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ


 ‘’Κοίτα η διπλανή. Μα τι οπίσθια και καλοσμιλεμένα πόδια… Και αυτή η κοιλιά! Και εγώ δεν έχω αλλά εκείνης, είναι πλάκα, σφιχτή και με ωραίες γραμμές. Αλλά τα χέρια, θα με τρελάνουν, δεν κρεμάει τίποτα. Μα γιατί; Και εγώ τόσους μήνες γυμνάζομαι και προσέχω, αλλά δυστυχώς αυτή είναι τυχερή από την φύση’’

   Λοιπόν, σου έχω νέα! Όχι δεν είναι τυχερή από τη φύση. Τι έκανες τόσο καιρό; Πήγαινες στο γυμναστηριάκι σου, ωραία και καλά, φορούσες ακουστικά, έκανες 30’-40΄ διάδρομο στην αρχή και ύστερα, κυκλικό όλα τα μηχανήματα. Με τα πιο ελαφριά κιλά που υπάρχουν (άντε 5-10), στέλνοντας μηνύματα στο μωρό και στο τέλος πάλι ποδήλατο ή ελλειπτικό. Όταν βαριόσουν, πήγαινες σε κανένα ομαδικό πρόγραμμα. Και όλα αυτά, με αφαγία ή σοκολάτες.
Συνοψίζοντας, έκανες μονάχα αερόβια εκγύμναση, ήπιας έντασης και είχες μικρή πρωτεϊνική πρόσληψη. Δηλαδή; Όχι μόνο, δεν ανέπτυσσες τον μυϊκό σου ιστό, αλλά τον έκαιγες κιόλας.
Τι εννοώ μυϊκό ιστό; Τα οπίσθια, τα πόδια, την κοιλιά και τα χέρια της διπλανής.

  Πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες, προτιμούν προπονήσεις με αντιστάσεις και όχι διαδρόμους, γιατί η ήπια αερόβια άσκηση, σε αντίθεση με την αναερόβια αντιστάσεων, καίει θερμίδες όσο την κάνεις. Οι αντιστάσεις πάλι, λόγω προσπάθειας χτισίματος μυϊκού ιστού, καίνε και 36-48 ώρες ύστερα.
 ΕΡΩΤΗΣΗ: ‘’Μα δεν θα γίνω μεγάλη και τεράστια, με κάτι πλάτες ΝΑ (με το συμπάθιο και κάτι κοιλιακούς κομμάτια; Απαπαπαπαπαπ δεν θέλω με τίποτα να μοιάζω με άντρα, σαν αυτές που βλέπω και έχουν τεράστιους μύες’’
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ. Η γυναίκες, δεν έχουν ούτε κατά διάνοια, ικανές ποσότητες τεστοστερόνης, ώστε να αναπτύξουν τέτοιου είδους μάζα, με φυσικό τρόπο. Δεν μπορούν, δεν θα μπορέσουν. Ίσα, ίσα, πιο αναίμακτα και άκοπα από τους άντρες –καθώς ωφελούνται περισσότερο από τις αντιστάσεις- μπορούν να διακρίνουν, ένα σφιχτό, καλοσμιλεμένο, αθλητικό σώμα.


  Παράτα λοιπόν, αυτούς τους μισόκιλους ροζ αλτήρες και κάνε σοβαρή γυμναστική.
Εφόσον οι γυναίκες, δεν γίνεται, ούτε καν να πλησιάσουν το μέγεθος των αντρικών μυώνων, θα πρέπει να προσπαθούν με πιο βαριές επαναλήψεις, για να εντοπίσουν δύναμη και μυϊκή διάκριση. Όταν μιλάμε για αντιστάσεις, είπαμε ότι η τεστοστερόνη, είναι η βασική διαφορά, αντρών και γυναικών, οπότε για να καλυφθεί, θα πρέπει οι γυναίκες να ερεθίσουν την αυξητική τους ορμόνη, για να μεγαλώσουν την οστική και μυϊκή τους πυκνότητα, να κάψουν περισσότερο λίπος και να αυξήσουν το μεταβολισμό τους.
  Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν, ότι η αυξητική ορμόνη στις γυναίκες, ανταποκρίνεται καλύτερα, στις μέτριες προσπάθειες, περίπου 12 επαναλήψεις ή/και στις βαριές προσπάθειες, περίπου 3 επαναλήψεις. Οι γυναίκες, πρέπει στις προπονήσεις τους, να έχουν βαριές προσπάθειες (χωρίς να αμελούν την αερόβια, όταν και όσο πρέπει)

  Μην φοβάσαι και μη συσχετίζεις στο μυαλό σου τα βάρη αγαπητή, με γορίλες που φωνάζουν, ιδρώνουν, βρίζουν και σπρώχνουν μπάρες στον πάγκο.  Οι γορίλες είναι γορίλες, τα βάρη είναι βάρη, εσύ είσαι εσύ. Όμορφη και εκλεπτυσμένη.
Δεν θα περιορίσουν τα οφέλη σου, εν αντιθέσει, θα τα απογειώσουν, αυξάνοντας μεταβολικό ρυθμό, καύση θερμίδων, αλλά και συνεχή βελτίωση, αφού ως γνωστόν η άλιπη μάζα, καίει θερμίδες και όση περισσότερη χτίσεις τόσο περισσότερες θα κάψεις. Επίσης, οι αντιστάσεις, θα επιφέρουν οφέλη στην πίεση του αίματος και τα επίπεδα χοληστερίνης σου, μειώνοντας τα ρίσκα καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης, αλλά και κατάθλιψης ελέγχοντας τα επίπεδα κορτιζόλης.
  Εν τέλει, θα εντοπίσεις πολύ καλύτερα επίπεδα ορθοσωμίας, ευεξίας και αυτοπεποίθησης καθημερινά.

  Σκέψου έξω απ’ το κουτί και βγες από την ζώνη που νιώθεις άνετα. Εξάσκησε καλά την τεχνική σου, με χαμηλά βάρη στις ασκήσεις και αύξανε προοδευτικά, εως ότου φτάσεις κάποιο μεγάλο -υποκειμενικά- βάρος που να εκτελείται μόνο λίγες φορές.



( Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα )

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων - Στέλεχος διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου