Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Smash Point : Guest Hour

Αυτοάμυνα. Τι είναι;

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο τομέα Ασφάλειας και Ατομικής Προστασίας. Έχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και φυσική με μεταπτυχιακό τίτλο. Όμως η καρδιά μου είναι στις πολεμικές τέχνες με τις οποίες ασχολούμαι εδώ και σχεδόν 24 χρόνια έχοντας εκπαιδευτεί στο Shotokan Karate, Judo, Jiu Jitsu, Kendo, Aikido, και τελευταία 8 χρόνια είμαι μαθητής και εκπαιδευτής της Ισραηλινής τέχνης Krav Maga. Μαζί θα γνωρίσουμε κάποια πράγματα σε αυτό το τομέα ενώ θα δούμε και θέματα προσωπικής ασφάλειας αφού η εγκληματικότητα είναι αρκετά υψηλή. 

Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιες μορφές άμυνας μέσω των ταινιών δράσης, ξέρετε «Λέγετε καράτε και είναι απλό» ή τις άπειρες φάπες που μοίραζε ο Μπρους Λι. Λίγοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί ενώ όπως πάντα στην Ελλάδα η παραπληροφόρηση δίνει ρεσιτάλ.

Ουσιαστικά έχουμε 2 κατηγορίες τις πολεμικές τέχνες και τα συστήματα αυτοάμυνας. Οι πολεμικές τέχνες είναι όπως είναι το Karate, το Tae Kwon Do, η πυγμαχία, το kick boxing, το Judo κ.α. Είναι συστήματα προερχόμενα κυρίως από την Άπω Ανατολή (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϋλάνδη) που ξεκίνησαν σαν μορφή άοπλης πάλης με σκοπό να προστατεύσει τον χρήστη από ένοπλο ή άοπλο αντίπαλο. Τα κύρια προβλήματα με τις πολεμικές τέχνες είναι ότι έχουν εξελιχτεί σε αθλήματα με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μαθαίνουν ουσιαστικά την αυτοπροστασία τους αλλά απλά πώς να είναι αθλητές. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα συστήματα δεν έχουν εξελιχτεί, δηλαδή εδώ και αιώνες ακολουθούμε το τι είπε ο μέγας Δάσκαλος χωρίς ποτέ να μάθουμε το λόγο γιατί κάνουμε αυτή τη κίνηση ή να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε νέες απειλές (πχ επίθεση με πυροβόλο όπλο κ.α.).

Από την άλλη έχουμε τα συστήματα αυτοάμυνας με πιο γνωστό το Ισραηλινό Krav Maga (Κοντινή Μάχη). Τα συστήματα αυτοάμυνας είναι υβριδικά και έχουν πάρει στοιχεία από διάφορες πολεμικές τέχνες όπως πυγμαχία, Judo, Jiu Jitsu κ.α. τα οποία έχουν απλουστεύσει με σκοπό να είναι πιο εύκολα να κατανοηθούν και να εφαρμοστούν από τον μαθητή σε μια κατάσταση ανάγκης.  Επίσης συνεχώς αναβαθμίζονται με τον εμπλουτισμό νέων τεχνικών βάση απειλών και επιθέσεων, και ένοπλων και άοπλων, που δυστυχώς το έγκλημα βρίσκει με περισσή ευκολία. Αποτέλεσμα αυτού είναι η γρήγορη διάδοση των συστημάτων αυτών τόσο σε πολίτες όσο και σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις.

Σαν εκπαιδευτής Krav Maga φυσικά θα ευλογήσω τα γένια μου όπως θα φανταστεί ο αναγνώστης. Όπως ανέφερα και πριν ασχολούμαι με τον κλάδο σχεδόν 24 χρόνια και έχω εκπαιδευτεί σε διάφορες πολεμικές τέχνες ενώ τα τελευταία 8 χρόνια είμαι μαθητής και εκπαιδευτής Krav Maga ανήκοντας στην International Krav Maga Federation, την μεγαλύτερη ομοσπονδία Krav Maga παγκοσμίως. Από την δική μου εμπειρία έχω δει ότι με τα συστήματα αυτοάμυνας μπορώ να προστατευτώ και να προστατεύσω τρίτους πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι με τις πολεμικές τέχνες που ουσιαστικά πολλές φορές ένοιωθα γυμνός γιατί δεν είχα μάθει τον αυτοσχεδιασμό και την φυσική αντίδραση ενώ είχα να εκτελέσω πολύπλοκες και μη ρεαλιστικές άμυνες σε επιθέσεις. Έτσι βρήκα το Krav Maga όπου και παρέμεινα. Βέβαια ο καθένας κάνει τις επιλογές βάση του τι τον ενδιαφέρει και τι ταιριάζει στην δική του προσωπικότητα και για αυτό το λόγο βλέπουμε ότι έχουμε χιλιάδες συστήματα πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη παράδοση στο τομέα αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη παγκόσμια καταγραφή πολεμικής τέχνης είναι στην Αργοναυτική Εκστρατεία όπου οι Λάκωνες Διόσκουροί πολεμούσαν με το παγκράτιο (όλη η δύναμη) ενώ έχουμε στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα αγωνίσματα της Πάλης και της πυγμαχίας. Συνεχίζοντας αυτή τη παράδοση χιλιάδες Έλληνες εκπαιδεύονται σήμερα σε διάφορα συστήματα είτε για λόγους υγείας και άθλησης είτε για λόγους προσωπικής άμυνας. Βέβαια υπάρχει και η παραπληροφόρηση ότι οι πολεμικές τέχνες είναι του διαβόλου και θα μας κάνουν δολοφόνους. Δεν ισχύει, του εναντίον οι συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από άτομα συνειδητοποιημένα όπου μαθαίνει αυτοεκτίμηση και αυτοπειθαρχία έτσι σπάνια θα δούμε τα αίσχη που βλέπουμε στις κερκίδες ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Τα συστήματα αυτοάμυνας είναι απόλυτα ασφαλή και θα διδάξουν στον μαθητή σε σύντομο χρονικό διάστημα και πολύ πιο εμπεριστατωμένα πώς να προστατευτεί από  ένοπλες και άοπλες απειλές και επιθέσεις, κάνοντάς τα ιδανικά για παιδιά και για γυναίκες που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων βίας.  Χιλιάδες άτομα στην Ευρώπη κάθε χρόνο σώζονται από χρήση τέτοιων συστημάτων ενάντια σε διαφόρων ειδών επιθέσεις. Με τη σωστή προετοιμασία θα είμαστε έτοιμοι, διότι αν γίνουμε θύματα επίθεσης δεν ξέρουμε τι βλάβες θα αποκτήσουμε ή ακόμα αν θα επιβιώσουμε από την επίθεση. Έτσι προπόνηση άμεσα!!

Θοδωρής Δ. Σαράφης
Εκπαιδευτής Krav Maga
International Krav Maga Federation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου