Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Smash Point : Guest Hour (με την βοήθεια του Σοσιαληστή Οικονομολόγου)

  Θέμα Ενέργειας

Στην Ελλάδα όλοι παραπονιούνται και γκρινιάζουν όταν τους έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Πράγματι πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Φανταστείτε ότι στη Γερμανία ο μέσος Γερμανός κερδίζει καθαρά περι τα 1100 ευρώ και το ρεύμα το μήνα κοστίζει 40 ευρώ ενώ στην Ελλάδα ο μέσος Έλληνας των 700 ευρώ λαμβάνει λογαριασμούς περίπου 40 ευρώ το μήνα. Αν ανάγουμε τα στοιχεία θα δούμε ότι βάση μισθού ο Έλληνας πληρώνει περί το 30% πιο ακριβό ρεύμα. Βέβαια σε αυτό έχουμε να βάλουμε δημοτικά τέλη και φυσικά την ΕΡΤ την οποία όλοι βλέπουμε συνεχώς.

Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας παράγει κατά κύριο τρόπο ενέργεια μέσω λιγνίτη, βλέπουμε στην Δανία το 100% της ενέργειας της να προέρχεται από ανεμογεννήτριες όπου με τη χρήση της Αιολικής ενέργειας παράγει φθηνή ενέργεια. Μάλιστα στη θάλασσα μέσα έχουν ένα τεράστιο πάρκο με ανεμογεννήτριες.

Εμείς στην Ελλάδα με τις 300 μέρες το χρόνο που έχουμε ήλιο και τους συνεχούς και ισχυρούς αέρηδες γιατί είμαστε τόσο πίσω; Ναι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την πράσινη ενέργεια αλλά τα περισσότερα έχουν κολλήσει στην μονοπωλιακή ΔΕΗ και φυσικά στην πολιτεία που αρνείται πεισματικά να χάσει τους ψήφους των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Έτσι έχουμε 2 πλάνα που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια έχουν μείνει στα χαρτιά. Το πρώτο ήταν να δεσμευτεί περιοχή στις Κυκλάδες για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ενώ στις βραχονησίδες να εγκατασταθούν φωτοβολταικά για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με μελέτες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα μπορούσαν να καλύψουν στο 100% τις ανάγκες της Ελλάδος σε ενέργεια με το μισό κόστος. Την ίδια στιγμή υπήρξε πρόταση από το στρατό να γίνει για οικονομικούς λόγους μείωση του αριθμού των στρατοπέδων και κάποια από αυτά να μετατραπούν σε πράσινα πάρκα ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταικών όπου θα τροφοδοτούσαν κατά 100% το στράτευμα με φθηνό και συνεχές ρεύμα ενώ  θα μπορούσαν να προσφέρουν το πλεόνασμα στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή σε συνδυασμό των 2 αυτών μελετών θα μπορούσαμε να εξάγουμε το ρεύμα και στις γειτονικές χώρες αυξάνοντας τα κέρδη μας.

Άρα λύσεις υπάρχουν. Εμείς θέλουμε να απαγκιστρωθούμε από τη ΔΕΗ και να βρούμε λύσεις που θα μας μειώσουν τα έξοδά μας; 

Πληρωνουμε 15 εκτομυρια ευρω σε προστιμα λογω λιγνιτη.

Θ.Σ & Μάμαλης Νάσος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου