Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Smash Point: Anniversary Day

ΜΟΥΣΕΙΑ: OI ΚΡΥΠΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα  Μουσείου και ως λάτρης της Ιστορίας , βρήκα μια καλή ευκαιρία να αναλύσω το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αυτών των “θησαυροφυλακίων” της Ιστορίας του κόσμου μας καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να επισκεπτόμαστε τα εν λόγω μέρη για να μάθουμε το παρελθόν μας , ένα παρελθόν που είτε το πιστεύετε ή όχι είναι ζωτικής σημασίας να το γνωρίζουμε.

Ξεκινάω λοιπόν με το πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να υπάρχουν και να διατηρούνται οι μουσειακοί χώροι. Πιστέψτε με είναι απαραίτητη η ύπαρξη τους καθώς οι μουσειακοί χώροι έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για το λόγο της φύλαξης, της συντήρησης και της έκθεσης των αντικειμένων που “φιλοξενούν”. Γιατί ; Γιατί έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές προκειμένου τα εκθέματα να είναι ασφαλή , να εξετάζονται και να συντηρούνται από ειδικούς  σε χώρους που δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα  των εκθεμάτων καθώς και να είναι “διαθέσιμα” στο κοινό να τα δει και να μάθει από αυτά , κάτι που δεν θα ήταν εφικτό αν τα ιστορικά αυτά αντικείμενα ( αγάλματα , πίνακες , σκελετοί παλαιών ζώων) βρισκόντουσαν σε ιδιωτικές και κατά συνέπεια μη προσβάσιμες συλλογές.

Ας συνεχίσουμε και στο δεύτερο κομμάτι του άρθρου που δεν είναι άλλο από το πόσο σημαντικό είναι να επισκεπτόμαστε τα μουσεία. Θα με ρωτήσει κανείς γιατί για να δούμε αρχαία μάρμαρα, ή κάποιους πίνακες; Η απάντηση μου είναι ναι γιατί έτσι μαθαίνουμε το από που προήλθαμε, πως εξελιχθήκαμε ,και είτε το πιστεύετε η όχι μαθαίνουμε και το μέλλον μας. Η Ιστορία κάνει κύκλους οπότε αν ξέρουμε το παρελθόν μπορούμε έστω να προβλέψουμε κάπως το μέλλον… το οποίο μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικό.

Κλείνοντας λοιπόν το άρθρο θα παρακινήσω όλους εσάς με αφορμή την σημερινή μέρα να αφιερώσετε ένα πρωινό Σαββάτου να επισκεφθείτε ένα μουσείο και πιστέψτε με θα σας προσφέρει πολλά . Θα χρησιμοποιήσω την αγαπημένη μου φράση για να δείξω την σημαντικότητα της γνώσης που προσφέρουν τα μουσεία , που προέρχεται από τον Ισπανό Φιλόσοφο George Santayana:  Αυτοί που δεν γνωρίζουν το παρελθόν τους… είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν.


Βάλλας Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου