Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΣΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΙΑ ?

Με αφορμή την νέα συμφωνία – νέα μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν αυτήν την Παρασκευή , για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ( ένα 4ο μνημόνιο μέτρων ουσιαστικά με διάρκεια μεγαλύτερη του 3ου προγράμματος), δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω το γεγονός πως πάντα όταν οι εκάστοτε ηγέτες της Ελλάδας διαπραγματεύονται με τους δανειστές μας, καταλήγουν με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να ψηφίζουν χειρότερα από τα αναμενόμενα μέτρα.

Ας ξεκινήσω από τον πρώτο υπεύθυνο για τον ερχομό των μνημονίων στην Ελλάδα και φυσικά μιλάω για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, που ενώ μίλαγε για διαπραγμάτευση με τους δανειστές και για ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα που θα έβγαζε την χώρα από την δυσχερή οικονομική θέση που έφερε η οικονομική διαχείριση Καραμανλή στη χώρα ( αν και ξεχνάμε πως το όλο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων χρεώνεται στην κυβέρνηση Σημίτη αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), έφερε το πρώτο μνημόνιο στη χώρα, γεμάτο με μειώσεις συντάξεων , μισθών και αυξήσεις σε φορολογία.

Δεύτερη και μη εξαιρετέα η “περήφανη” διαπραγμάτευση Σαμαρά με τον τότε πρωθυπουργό να μιλά από το Ζάππειο Μέγαρο για τερματισμό των μνημονίων και αληθινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την καλυτέρευση της οικονομίας της χώρας καθώς και την έξοδο της στις αγορές. Ο ίδιος παρονομαστής με τον ερχομό του 2ου μνημονίου και νέων επίπονων μέτρων προς απογοήτευση του Ελληνικού λαού που πίστευε σε μια καλυτέρευση των πραγμάτων και σε μια καλύτερη διαπραγμάτευση. Βέβαια η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε προς το τέλος της θητείας της την έστω και ισχνή καλυτέρευση των πραγμάτων με την μείωση του Φ.Π.Α στο 13% με αποτέλεσμα να υπάρξει μια οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις ,οπότε ίσως αν τα πράγματα διατηρούντο σε τέτοιο ρυθμό να είχαμε τώρα μια καλύτερη βιωσιμότητα από την υφιστάμενη.

Τελευταίος και ποιο “περήφανος” διαπραγματευτής από όλους τους προαναφερθέντες , ο νυν πρωθυπουργός μας που πραγματικά έχει τον δικό του τρόπο να ξεχωρίζει κάθε φορά . Αρχικά είπε για την πρώτη περήφανη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας…και μετά από 17 ώρες κατάφερε να φέρει χειρότερα μέτρα από αυτά που καταψηφίσαμε στο δημοψήφισμα!! Στην συνέχεια η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης δεν πήγε και καλύτερα με τον ερχομό νέων “ ψαλιδιών” σε μισθούς και συντάξεις. Και η “περήφανη” διαπραγμάτευση συνεχίζεται … με τα νέα μέτρα να έρχονται την Πέμπτη προς συζήτηση στο κοινοβούλιο και την Παρασκευή να ψηφίζονται. Νέα μέτρα αποτέλεσμα της νέας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα με ισχύ μέχρι το 2020.  


Ας είμαστε ρεαλιστές και ας δούμε την πραγματικότητα, κάποια μέτρα ήταν απαραίτητα στο σημείο που είχαμε φτάσει , αλλά στο βωμό του πελατειακού κράτους πάντα αποφεύγαμε ή φέρναμε μέτρα τέτοια για να μην δυσαρεστήσουμε την εκλογική μας δεξαμενή ( ανάλογα τον πρωθυπουργό). Οπότε πραγματικά περήφανη διαπραγμάτευση θα έχουμε από έναν πρωθυπουργό , που δεν θα υπολογίσει το πελατειακό κράτος, θα ξέρει ότι θα κάνει τα πάντα για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας  ανεξάρτητα από το αν θα ξαναβγεί και θα φέρει μέτρα απαραίτητα. Μέχρι τότε πιστεύω ότι θα δούμε πολλά “ περήφανα” μέτρα ακόμη , εις βάρος μας πάντα  αλλά “περήφανα”.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου