Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Smash Point: Guest Hour

   Η αρχαιολογία του Ελληνικού Στρατού

Στις 18 και στις 19 Απριλίου 5 ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων έχασαν την ζωή τους σε διατεταγμένη υπηρεσία. 1 Υποστράτηγός, 1 συνταγματάρχης, 1 ταγματάρχης, 1 λοχαγός και ένα δεκανέας πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα προσφοράς στην Πατρίδα, δηλαδή προς όλους μας. Όμως γιατί χάθηκαν;

Από την μία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ατυχημάτων στο ΝΑΤΟ εν καιρώ ειρήνης παρόλο που είναι συνεχώς σε πίεση. Για να δούμε 2 απλά παραδείγματα :
·         Πολεμική Αεροπορία είμαστε οι μοναδικοί που πετούμε σε καθημερινή βάση πολεμικές αποστολές στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή όλες οι υπόλοιπες αεροπορίες στις 2 σχολάνε και δεν πετάει τίποτε ή πετάνε 1 ώρα την εβδομάδα. Έτσι τις ώρες πτήσης που έχει ένας Έλληνας σμηναγός με 10 έτη υπηρεσίας δεν τις έχει ένας Ολλανδός, Βρετανός ή Γερμανός σμήναρχος με 20 έτη υπηρεσίας.
·         Ο Ελληνικός Στρατός σε περίοδο ειρήνης έχει από τις υψηλότερες κινητοποιήσεις προσωπικού στο ΝΑΤΟ.

Άρα στατιστικά είναι λογικό να έχουμε πιο πολλά ατυχήματα από ότι άλλοι στρατοί. Όμως χάρη στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και ειδικά των τεχνικών των 3 κλάδων τα ποσοστά ατυχημάτων είναι κάτω από το μέσο όρο του ΝΑΤΟ και πλησιάζουν το στατιστικό λάθος.
Όμως αυτό δεν δικαιολογεί του 5 θανάτους. Μήπως πρέπει να δούμε κάποια πράγματα με άλλη σκοπιά. Για τους ενστόλους οι μεγάλοι υπεύθυνοι είναι η πολιτική ηγεσία που από τα τελευταία 15 χρόνια έχει υποβαθμίσει αρκετά τις ένοπλες δυνάμεις. Έτσι έχουμε αρκετά οπλικά συστήματα αρχαιολογίας αλλά και μεγάλου κόστους συντήρησης. Ανάμεσά τους είναι και τα ελικόπτερα ΑΒ-205 όπως αυτό που έπεσε στις 19 Απριλίου και παρέσυρε στο θάνατο 4 αξιωματικούς του στρατού. Τα εν λόγω ελικόπτερα είναι με μέσω όρο ηλικίας τα 50 έτη με παλαιά συστήματα που δεν ενδείκνυνται σε πολεμικές αποστολές.

Όμως οι πολιτικοί μας για να μην έχουν να αντιμετωπίσουν το μένος συγκεκριμένων φιλελεύθερων παρατάξεων δεν έχουν κάνει τα δέοντα για την αντικατάστασή τους. Μάλιστα εδώ και 5 χρόνια οι ΗΠΑ πρόσφερουν 40 ελικόπτερα UH-60 Blackhawk ελαφρά μεταχειρισμένα που θα καλύψουν τις ανάγκες από τα 98 γερασμένα και επικίνδυνα ΑΒ-205. Όμως δεν πρέπει να μας πουν φιλοαμερικάνους και έτσι το αίτημα είναι βαλτωμένο.

Εν συνεχεία οι κυβερνήσεις από το 2005 και μετά έχουν παγώσει μεγάλο μέρος των ανταλλακτικών με αποτέλεσμα οι 3 κλάδοι να έχουν μειωμένες διαθεσιμότητες υλικών που φτάνουν σε απαγορευτικά νούμερα. Έτσι ενώ ήταν να λαμβάναμε 20 σύγχρονα ελικόπτερα ΝΗ-90 τελικά έχουμε λάβει περι τα 12 εκ των οποίων ούτε τα μισά δεν είναι σε πτητική κατάσταση λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών ενώ από αυτά που πετάνε τα περισσότερα κάνουν καθήκοντα ταξιτζή για τους πολιτικούς και ειδικά για τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ Καμμένο. Βέβαια ο Έλληνας ενδιαφέρεται για το Survivor  και όχι για την άμυνά του.

Έτσι από την μια μιλάμε για προμήθεια 20 υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35 για να αντιτάξουμε στην Τουρκία, από την άλλη δεν ξέρουμε πως θα τα έχουμε σε πτητική κατάσταση. Γιατί αντι των 20 F-35 να μην διατεθούν τα χρήματα σε ανταλλακτικά για να ανέβει η διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μέσων για τα επόμενα 5 χρόνια σε επίπεδα άνω του 80%;
Γιατί δεν κοιτάμε την προμήθεια σύγχρονου πολεμικού υλικού από τα αποθέματα των στρατών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας; Παράλληλα μπορούμε να αποσύρουμε την αρχαιολογία όπως τα ΑΒ-205 ή τα ΤΟΜΠ Μ-113;

Γιατί πρέπει να παίζουμε με την Τουρκία με το δόγμα ότι πρέπει να έχουμε αριθμούς αλλά όχι ποιότητα; Έτσι έχει η Τουρκία 2000 τεθωρακισμένα, πρέπει και εμείς να έχουμε 1700 τεθωρακισμένα τη στιγμή που οι ανάγκες είναι για 500 τεθωρακισμένα. Έτσι θα μπορέσουμε να αποσύρουμε τις αρχαιολογίες όπως άρματα Μ-48 (παραδόθηκαν το 1954) και τα άρματα Μ-60 (παραδόθηκαν το 1968).

Αν η πολιτική ηγεσία θελήσει μπορεί να βρει συμφέρουσες λύσεις και λύσει τα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτικά έχουμε:
·         Μείωση των στρατοπέδων από 805 σε 136 όπως είναι οι αιτήσεις από το Γενικό Επιτελείο Στρατού βάση αναγκών. Γιατί δεν το κάνουμε; Ρουσφέτια στις τοπικές κοινωνίες
·         Απόσυρση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων όπως άρματα Μ-48 και Μ-60, ελικόπτερα ΑΒ-205, εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-2, ΤΟΜΠ Μ-113, αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-109.
·         Αναπροσαρμογή του θέματος των αεροδιακομιδών.

Όσο αφορά προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων από πλεονάσματα που καλύπτουν πάγιες ανάγκες θα αναφέρουμε ενδεικτικά 4 :
·         10 Αεροσκάφη C-130 J από τη Βρετανική Αεροπορία που μπορούν να αντικαταστήσουν τα 15 C-130 Η και με μείωση κόστους λειτουργίας κατά 35%
·         800 τροχοφόρα ΤΟΜΠ Fuchs Τεχνολογίας 1990 από τη Γερμανία για αντικατάσταση ορισμένων Μ-113 ιδίως σε μονάδες σε νησιά και σε ορεινά εδάφη που τα ερπυστριοφόρα είναι ακατάλληλα
·         Προμήθεια ΔΩΡΕΑΝ 40 Ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk από τις ΗΠΑ για αντικατάσταση των 98 ΑΒ-205 της Αεροπορίας Στρατού.

·         Προμήθεια ΔΩΡΕΑΝ 36 συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M-270 MLRS από Γερμανία και ΗΠΑ καλύπτοντας την πάγια ανάγκη του στρατού για επιπλέον 36 συστήματα.

Τέλος πρέπει επιτέλους η πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί και με τον στρατιώτη που έχει υλικά της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ. Έτσι άμα δούμε τη ταινία Platoon και τον σύγχρονο Έλληνα στρατιώτη βλέπουμε τη μόνη διαφορά να είναι το διαφορετικό τυφέκιο. Έτσι ο Έλληνας στρατιώτης έχει στις περισσότερες μονάδες κράνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να έχει στολή σχεδίασης του 1970, να έχει απαράδεκτα άρβυλα που δημιουργούν τραυματισμούς συνέχεια στα πόδια, να έχει αδιάβροχα της εποχής του 1960, σκηνές του 1950. Και τα περισσότερα που έχει είναι διαλυμένα. Μήπως αντί να κοιτάμε μόνο για οπλικά συστήματα να δούμε και τον ταπεινό στρατιώτη πεζικού;

Έτσι βλέπουμε ότι συνεχώς οι στρατιωτικοί επιβεβαιώνονται όταν ζητούν αλλαγές αλλά η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί και απλά μας στέλνει τα συλλυπητήριά της με ξύλινους λόγους.


Θ.Σ. Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου