Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Health's Spot

ΠΑΡΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ


 Ελπίζω, το χαμόγελο που μόλις σχημάτισες, να μην έχει να κάνει με την επικεφαλίδα;

 Επειδή μου φαίνεται διάβασες μόνο την τελευταία λέξη.
Όχι μην είμαι άδικος. Η αλήθεια είναι, ότι μπορεί να χρειαστεί να πάρεις και μια και δυο και τρείς και παραπάνω ανάσες. Όχι όποτε σού ‘ρθει, ανάλογα με την ένταση και τον όγκο προπόνησης που εκτελείς.

 Διαλείμματα λοιπόν, είναι το σημερινό topic και μια μικρή ανάλυση στη χρησιμότητά τους.
Είτε ασχολείσαι σε ερασιτεχνικό επίπεδο είτε επαγγελματικό, ο τρόπος διαχείρισης των διαλειμμάτων στην άσκησή σου, μπορούν να επιφέρουν ευεργετικά ή μηδαμινά αποτελέσματα.
Στην κυριολεξία, μπορούν είτε να σου δώσουν περισσότερα οφέλη απ’ ότι έχεις κατά  νου, αλλά και να καταστρέψουν κάθε προσπάθεια σου

  ΔΕΝ υφίσταται, άσκηση, η οποία σε δοσμένο αριθμό σετ, να εκτελείτε χωρίς διάλειμμά. Πιο λιανά, όταν λέμε 3 σετ, των 8 επαναλήψεων, με 1’ διάλειμμα, εννοούμε 3 σετ των 8 επαναλήψεων, με 1’ διάλειμμα. Δηλαδή; 3 σετ των 8 επαναλήψεων, με 1’ διάλειμμα. Με 1’ διάλειμμα. Αν θέλαμε, ο ασκούμενος να μην το κάνει αυτό το διάλειμμα, θα λέγαμε; 24 επαναλήψεις από την δοσμένη άσκηση. Ο μυς χρειάζεται να αναπληρώσει τα αποθεμάτικά του, να απομακρύνει μεταβολίτες και να επανέλθει στο μήκος του, ύστερα από την πίεση που του ασκήθηκε. Αν δεν του τα δώσεις αυτά, δεν θα εκτελέσει με τεχνική, με αποτέλεσμα τσάμπα η προσπάθεια

  Η πλειοψηφία των στόχων είναι: ¨θέλω να χάσω λίπος γύρω από εδώ¨, ¨θέλω να μεγαλώσω εδώ¨, ¨θέλω να γίνω ντουλάπα¨, ¨θέλω να χάσω κιλά γρήγορα¨ κλπ. Αυτά είναι αιτήματα, που όπως καταλαβαίνεις αγαπητέ μου φίλε αυξάνονται, κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Αιτήματα μη-λογικά, ως επι το πλείστον, θα αναλυθεί άλλη μέρα.
Παρόλα αυτά, εν μέρει το διάλειμμα, μπορεί να καθορίσει, σε ποιό από τα παραπάνω μπορείς να προσανατολιστείς.



  Το διάλειμμα κρίνεται από αρκετές παραμέτρους, σημαντικότερες εξ αυτών, την ένταση και την ώρα εκτέλεσης μιας προσπάθειας. Κυρίως οι προπονητές, κρίνουν το χρόνο διαλείμματος, από τον χρόνο υπό πίεση ενός μυός (T.U.T. time under tension), αλλά και την ασκούμενη πίεση σε αυτόν.
Προσεγγιστικά μιλώντας, μιας και αυτά διαφέρουν ανά περιόδους, αλλά και βούληση του προπονητή, θα μπορούσες να κάνεις:
·         ήπιας έντασης άσκηση (50% - 60%) – μακροπρόθεσμου χρόνου (70’) - με μικρά διαλείμματα (0’’ – 20’’), ώστε να εστιάσεις σε απώλεια λίπους
·          υψηλής έντασης άσκηση (75% - 85%) – βραχυπρόθεσμου χρόνου (20’ – 45’) – με μεγαλύτερα διαλείμματα (45’’ – 90’’) για αύξηση μυϊκής μάζας.

Μπορείς φυσικά, να συνδυάσεις και τα δυο.

·         Εντάσεις, μεγαλύτερες από 85% και διαλειμμάτων, μεγαλύτερα από 120΄΄, απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση και προσοχή και απευθύνονται κυρίως σε αθλητές, με προπονήσεις ενταγμένες σε μακρόκυκλους και ιδιαίτερο σχεδιασμό.

. Οι παραπάνω –προσεγγιστικοί και όχι απόλυτοι- αριθμοί, αφορούν αντιστάσεις σταθερές-μεταβαλλόμενες, καλλισθενικές ασκήσεις, στίβο, χορογραφίες και κάθε είδους άσκηση

  Έχοντας επιλέξει με ειδικό, την κατάλληλη προπόνηση για το στόχο σου, μείνε πιστός στα διαλείμματα που σου έχει ορίσει και μεσολαβούν στις ασκήσεις και τα σετ σου, για τα  μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.
  Άλλωστε εν τέλει αυτά είναι που θα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε σένα και τους υπόλοιπους που προσπαθούν (μπορεί και εντονότερα και συχνότερα και για περισσότερη ώρα), χωρίς όμως να τα τηρούν λόγω της συνήθης κουβέντας, ανάμεσα σε αθλούμενους.




( Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα )

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων - Στέλεχος διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου