Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

O Σοσιαληστής Οικονομολόγος

Μέτρα και αντίμετρα....ποιός μετράει;

Τι είναι αντίμετρο; Μεγάλη η συζήτηση σχετικά με το νέο (να το χαιρόμαστε) Μνημόνιο που θα συζητηθεί σήμερα στην Βουλή. Αλλά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρόλο που θα υπάρχουν μέσα σημαντικά μέτρα, θα υπάρχουν επίσης σημαντικά και μάλιστα σημαντικότερα αντίμετρα.

Ας υποθέσουμε ένα μέτρο το οποίο προκαλεί αποτελέσματα Χ€. Αντίμετρο είναι αυτό το οποίο προκαλεί αποτελέσματα –Χ€, δηλαδή αντίθετα αποτελέσματα ίσης αξίας. Κατά συνέπεια με το να λέει η Κυβέρνηση ότι θα πάρει μέτρα αξίας  4,9 δις και αντίμετρα αξίας 7,5 δις, εφόσον αυτό ισχύει βέβαια, τότε λέει την αλήθεια και όντως τα αντίμετρα είναι άξια του ονόματός τους και έτσι πρέπει να λέγονται.

Πέρα από την καθαρή οικονομική λογική, ας δούμε πλέον με μάτια πρακτικού οικονομολόγου τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αρχικά, να πούμε κάτι πολύ βασικό. Το αντίμετρο οφείλει να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από ένα μέτρο στο σύνολο της οικονομίας. Δηλαδή π.χ. αν ένα μέτρο κόψει 1δις από συντάξεις και ένα άλλο μέτρο δώσει 1δις επιχορήγηση σε έναν ή περισσότερους εφοπλιστές και βιομήχανους, τότε το δεύτερο μέτρο είναι όντως αντίμετρο του πρώτου.

Με το σκεπτικό αυτό, το ότι η κυβέρνηση λέει ότι θα αντίμετρα θα ευνοήσουν άμεσα τους πληγέντες, είναι λίγο δύσκολο. Έμμεσα μπορεί να βοηθηθούν, αλλά να κόψεις μια σύνταξη για να της δώσεις επιπλέον επικουρικό, μάλλον δεν βγάζει νόημα και σίγουρα δεν είναι κάτι που θα δέχονταν οι δανειστές. Αλλά τέλος πάντων, αν καταφέρουμε ποτέ να βγάλουμε άκρη από ένα υπερεπείγον νομοσχέδιο 700 σελίδων, μιλάμε εκ νέου.

Αλλά ούτε εδώ θα σταθώ. Θέλω να μείνω λίγο περισσότερο στο σκοπό της λήψης των μέτρων.

Βλέπετε τα μέτρα που προβλέπονται στο 4ο κατά σειρά Μνημόνιο, έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού του κράτους. Με πιο απλά λόγια, κόβουμε λίγο από ότι δίνουμε και αυξάνουμε λίγο από ότι παίρνουμε (το λίγο είναι σίγουρα σχετικό βέβαια), προκειμένου να είμαστε σε λίγο καλύτερη ισορροπία. Με το σκεπτικό αυτό, τα αντίμετρα δεν βγάζουν κανένα νόημα.

Δεν είναι δυνατόν να προσπαθώ να εξοικονομήσω 5 δις περίπου, ενώ ταυτόχρονα δίνω σε παροχές ή επιδοτήσεις ή ότι άλλο άλλα 7,5 δις. Πρακτικά μένω με μια μαύρη τρύπα 2,5 δις. Άρα λέω κάτι που αποκλείεται να έχει γίνει δεκτό από τους δανειστές. Άλλωστε γιατί να πάρω αυτά τα 5 δις, αν σκόπευα απλά να δώσω άλλα 2,5 δις; Η απλή απάντηση είναι για αναδιανομή του πλούτου, με την αυθόρμητη ερώτηση να ακολουθεί... του ποιου;



Τέλος πάντων και για να μην πολυλογώ. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα από τα παρακάτω ισχύει:
1. Η Κυβέρνηση μας δουλεύει και λέει κατάφορα ψέμματα, τώρα για την ύπαρξη των αντιμέτρων ή για το ύψος του, δεν μπορώ να ξέρω.
2.  Η Κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει όντως αντίμετρα συνολικής αξίας 7,5 δις, απλά θα τα τεντώσει σε χρονικό διάστημα αρκετά μεγαλύτερο από ότι τα αρχικά μέτρα. Π.χ. μέτρα μέχρι το 2020, αλλά τα αντίμετρα θα έχουν ισχύ μέχρι το 2030. Άρα ανά χρόνο θα έχουν πολύ μικρότερη ισχύ (και κόστος).
3.  Η Κυβέρνηση ξεχνάει να αναφέρει ότι τα αντίμετρα αυτά θα ισχύσουν μόνο εαν υπάρχουν τα απαραίτητα πλεονάσματα και επιτευχθούν οι κατάλληλοι στόχοι. Άρα όχι μόνο δεν θα υπάρχουν αντίμετρα αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν στην θέση τους νέα μέτρα.


Δεν μπορώ να γνωρίζω τι από όλα αυτά ισχύει. Έχω σχηματίσει την άποψή μου, όπως πιστεύω και εσείς. Μένει να δούμε τι θα γίνει, σήμερα και αύριο, στην Βουλή. 

Μάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου