Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Smash Point : Guest Hour

   ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

Όταν ακούμε για στρατιωτική θητεία μας έρχεται στο νου απευθείας οι ατέλειωτες ώρες σκοπιάς σε όρχο, πυρομαχικά, κεντρική πύλη. Αποτέλεσμα ελλιπής εκπαίδευση, λιγότερος ελεύθερος χρόνος, καταπόνηση προσωπικού. Επίσης άλλο που μας έρχεται στο μυαλό είναι η αρχαιολογία υλικού και βέβαια τα τεράστια έξοδα δαπανών των ενόπλων δυνάμεων. Για όλα φταίνε οι καραβανάδες λένε πολλοί ενώ η θητεία είναι χάσιμο χρόνου και πληρώνουμε πάρα πολλά για την άμυνά μας. Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν αντιλέγω στους 2 αυτούς ισχυρισμούς αλλά ας κατηγορήσουμε άλλους και όχι τους στρατιωτικούς και θα δούμε γιατί.

Μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου και βάση των εμπειριών της δράσης των ανταρτών του ΔΣΕ αποφασίστηκε να υπάρχει μια πανσπερμία τμημάτων χωροφυλακής και στρατιωτικών μονάδων στην ύπαιθρο για λόγους ασφάλειας αλλά και οικονομικής τόνωσης της επαρχίας. Έτσι φτάνουμε σήμερα όπου ο Ελληνικός Στρατός έχει περί τα 805 στρατόπεδα ενώ αντίστοιχοι στρατοί ίδιας δύναμης έχουν πολύ λιγότερα όπως για παράδειγμα η Αυστρία έχει 12 στρατόπεδα, η Ελβετία 10 κ.α. Ναι αλλά αυτοί δεν έχουν απειλές όπως έχουμε εμείς από την Τουρκία ή δεν έχουν τόσα νησιά, δεκτό αλλά οι πραγματικές ανάγκες του στρατεύματος σύμφωνα με μελέτες του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι περί τα 130 στρατόπεδα και όχι 805.

Δυστυχώς σε αυτή τη προσπάθεια του στρατεύματος να ορθολογίσει τις δαπάνες του με μείωση των χώρων βρίσκουμε απέναντί μας τους επαρχιώτες και τη πολιτική ηγεσία. Οι πρώτοι δεν θέλουν να χάσουν τις χρυσές αγελάδες που ξεζουμίζουν οικονομικά ενώ οι πολιτικοί για να μην χάσουν την ψήφο των επαρχιωτών. Όμως αν κλείσουν τα 675 στρατόπεδα και συγχωνευτούν μονάδες θα γίνουν τρομερές εξοικονομήσεις που μπορούν να φτάσουν και τα 2 δις ευρώ ανα έτος. Παράδειγμα στην 861 ΑΒΥΠ στον Άγιο Στέφανο Αττικής μπορούν να μεταφερθούν άνετα 6 μονάδες διοικητικής μέριμνας που εδρεύουν στην Αττική. Αποτέλεσμα καλύτερη επάνδρωση, λιγότερες σκοπιές, περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερος ελεύθερος χρόνος και λιγότερες δαπάνες εγκαταστάσεων.

Τι θα κάνουμε τα στρατόπεδα που θα κλείσουμε; Υπάρχουν λύσεις:
·         Να γίνουν πάρκα με πράσινο κάτι που λείπει ειδικά στην Αθήνα, όπως έγινε τη δεκαετία του 1970 με το Γουδί που άλλωστε στέγαζε το Κέντρο Εκπαίδευση Τεθωρακισμένων πλέον έχει γίνει πάρκο με αθλητικές εγκαταστάσεις, πράσινο, γήπεδα και το θέατρο Badminton.
·         Να γίνουν φωτοβολταικά πάρκα όπως είχε προταθεί παλαιότερα από τον υπουργό κ Ευάγγελο Βενιζέλο όπου με την μετατροπή 5 στρατοπέδων σε φωτοβολταικά πάρκα θα μπορέσουν οι ένοπλες δυνάμεις να καλύψουν κατά 100% τις ανάγκες τους σε ρεύμα και με 40% μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτούν. Την ίδια στιγμή το ρεύμα αυτό μπορεί να διατεθεί και στο ευρύτερο δημόσιο, στους δήμους και στους πολίτες που θα επωφεληθούν από τη μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

·         Επίσης κάποια μπορούν να πωληθούν στο ΤΑΙΠΕΔ για μείωση του χρέους της Ελλάδος ή για κάλυψη αναγκών (συντάξεις, υγεία, παιδεία κ.α.)


Θ.Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου